Het opzetten van een zoetwateraquarium

Het opzetten van een zoetwateraquarium Voordat je vissen in het aquarium kunt doen komt er eerst nog heel wat voorbereiding bijkijken. Zoals de opzet, welke groote, het filter, verwarming, welke ondergrond, welke plaats in huis. Dat zijn toch allemaal belangrijke dingen waar men rekening mee moet houden voor men met een zoetwateraquarium begint.

De speciaalzaak bij u in de buurt

Kijk eerst eens goed rond voordat u materialen aanschaft en beslissingen neemt. Kan deze winkel aan uw wensen voldoen? Is het personeel vriendelijk? En het belangrijkste: zijn de aquariums mooi opgesteld en schoon? ZIen de vissen er gezond uit? Als in aquaria's dode vissen drijven, kunt u beter ergens anders naartoe gaan. Als u genoeg klanten in en uit ziet gaan, betekent dit vaak dat de winkel een goede reputatie heeft. Meestal is het beter naar een speciaalzaak te gaan dan naar een gewone dierenwinkel. Hoewel veel dierenzaken een goede voorraad tropische vissen hebben en die onder goede omstandigheden verzorgen, zijn ze niet gespecialiseerd. Zo gauw u in de winkel allerlei prachtige exotische vissen hebt gezien, zult u popelen om te beginnen.

De juiste plaats voor uw aquarium

Allereerst moet u besluiten waar het aquarium zal staan. Om verschillende redenen moet u hier goed over nadenken. Op de eerste plaats moet de vloer stevig genoeg zijn om het gewicht te dragen. Water weegt ongeveer 1 kg per lieter en zelfs een klein beginnersaquarium bevat zo'n 55 liter water. Dit betekent dus een minimumgewicht van 55 kg. Gelukkig is dit gewicht verspreid over een behoorlijke oppervlakte, dus tenzij de vloer verrot of van dubieuze kwaliteit is, levert dit meestal geen problemen op. Toch is het verstandig dit goed te onderzoeken.
Let er ook op of uw aquarium in de zon komt te staan. Te veel licht bevordert de groei van algen. Algen zijn primitieve planten die niet schadelijk zijn, maar wel lelijk zijn, dus is het het beste een plekje uit de zon te kiezen.
Probeer een plek te vinden waar u vanuit uw luie stoel hem kunt bekijken. U zult namelijk vast en zeker aan het aquarium verslaafd raken. Het aquarium moet een belangrijke plaats innemen en geen bijzaak zijn.

Filter in uw aquarium installeren

Alle aquariums hebben een filtersysteem nodig om het water schoon en gezond te houden. Er zijn verschillende systemen die passen bij elk aquarium en elke portemonnee. Filters werken op 3 manieren: mechanisch, chemisch en biologisch. Eenvoudig gezegd: een mechanische filterverwijdert grotere deeltjes die in het water drijven, een chemisch filter verandert de chemische balans in het water en een biologisch filter gebruikt kolonién van bacterién die het water zuiveren. In de praktijk doet een biologisch filter alle drie.

Het aquarium verwarmen

Gewoonlijk wordt een aquarium verwarmd met een elektrische dompelelement, glazen buisjes met ingebouwde verwarming en een thermostaat. Bovenop zit een regelaar waarmee u de thermostaat kunt instellen. De ideale temperatuur zit rond de 24 graden Celsius.

Hoeveel warmte heeft uw aquarium nodig...

  • 60 x 30 x 30 cm, 54 liter, 150 watt.
  • 90 x 30 x 40 cm, 104 liter, 250 watt.
  • 90 x 30 x 40 cm, 156 liter, 350 watt.
  • 120 x 40 x 45 cm, 209 liter, 500 watt.
Het bovenstaande is gebaseerd op 10 watt per 4,5 liter om een temp van 24 graden te handhaven. Verwarmingselementen voor aquariums zijn vaak ingedeeld in eenheden van 50 watt, dus zijn de getallen naar boven afgerond.

Het aquarium verlichten.

ALs uw aquarium een kap heeft, kunt u het beste tl buisjes aanbrengen. Deze zijn vrijwel gelijk aan gewone tl-buizen en ze zijn in verschillende grootten verkrijgbaar. U kunt een lamp installeren met licht dat de rode kleuren benadrukt of een lamp met daglicht dat een koeler en neutraler licht geeft. Beter is om verschillende tl te nemen met verschillende kleur eigenschappen. Als u planten wilt kweken heeft u minstens 4 watt per 4,5 liter nodig en om tropische dagen te simuleren, moet u het licht 14 uur per dag laten branden. Gebruik een tijdklok en vergeet niet dat vissen en planten een donkere rustperiode nodig hebben.

Het aquarium afmaken

Uw aquarium is bijna compleet, maar er zijn nog enkele zaken die moeten gebeuren.

  • Breng stenen en andere basisdecoraties aan voordat u water in de bak laat lopen....Zet ze wel goed vast!!
  • Gewoon leidingwater is prima voor het vullen van uw aquarium. Meng warm en koud water zodanig dat als u uw hand erin doet het water koel maar niet koud aanvoelt. Laat het water er langzaam inlopen, zodat u het grind en de decoraties niet verstoort. Het water over een steen laten lopen helpt ook. Ga door tot op 2,5 cm van boven.
  • Als de bak gedeeltelijk gevuld is met water, kunt u met de beplanting beginnen. Begin achter in de hoeken en werk naar voren. Laat het midden vrij of laag met planten, zodat de vissen daar ongestoort rond kunnen zwemmen. Haal het mandje met steenwol of het loodje van de planten af voordat u ze in het grind stopt. Mocht het plantje met een loodje zijn omwikkeld dan is het verstandig om de stelen even af te knippen daar deze vaak "gekneust" zijn, en hierdoor de plant kan afsterven.

Laat het aquarium zo ongeveer 2 weken draaien zonder vis..dan kunnen de planten aanslaan en de waterkwaliteit optimaliseren voordat de vis erin komt.
© 2007 - 2024 Biancab, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een tropisch aquarium opstartenEen tropisch aquarium is een aanwinst in je woonkamer, waar je veel plezier aan kunt beleven. Vaak gaat er een rustgeven…
Aquarium maken/vullenAquarium maken/vullenEen aquarium vullen is moeilijker dan dat je denkt. Je staat soms wel 3 keer in een winkel en dan ben je nog vergeten om…
Aquarium kopen: Waarop letten bij het kiezen en inrichten?Waar moet je op letten, wanneer je een aquarium wilt gaan houden? Wat zijn de eerste dingen die je moet weten, wanneer j…
Aquariumfilter: filter voor aquarium maken en kopenAquariumfilter: filter voor aquarium maken en kopenEen aquariumfilter hoeft niet duur te zijn. Het is een filter dat gemaakt is voor het aquarium. Het is bedoeld om het aq…

Het inrichten van uw aquariumDe aankleding kan het aquarium maken of breken. Na de korte inleiding betreffende de opzet doen we nu een beroep op uw c…
Leuk en leerzaam een aquarium voor kinderenVissen kun je niet knuffelen, hoef je niet uit te laten en de verzorging kan heel vaak tot het regelmatig voeren en eens…
Bronnen en referenties
Reactie

Alma van Hengel, 11-05-2010
Ik ben rechtszijdig gehandicapt door een CVA. Vroeger hebben wij een aquarium gehad van 1.50 m. Nu zei mijn dochter waarom neem je geen bak en nu ik een flat woon, een 0,80 m bak kan. Ik verzorg 2 katten, mijn dochter helpt in het begin. Ziet u nog problemen? Reactie infoteur, 12-09-2010
Hallo

sorry voor de nogal late reactie, maar door langdurig ziekbed kon ik niet eerder antwoorden.

Als uw dochter u kan blijven helpen voor zijn onderhoud en pomp/waterverversingen dan voorzie ik geen enkel probleem. Ik weet niet tot hoevere u kunt omgaan met uw handicap en /of u problemen daardoor ondervind met het schoonhouden van het filter en de bak zelf.

met vriendelijke groet
bianca

Biancab (51 artikelen)
Gepubliceerd: 18-06-2007
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.