Aquarium inrichten: Midden-Amerikaanse kuststroom

Dit eenvoudige en levendige aquarium vol grind en kiezels is een nabootsing van de natuurlijke leefomgeving van enkele van onze meest populaire aquariumvissen. Molly's, zwaarddragers en guppy's zijn allemaal afkomstig uit dit deel van de wereld en u kunt er plezier aan beleven een thuis in te richten voor visjes die zo ver van huis zijn. U kunt van uw vissen genieten in de wetenschap dat ze vertoeven in de meest getrouwde nabootsing van hun natuurlijke leefomgeving die u ze kunt geven. Omdat de vissen voelen dat ze in hun natuurlijke omgeving verkeren, zult u merken dat ze zich meer op hun gemak voelen en zich instinctiever gedragen - vooral als het om de voortplanting gaat!

Het decor

  1. Rivierzand Door een handvol aquariumzand met de toplaag van het grind te mengen, wordt de sfeer opgeroepen van kustwateren die zand aanvoeren vanuit de oceaan.
  2. Kiezels Zoek 1 of 2 grote kiezels om in de hoek van het aquarium te leggen. Ze roepen de sfeer op van de kust. De kiezels mogen niet groter zijn dan een achtste deel van de lengte van de bak.
  3. Kienhout Gebruik 3 stukken kienhout van verschillende afmetingen en vormen. U kunt ook synthetisch aquariumhout gebruiken, omdat dit er zeer realistisch uitziet.
  4. Platte stenen Neem ongeveer 25 kleine platte steentjes of kiezels om de natuurlijke sfeer in het aquarium te vergroten. Zoek ook eens naar groengekleurde stenen, als een alternatief voor de gebruikelijke bruine en beige kleuren.
  5. Glad grind Gebruik normaal aquariumgrind om een authentieke bodemlaag aan te leggen. In een middelgroot aquarium heeft u voor een laag van 7,5 cm ongeveer 15 kilo nodig.
  6. Groene cabomba De fraaie en weelderige groene cabomba is een typische vertegenwoordiger van de planten uit de Midden-Amerikaanse regio. Gebruik voor dit aquarium 3 planten.
  7. Vallisneria tortifolia Een mooie plant, die een fraai groen scherm vormt langs de achterwand van uw aquarium en daarom uitstekend geschikt is voor een aquarium waarin de natuurlijke omstandigheden van deze regio worden nagebootst. Gebruik ongeveer 10 planten om de bak een weelderig groen aanzien te geven.


De opbouw
Leg de bodemlaag van grind in de bak en strooi de helft van het zand over de bovenlaag. Plaats 3 stukken hout naast elkaar in de lengterichting van het aquarium. Zorg dat de hogere delen naar de buitenkant wijzen. Plant de vallisneria in de hoeken van de bak achet het hout en de groene cabomba daarna net opzij van het midden. Leg nu de kiezels en stenen op de voorgrond van het aquarium en strooi de rest van het zand over de stenen en het hout.

De hoofdrolspelers

Guppy Een gevarieerde groep kleurige en leuke guppy's brengt een sierlijk en levendige sfeer in uw aquarium. Gebruik 15 tot 20 vissen voor dit aquarium.
Groene zwaarddrager De groene zwaarddrager, die iets fletser is dan de meer algemene rode zwaardrager, komt voor in de rivieren van Midden-Amerika. Gebruik ongeveer 10 vissen.
Black molly De levendbarende black molly steekt opvallend af tegen de kleuren en vormen van de andere vissen. Gebruik 3 vissen voor een middelgroot aquarium (2 vr, 1 m).
Zorg voor uw vissen
Guppy's, zwaarddragers en molly's zijn allemaal levendbarende vissen. Wees dus niet verbaasd als er na een paar weken een aantal jongen rondzwemmen. Neem ook altijd meer vrouwtjes dan mannen om de vrouwtjes door de paringsdrift van de mannetjes niet de dood in te jagen.

Alternatieve vissen

Rode zwaarddrager De rode zwaarddrager is feller gekleurd en ziet er exotischer uit dan zijn groene neefje. Deze vis is een fraaie verschijning in elk aquarium.
Blauwe acara De grote, vreedzame blauwe acara is geschikt voor elk gezelschapsaquarium, zolang er maar geen al te kleine vissen inzitten. Deze grijze vis heeft verticale strepen, turquoise spikkels en een opvallende blauwe tekening op de voor- en zijkanten van de kop.
Platy Platy's leven in hetzelfde geografische gebied als guppy's, molly's en zwaardvissen. Ze zijn net zo levendig en leuk om te houden.

Verfraaiing

U kunt het aanzien van dit aquarium verfraaien door enkele goed schoongemaakte schelpen op de bodem van het aquarium te strooien. U kunt ook wat meer zand gebruiken, zodat het lijkt alsof de vissen dichter bij de oceaan zijn.
© 2008 - 2023 Biancab, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Poecilia Sphenops - Black MollyPoecilia Sphenops - Black MollyDe Poecilia Sphenops, in de volksmond Black Molly genoemd, is al jaren een van de meest geliefde aquariumvissen. Omdat d…
Familie Poeciliidae (levendbarenden)De familie levendbarenden is een groep vissen op zich. Zoals de naam al zegt leggen deze vissen geen eieren, maar worden…
De Black Molly, een populair visjeDe Latijnse naam van de Black Molly is Poecilia sphenops en hij behoort tot de familie van de levendbarende tandkarpers…
Biotoopaquarium, Amerika, Azië en AfrikaBiotoopaquarium, Amerika, Azië en AfrikaIn het begin van de aquariumhobby kiest bijna elke aquariaan voor een gezelschapsbak. Later veranderen ze dezen echter v…

Paradijs van weelderig groenDit groene paradijs is een lust voor het oog. Het lijkt misschien moeilijk om dit aquarium in elkaar te zetten, maar u k…
In het stroomgebied van de AmazoneDit aquarium straalt een vreedzame en ontspannen atmosfeer uit. Het is gebaseerd op een Zuid-Amerikaans thema en oogt al…
Biancab (51 artikelen)
Gepubliceerd: 24-01-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.