Het inrichten van uw aquarium

De aankleding kan het aquarium maken of breken. Na de korte inleiding betreffende de opzet doen we nu een beroep op uw creativiteit.

Het creëren van een passende achtergrond.

U kunt zelf een achtergrond creëren of bij een aquariumzaak kant en klare achtergrondmaterialen kopen, zoals langwerpige, panoramische foto's van onderwatertaferelen, die u op gewenste grootte kunt knippen en buiten aan de achterkant kunt bevestigen. Bij sommige zaken zijn driedimensionale achtergronden verkrijgbaar, die het geheel meer diepte geven. Effen achtergronden zijn waarschijnlijk het effectiefst. Blauw en zwart worden worden het meest gebruikt, maar u kunt ook andere kleuren kiezen, het maakt vissen niet uit!! U kunt veel verschillende achtergronden creëren. GEkreukelde aluminiumfolie langs de achterkant staat goed, evenals kurktegels aan de binnenkant voordat u de bak met water vult.

Waarom zou u voor één achtergrond kiezen?

Achtergronden die bevestigd zijn aan de buitenkant van het glas kunt u gemakkelijk verwisselen. Als u groene vingers hebt en de ruimte ervoor bestaat, kunt u kamerplanten aan de buitenkant goed combineren met waterplanten in het aquarium en zo een fantastisch effect creëren.

Rotsen in het aquarium

De meeste aquariums bevatten stenen. Bedenk goed dat niet alle stenen hiervoor geschikt zijn. U kunt ze het beste bij uw speciaalzaak kopen. Dit kan behoorlijk duur uitvallen, omdat u vrij veel nodig hebt om iets leuks te creëren. Het is leuker uw eigen stenen te verzamelen, en veel goedkoper! U kunt als vuistregel aanhouden dat stenen met groeven of adertjes van metaal niet geschikt zijn. Test andere gevonden stenen met druppeltjes azijn. Als het azijn gaat schuimen, bevatten ze calcium, waardoor het water hard en basisch wordt en ze zijn dan alleen voor bepaalde vissen geschikt. Een kleine reactie is normaal, want de meeste stenen bevatten een beetje calcium.

Laat de stenen die de test goed doorstaan hebben een week lang in een emmer met water weken, zodat zuur en andere onzuiverheden verdwijnen. Ook stenen die u in de speciaalzaak koopt moet u nog afspoelen. Voordat u de stenen in het aquarium plaatst, maakt u de laag grind achter in de bak 2 x zo hoog als voorin de bak. Zo kan eventueel afval zich voorin verzamelen, waar het gemakkelijker te verwijderen is en achterin kunt u de stenen en planten beter vast zetten.

Welke rotsen kunt u gebruiken?

Geschikte stenen

Inerte stenen, die de waterbalans niet aantasten, zijn het geschikst, zoals:
  • Graniet,
  • Basalt,
  • Gneis,
  • Lei,
  • Kwarts

Ongeschikte stenen

Vermijd stenen met calcium en magnesium, die het water hard en basisch kunnen maken:
  • Kalksteen,
  • Marmer,
  • Dolomiet,
  • Kalkhoudende zandsteen,
  • Zachte, krijtachtige stenen.

De artistieke kracht van kienhout

Kienhout is een prachtige vorm van decoratie voor uw aquarium. Het is fossielhout, uit het veen opgedolven. Het is in de speciaalzaken in diverse vormen en afmetingen te koop. Het moet eerst een week in een emmer water weken, zodat alle donkere stoffen eruittrekken en het water op thee begint te lijken. Dan kan het het aquarium in, meestal zinkt het meteen naar de bodem, maar als het blijft drijvenkunt u hem verzwaren met een paar stenen.

Andere decoratieve materialen

Kurk

Kurk is een bijzonder aantrekkelijke vorm van decoratie, maar drijft dus u heeft iets nodig om het te verzwaren. U kunt kurk ook vastlijmen aan het glas voordat u de bak vult met water. (gebruik speciale aquariumkit hiervoor)

Bamboe

Rechtopstaande bamboestokken kunnen ook heel decoratief zijn in uw aquarium. U zet ze bijvoorkeur vast in leisteen waar u gaten in heeft geboord. Misschien zitten ze eerst wat los maar na een uur in het water zullen ze opzwellen.

Bloempotten

Terracotta bloempotten heel of gehalveerd vormen uitstekende grotten voor vissen. Bouwmaterialen kunnen ook dienen als tunnels en grotten. Als u de buitenkanten niet mooi vindt, strijkt u er lijm op en rolt u het voorwerp door het grind. Zo geeft u het een laagje die uitstekend past bij de hele inrichting van uw aquarium.

Decoreren met waterplanten

Nadat u de vaste decoraties heeft aangebracht, laat u alles enkele dagen rusten met het filtersysteem aan. Zo kunnen de aërobe bacteriën zich in het grind ontwikkelen en het water reinigen. Houdt de temperatuur in de gaten: die mag niet meer dan enkele graden schommelen. Controleer of de verlichting en de pomp werken en of de luchtbellen uit de luchtbuis of luchtsteen komen. Hierna kunt u waterplanten aanbrengen. Planten staan erg mooi in een aquarium, ze zorgen voor schuilplaatsen en zuurstof. Ook vragen ze om voedingsstoffen, Die ze hopelijk in grote hoeveelheden krijgen, zodat niet genoeg overblijft voor schadelijke algen.

De planten in uw aquarium doen hetzelfde als uw kamerplanten. Ze nemen koolzuur op en scheiden zuurstof af. De vissen ademen zuurstof in en koolzuur uit, dus ontstaat er een wisselwerking. De uitwerpselen van de vissen vormen mest en worden door de planten afgebroken. Als u voor planten kiest, moet u met verschillende dingen rekening houden. Ten eerste hebben ze evenals andere planten mest nodig en veel licht. Ook moet u de dode bladeren verwijderen en regelmatig snoeien. Er is een groot aanbod van echte planten. Niet alleen zijn er groene, er zijn ook gekleurde en bloeiende planten. Sommige worden maar 2,5 cm, andere kunnen 60 cm hoog worden.
© 2007 - 2024 Biancab, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aquarium kopen: Waarop letten bij het kiezen en inrichten?Waar moet je op letten, wanneer je een aquarium wilt gaan houden? Wat zijn de eerste dingen die je moet weten, wanneer j…
Inrichting van je aquariumInrichting van je aquariumWanneer je een aquarium koopt, wil je natuurlijk dat het een mooie bak wordt om naar te kijken. De inrichting van je aqu…
Een tropisch aquarium opstartenEen tropisch aquarium is een aanwinst in je woonkamer, waar je veel plezier aan kunt beleven. Vaak gaat er een rustgeven…
De soorten aquariumplanten en het onderhoud aan de plantenDe soorten aquariumplanten en het onderhoud aan de plantenEr zijn diverse soorten aquariumplanten te koop, waarbij sommigen het zeer goed doen in een aquarium en anderen wat meer…

Tropische vissen: CichlidenDe cichliden hebben over het algemeen een niet zo'n beste naam, ze slopen de inrichting van het aquarium, vallen mede be…
Het opzetten van een zoetwateraquariumHet opzetten van een zoetwateraquariumVoordat je vissen in het aquarium kunt doen komt er eerst nog heel wat voorbereiding bijkijken. Zoals de opzet, welke gr…
Biancab (51 artikelen)
Gepubliceerd: 20-06-2007
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.