Xiphophorus maculatus - Platy | vreedzame aquariumvis
De Platy of Xiphophorus maculatus is een van de meest populaire aquariumvissen en is in vrijwel elke aquariumzaak te koop. Het is dan ook een vreedzame aquariumvis die maar weinig eisen stelt, waardoor het ook een hele geschikte vis is voor de beginnende aquariaan. Bovendien is het een erg bewegelijke vis die zich makkelijk voortplant.
- Wetenschappelijke Naam: Xiphophorus maculatus
- Nederlandse Naam: Platy of Plaatje
- Familie: Poecilidae (Levendbarende tandkarpers)
- Herkomst: Midden-Amerika (Mexico, Guatemala, Honduras)
Omdat de Platy zo makkelijk te kweken is, zijn er inmiddels talloze variëteiten ontstaan, zoals de hoogvin platy, platy’s met een zwaard, dalmatiër platy...
Lengte
Deze vissen worden ongeveer zes centimeter lang. Het mannetje blijft iets kleiner, tot zo'n vijf centimeter.
Geslachtsonderscheid
Het mannetje is te herkennen aan zijn geslachtsorgaan, het gonopodium. Daarnaast worden de Platy vrouwtjes groter en dikker dan de mannetjes.
Aquarium inrichting voor de Xiphophorus maculatus
Een beplant aquarium van minimaal 60cm voldoet prima voor de weinig eisende stellende Platy. Het is dan ook een zeer geschikte beginnersvis. Ook qua inrichting stelt de Platy geen hoge eisen. Een donkere bodem en wat beplanting is voldoende om deze vis tevreden te stellen.
Karakter
De Platy is een zeer vreedzaam en actief visje dat geschikt is voor het gezelschapsaquarium. De Platy is in tientallen kleurvariaties te koop. Van geel, oranje, rood en zwart tot wit. Houdt meer vrouwtjes dan mannetjes (de beste verhouding is drie vrouwtjes op een mannetje) dit in verband met de constante toenaderingspogingen van het mannetje. Xiphophorus maculatus staat erom bekend een goede algeneter te zijn.
Het is een drukke en beweeglijke vis, waardoor het niet aan te raden is om deze te combineren met wat schuwere vissen. De Platy houdt zich voornamelijk op in de bovenste en middelste waterlagen. Geschikte medebewoners zijn dan ook rustige bodembewoners, bijvoorbeeld een schooltje
Corydoras of andere bodemvissen. Een kleine
Ancistrus is bijvoorbeeld ook heel geschikt als medebewoner in het gezelschapsaquarium.
Waterkwaliteit
- Temperatuur: 18-25°C
- Ph: 7,5-8
- GH: 16-20
Voeding
De Platy is een echte alleseter, en eet zowel droogvoer, diepvriesvoer, levend voer en algen. Probeer zoveel mogelijk af te wisselen qua voeding.
Platy's kweken
De kweek van deze aquariumvissen is vrij eenvoudig. De Platy is een eierlevendbarende met een draagtijd van ca. 24 tot 30 dagen. Tijdens de zwangerschap krijgt de vrouwtjes Platy een donkere vlek op haar achterlichaam. Er kunnen per worp tot wel honderd jonge visjes gebaard worden, maar gemiddeld baren ze zo'n veertig baby's. Zorg voor genoeg schuilmogelijkheden voor de jonge visjes, omdat ze anders worden opgegeten door andere vissen, ook door hun ouders! Eventueel kun je de jongen ook uitvoeren en opkweken in een aparte kweekbak. Je kunt de jongen voeren met droogvoer (fijngewreven) of met voedsel voor eierlevendbarenden (bijvoorbeeld Liquifry) Pas na ongeveer een jaar zijn de vissen geheel volgroeid, maar al na een maand of 3-4 kunnen ze zichzelf voortplanten.
Reacties
Henk, 25-03-2012
Ik ben Henk en ik ben net begonnen met een aquarium.
Ik heb Neon Tetra's en Platy's.
Nou wil ik weten welke vissen daarbij kunnen.
Die van mij zijn namelijk niet heel vreedzaam;-p
Henk
Reactie infoteur, 26-03-2012
Hoi Henk, het ligt er een beetje aan wat voor formaat aquarium je hebt. Je zou het eens kunnen proberen met een schooltje Corydoras, dit zijn zeer vriendelijke aquariumvissen en ze houden zich voornamelijk op in de onderste waterlaag, dus daar zullen je neons en platys dan geen last van hebben.
Willem van den Broek, 03-11-2007
Hier heb ik wat aan, geen gezwam, duidelijke informatie voor beginnende aquarianen zoals ik. Ga aub zo door.
Groetjes Willem :-)
Reactie infoteur, 05-11-2007
Hoi Willem,
Bedankt voor de positieve reactie! Zoals je misschien al hebt gezien heb ik meerdere artikelen (ca. 85) geschreven over vissen/aquaria/garnalen dus wellicht heb je daar nog iets aan. Ook de site http://aquariumvissen.net is van mijn hand, daar vind je vergelijkbare informatie.
Groeten, Sandra