Aquariumvissen voor beginners

Aquariumvissen voor beginners Een mooi aquarium kan een goede toevoeging aan een woonkamer zijn. Een probleem bij het inrichten van een aquarium is echter dat er vaak zomaar vissen in worden gezet die "wel leuk uitzien", zonder dat de eigenaar van het aquarium enig verstand heeft van de gewenste leefomstandigheden van de vis. Het resultaat is dat bij beginners veel vissen onnodig sterven. De oplossing hiervoor is om voor vissen te kiezen die lage eisen stellen; in dit artikel een aantal beginnersvissen.

Inleiding

Voor het opstarten en inrichten van aquaria zijn er op internet genoeg site's te vinden. Een probleem is echter dat de informatie betreffende de te houden vissen overal verspreid staat: Iemand die op zoek is naar een aantal goed te houden vissoorten moet eerst allerlei visjes doorbladeren om alle beschrijvingen te lezen. Daarom hierbij een lijst met een aantal goed te houden vissen voor een tropisch aquarium: Dat wil niet zeggen dat het aquarium dan minder goed onderhouden hoeft te worden! Het idee hierachter is slechts dat deze vissen elkaar niet aanvallen of extreem gevoelig zijn.


Guppy

Deze Lebistes Reticulatus is waarschijnlijk de meest bekende tropische vissoort. Het is tevens een van de best houdbare soorten. De vis stelt geen hoge eisen, is makkelijk te kweken en heeft een aantrekkelijk en kleurig uiterlijk. Deze oorspronkelijk Zuid-Amerikaanse vis kan maximaal 6cm groot worden, de mannetjes echter slechts 4cm. Bij het houden van deze vissen is er wel één ding waar rekening mee gehouden moet worden; de mannetjes hebben een behoorlijke drang tot voortplanting. Hierdoor is het verstandig zo'n drie tot vijf vrouwtjes te houden per mannetje. Het gevaar is anders dat de vrouwtjes zoveel opgejaagd worden dat ze door stress omkomen. De gewenste watertemperatuur ligt tussen de 18 en 28 graden. De vissen zijn levendbarend; een vrouwtje schenkt zo'n 20 tot 40 jongen het leven, waarvan ze er ook weer een aantal zal opeten.

Platy

De Xiphophorus Maculatus is ook bekend onder de naam plaatje en geeft een mooie kleurige invulling aan het aquarium. Deze vis komt oorspronkelijk uit Mexico en heeft een temperatuur nodig van tussen de 22 en 28 graden. Ze zijn uitermate goed te houden naast andere vissen, ze zijn van nature vredelievend. Het eten wat deze vissen gebruiken kan vanalles zijn: zowel droogvoer als levend als algen worden door deze soort verorberd. De maximale grootte is net als bij de guppy zo'n 6cm voor het vrouwtje en 4cm voor een mannetje. Het kweken van deze soort is ook heel makkelijk; er zijn geen specifieke eisen nodig om deze vis aan het voortplanten te krijgen. Ook deze vis is levendbarend.

Zwaarddrager

Deze vis, de Xiphophorus Helleri, is een zeer productieve vis: Onder goede omstandigheden worden er iedere maand wel jongen geboren. Deze kunnen echter wel weer worden opgegeten, dus een goede beplanting is handig om de jongeren te laten overleven. De vis komt oorspronkelijk uit Mexico en kan zo'n 12cm worden, de mannetjes echter maar 8cm.

Roodvinzalm

Deze Aphyocharax Anisitsi is een gemakkelijke scholenvis, die goed gedijt in zowat iedere acceptabele wateromstandigheid. De vis kan ook een grote range van temperaturen hebben, hoewel een watertemperatuur van boven de 20 graden wel aan te raden is. Bij de voortplanting worden honderden eieren los in het aquarium gelegd. Deze worden wel weer snel opgegeten als de vissen erbij blijven. De vis zelf kan een breed scala aan voeding hebben, zowel levend, diepvries, droogvoer als algen eet deze roodvinzalm.

Algeneters

Naast deze genoemde vissen zijn er natuurlijk nog meerdere soorten die goed te houden zijn, echter dit zijn enkele van de meest gangbare beginnersvissen. Er worden ook vaak algeneters aangeraden in een aquarium, deze zijn echter niet noodzakelijk. Een vissensoort als de guppy eet zelf ook al algen. Mochten er toch teveel algen ontstaan in het aquarium, zijn er alternatieven die beter werken dan de zogenaamde algeneters, zoals appelslakken. Daarnaast willen kleine garnaaltjes zoals de Japonica ook wel een hoop rommel en algen opruimen.
© 2010 - 2023 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Familie Poeciliidae (levendbarenden)De familie levendbarenden is een groep vissen op zich. Zoals de naam al zegt leggen deze vissen geen eieren, maar worden…
Aquarium inrichten: Midden-Amerikaanse kuststroomDit eenvoudige en levendige aquarium vol grind en kiezels is een nabootsing van de natuurlijke leefomgeving van enkele v…
Welke algeneters voor welke algWelke algeneters voor welke algAlgen in een aquarium kunnen niet alleen esthetisch storend zijn, maar kunnen ook nog eens flink wat schade aanrichten a…
Xiphophorus maculatus - Platy | vreedzame aquariumvisXiphophorus maculatus - Platy | vreedzame aquariumvisDe Platy of Xiphophorus maculatus is een van de meest populaire aquariumvissen en is in vrijwel elke aquariumzaak te koo…

Algen tegengaan in het aquariumAlgen tegengaan in het aquariumAlgen behoren tot één van de meest voorkomende ergernissen in het aquarium. Niet alleen zijn algen behoorlijk storend en…
Procambarus allenii - Blauwe Florida kreeftProcambarus allenii - Blauwe Florida kreeftProcambarus alleni, ook wel blauwe Floridakreeft genoemd, is een echte blikvanger in het aquarium. Deze grote kreeft hee…
Bronnen en referenties
Polkozic (439 artikelen)
Laatste update: 23-02-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.