Xiphophorus maculatus - Platy | vreedzame aquariumvis

Xiphophorus maculatus - Platy | vreedzame aquariumvis De Platy of Xiphophorus maculatus is een van de meest populaire aquariumvissen en is in vrijwel elke aquariumzaak te koop. Het is dan ook een vreedzame aquariumvis die maar weinig eisen stelt, waardoor het ook een hele geschikte vis is voor de beginnende aquariaan. Bovendien is het een erg bewegelijke vis die zich makkelijk voortplant.
  • Wetenschappelijke Naam: Xiphophorus maculatus
  • Nederlandse Naam: Platy of Plaatje
  • Familie: Poecilidae (Levendbarende tandkarpers)
  • Herkomst: Midden-Amerika (Mexico, Guatemala, Honduras)

Omdat de Platy zo makkelijk te kweken is, zijn er inmiddels talloze variëteiten ontstaan, zoals de hoogvin platy, platys met een zwaard, dalmatiër platy...

Lengte

Deze vissen worden ongeveer zes centimeter lang. Het mannetje blijft iets kleiner, tot zo'n vijf centimeter.

Geslachtsonderscheid

Het mannetje is te herkennen aan zijn geslachtsorgaan, het gonopodium. Daarnaast worden de Platy vrouwtjes groter en dikker dan de mannetjes.

Aquarium inrichting voor de Xiphophorus maculatus

Een beplant aquarium van minimaal 60cm voldoet prima voor de weinig eisende stellende Platy. Het is dan ook een zeer geschikte beginnersvis. Ook qua inrichting stelt de Platy geen hoge eisen. Een donkere bodem en wat beplanting is voldoende om deze vis tevreden te stellen.

Karakter

De Platy is een zeer vreedzaam en actief visje dat geschikt is voor het gezelschapsaquarium. De Platy is in tientallen kleurvariaties te koop. Van geel, oranje, rood en zwart tot wit. Houdt meer vrouwtjes dan mannetjes (de beste verhouding is drie vrouwtjes op een mannetje) dit in verband met de constante toenaderingspogingen van het mannetje. Xiphophorus maculatus staat erom bekend een goede algeneter te zijn.

Het is een drukke en beweeglijke vis, waardoor het niet aan te raden is om deze te combineren met wat schuwere vissen. De Platy houdt zich voornamelijk op in de bovenste en middelste waterlagen. Geschikte medebewoners zijn dan ook rustige bodembewoners, bijvoorbeeld een schooltje Corydoras of andere bodemvissen. Een kleine Ancistrus is bijvoorbeeld ook heel geschikt als medebewoner in het gezelschapsaquarium.

Waterkwaliteit

  • Temperatuur: 18-25°C
  • Ph: 7,5-8
  • GH: 16-20

Voeding

De Platy is een echte alleseter, en eet zowel droogvoer, diepvriesvoer, levend voer en algen. Probeer zoveel mogelijk af te wisselen qua voeding.

Platy's kweken

De kweek van deze aquariumvissen is vrij eenvoudig. De Platy is een eierlevendbarende met een draagtijd van ca. 24 tot 30 dagen. Tijdens de zwangerschap krijgt de vrouwtjes Platy een donkere vlek op haar achterlichaam. Er kunnen per worp tot wel honderd jonge visjes gebaard worden, maar gemiddeld baren ze zo'n veertig baby's. Zorg voor genoeg schuilmogelijkheden voor de jonge visjes, omdat ze anders worden opgegeten door andere vissen, ook door hun ouders! Eventueel kun je de jongen ook uitvoeren en opkweken in een aparte kweekbak. Je kunt de jongen voeren met droogvoer (fijngewreven) of met voedsel voor eierlevendbarenden (bijvoorbeeld Liquifry) Pas na ongeveer een jaar zijn de vissen geheel volgroeid, maar al na een maand of 3-4 kunnen ze zichzelf voortplanten.
© 2006 - 2024 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Familie Poeciliidae (levendbarenden)De familie levendbarenden is een groep vissen op zich. Zoals de naam al zegt leggen deze vissen geen eieren, maar worden…
Aquariumvissen voor beginnersAquariumvissen voor beginnersEen mooi aquarium kan een goede toevoeging aan een woonkamer zijn. Een probleem bij het inrichten van een aquarium is ec…
Xiphophorus helleri - ZwaarddragerXiphophorus helleri - ZwaarddragerDe zwaarddrager is typisch zo'n vis die vaak in een te klein aquarium wordt gehouden. De vis zelf is inderdaad niet zo g…
Levendbarende tandkarpers  PoeciliidaeLevendbarende tandkarpers PoeciliidaeDe familie van de levendbarende tandkarpers omvat veel bekende aquariumvissen, waaronder de guppy, de platy en de black…

Maximale leeftijd aquariumvissenMaximale leeftijd aquariumvissenVeel vissen kunnen veel ouder worden dan je denkt, daarom een overzichtje van de maximale leeftijd van vissen, gerangsch…
Brachydanio rerio - ZebrabarbeelBrachydanio rerio - ZebrabarbeelDe Brachydanio rerio is een sterke aquariumvis, die ook zeer geschikt is voor beginnende aquarianen. De Zebrabarbeel is…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Allie Caulfield, Flickr (CC BY-2.0)
  • Esther J.J. Verhoef-Verhallen - Tropische aquariumvissen encyclopedie
Reacties

Henk, 25-03-2012
Ik ben Henk en ik ben net begonnen met een aquarium.
Ik heb Neon Tetra's en Platy's.
Nou wil ik weten welke vissen daarbij kunnen.
Die van mij zijn namelijk niet heel vreedzaam;-p

Henk Reactie infoteur, 26-03-2012
Hoi Henk, het ligt er een beetje aan wat voor formaat aquarium je hebt. Je zou het eens kunnen proberen met een schooltje Corydoras, dit zijn zeer vriendelijke aquariumvissen en ze houden zich voornamelijk op in de onderste waterlaag, dus daar zullen je neons en platys dan geen last van hebben.

Willem van den Broek, 03-11-2007
Hier heb ik wat aan, geen gezwam, duidelijke informatie voor beginnende aquarianen zoals ik. Ga aub zo door.
Groetjes Willem :-) Reactie infoteur, 05-11-2007
Hoi Willem,

Bedankt voor de positieve reactie! Zoals je misschien al hebt gezien heb ik meerdere artikelen (ca. 85) geschreven over vissen/aquaria/garnalen dus wellicht heb je daar nog iets aan. Ook de site http://aquariumvissen.net is van mijn hand, daar vind je vergelijkbare informatie.

Groeten, Sandra

Funkyfish (226 artikelen)
Laatste update: 12-02-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.