Procambarus allenii - Blauwe Florida kreeft

Procambarus allenii - Blauwe Florida kreeft Procambarus alleni, ook wel blauwe Floridakreeft genoemd, is een echte blikvanger in het aquarium. Deze grote kreeft heeft een opvallende blauwe kleur en past prima in een gezelschapsaquarium. Het enige nadeel van de Floridakreeft is zijn vernielzucht. Planten zijn niet veilig! De blauwe Florida kreeft is niet altijd even makkelijker verkrijgbaar, maar is het waard om naar te zoeken.

Procambarus alleni - Blauwe Florida kreeft

De Latijnse naam van de blauwe Floridakreeft is Procambarus alleni. Duidelijk is dat de Nederlandse naam is afgeleid van de kanlblauwe kleur van deze schitterende kreeft.

  • Lengte: 10 cm(vrouwtjes worden iets groter, ca 12 centimeter). De genoemde lengte is zonder scharen.
  • Leeftijd: ca 3 tot 5 jaar

Floridakreeften zijn zeer actief, de pootjes zijn altijd in beweging.

Gedrag

Houd de blauwe Floridakreeft het liefst solitair. Als je een groot aquarium hebt met veel schuilplaatsen, dan is het mogelijk om meerdere kreeften samen te houden. Indien je ervoor kiest om twee kreeften te houden, kies dan twee vrouwtjes of een mannetje en een vrouwtje. Twee mannetjes kunnen niet samenleven. Floridakreeften kunnen goed in een gezelschapsbak gehouden worden, maar houdt ze liever niet met te kleine of te langzame visjes. Deze kunnen ze namelijk wel pakken. Het spreekt vanzelf dat de Blauwe kreeft goed gecombineerd kan worden met vissen die in de bovenste waterlagen zwemmen.

Vervellen

Een Floridakreeft die in de groei is, zal regelmatig vervellen. Dit is soms even schrikken als je voor de eerste keer zo'n wit schild ziet liggen. Laat het schild in ieder geval liggen, want de kreeft zal dit weer opeten. In het schild zitten vele voedingsstoffen die de Floridakreeft nodig heeft om weer op krachten te komen. Je zult zien dat de kreeft de eerste uren na het afwerpen van het schild zich goed verstopt, op dit moment zijn ze namelijk zeer kwetsbaar.

Verzorging

De blauwe Floridakreeft heeft genoeg aan een aquarium van 60 liter, maar gezien zijn lengte is een groot aquarium altijd beter.

Waterwaardes

  • Temperatuur - 15 tot 28 graden (de ideale temperatuur ligt in het midden van deze wijde range.

Verder zijn de waterwaarden niet erg van belang, Floridakreeften zijn sterke beestjes die veel kunnen hebben.

Inrichting en beplanting

De blauwe Florida kreeft houdt erg van graven. Een bodem van zand of fijn grind (1-3 mm) is daarom een must. Ook schuilplaatsen zijn van groot belang. Het is aan te raden om deze te maken met kienhout of stenen. Je zult zien dat ze zich hier vaak achter verschuilen. Houd er rekening mee dat de blauwe Florida kreeft een echte vernieler van planten is. Van sterke planten met harde bladen zoals Anubiassoorten blijven ze meestal wel af, en ook drijfplanten zijn een optie. Mocht je ervan houden dan kun je natuurlijk ook voor nepplanten kiezen.

Voeding

Floridakreeften zijn echte opruimers, ze eten dan ook bijna alles:
  • Kreeftenvoer
  • Voedselresten
  • Hun eigen schilden
  • Dode/levende visjes
  • Gekookte of geblancheerde groenten
  • En verder alles wat je andere vissen laten liggen

Blauwe Kreeften kweken

De voortplanting is een heftige bedoening bij Procambarus alleni, het mannetje legt het vrouwtje op de rug waarna de paring plaatsvind. Hierna legt het vrouwtje eitjes die ze zelf bevrucht met het bij de paring opgeslagen sperma. Dit proces kan weken duren. De eitjes (50 tot 100 stuks) komen pas na een week of vijf uit. De jongen blijven maar kort bij de moeder en zorgen al snel voor zichzelf. Zorg ervoor dat de jongen snel overgezet kunnen worden naar andere aquaria want als ze iets groter zijn worden ze al snel agressief naar hun soortgenoten.
© 2010 - 2024 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Kreeft of CancerDe Twaalf tekens van de Dierenriem. Ik ben een Kreeft, dat wil zeggen op het moment van jouw geboorte stond de Zon in he…
Cherax quadricarinatus (roodklauwkreeft)De cherax quadricarinatus ofwel Australische roodklauwkreeft is de laatste jaren steeds populairder geworden onder aquar…
Kreeft als delicatesseOver de hele wereld wordt kreeft beschouwd als een delicatesse. In Angelsaksische landen heet de kreeft "lobster," in De…
Overeenkomsten tussen Kreeft en SchorpioenOvereenkomsten tussen Kreeft en SchorpioenDe combinatie tussen Kreeft en Schorpioen wordt algemeen beschouwd als een van de succesrijkste. Beide zijn watertekens…

Aquariumvissen voor beginnersAquariumvissen voor beginnersEen mooi aquarium kan een goede toevoeging aan een woonkamer zijn. Een probleem bij het inrichten van een aquarium is ec…
Goudvissen, avontuur onder waterGoudvissen, avontuur onder waterDe goudvis is wereldwijd de populairste siervis, geliefd om zijn feloranje tint, kracht en sierlijkheid. Een goed ingeri…
Bronnen en referenties
Reacties

R. de Graaff, 27-02-2018
Overal wordt de blauwe florida kreeft omschreven als een ware sloper die weinig andere bewoners of beplanting in zijn aquarium tolereert.
Ik heb een aquarium van 150cm lang waar 3 volwassen kreeften (1 man 2 vrouwen) gezamenlijk leven met allerlei kleine en grotere (bodem)vissen en vollop beplanting.
Dit gaat eigenlijk zonder enige problemen de beplanting wordt gewoon met rust gelaten en ook de vissen worden met rust gelaten zelfs als ze tussen de scharen gaan liggen.
Het is dus niet onmogelijk om deze prachtige kreeften in een gezelschapsaquarium te houden en evengoed te genieten van vissen en beplanting.
Mvg Ruud Reactie infoteur, 26-08-2019
Goed om te horen Ruud! Prachtig zijn ze hè! Ik heb ze zelf ook gehouden zonder enige problemen.

Leila, 06-02-2018
Mijn blauwe Florida kreeft krijgt ook eitjes maar na hoeveel weken mogen ze weg(de baby kreeftjes) Reactie infoteur, 02-12-2019
Als je ziet dat de jonkies weg beginnen te kruipen van de moeder (dit is meestal na enkele dagen tot een week), kun je het beste de moeder verwijderen. Anders zal ze ze opeten. Succes met de kweek!

Funkyfish (226 artikelen)
Laatste update: 10-01-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.