Een zoutwater aquarium inrichten

Vissen bestaan op deze planeet al veel langer dan mensen: ze komen al ca. 250 miljoen jaar voor, terwijl de mens hier nog maar vier miljoen jaar rondloopt. De evolutie heeft ervoor gezorgd dat de fysiologie van de vis perfect past bij de omgeving waarin hij leeft. In dit artikel geven we een korte inleiding hoe je best een ideale omgeving creëert voor zoutwatervissen in een aquarium.

Het verschil tussen zoet- en zoutwatervissen

De twee grote verschillen tussen zout- en zoetwatervissen is het water waarin ze leven en de fysiologie van de dieren zelf. Zoetwatervissen leven in rivieren, meren en andere inlandse wateren. Factoren zoals regenval en verdamping beïnvloeden hun omgeving. Daarom moeten ze in staat zijn zich voortdurend aan te passen, soms zelfs erg snel. Het koraalrif daarentegen, waar heel veel zoutwatervissen leven, is het meest stabiele milieu op aarde, en deze vissen hebben zich dan ook nooit hoeven aan te passen. Voor sommige van deze vissen zou daarom de kleinste verandering fataal kunnen zijn.

Osmose

Zoetwatervissen absorberen water via de huid. Het wordt in grote hoeveelheden uitgescheiden om opslag in het lichaam te vermijden. Zoutwatervissen daarentegen verliezen water via hun huid en drinken veel ter compensatie. De gevolgen van dit aspect van de fysiologie van zoutwatervissen met betrekking tot hun welzijn in het aquarium zijn groot. Het betekent dat zoetwatervissen niet in een zeeaquarium kunnen worden gehouden.

De omgeving

Omdat zeevissen eerder vocht vasthouden dan uitscheiden, hebben ze vrij inefficiënte nieren. Zoutafscheiding vereist een grote hoeveelheid energie en de stofwisseling, die exact is ingesteld op externe omstandigheden, kan gauw verstoord raken door abrupte veranderingen in het zoutgehalte. Het is daarom van groot belang dat de condities in het aquarium absoluut constant gehouden worden en het water van een zo hoogmogelijke kwaliteit is.

Een aquarium kiezen

Koop beslist geen klein aquarium 'om alvast te beginnen'. Kies altijd het grootste aquarium dat u kunt betalen en waar u ruimte voor hebt.

Basisaquarium

In een nieuw aquarium is de waterkwaliteit onstabiel, wat niet gunstig is voor zoutwatervissen. In een groot aquarium veranderen de condities langzamer en hebben daardoor minder invloed op de vis. In een groot aquarium is het dus gemakkelijker de vereiste stabiliteit te bereiken.

Maat en vorm

Koop een aquarium dat ten minste 91 x 46 x 46 cm is. Er zijn allerlei vormen verkrijgbaar, maar de wat ongebruikelijker vormen kunnen de waarneming verstoren. Vaak is het beter een traditionele, rechthoekige bak te kopen die gemakkelijker te verlichten en te reinigen is. Een volglas aquarium is de beste keuze : voor de echte liefhebber.

Waterkwaliteit en -testen

Indien u bereid bent enkele basisprincipes te leren, is een scheikundige graad beslist niet noodzakelijk. Er is daarom geen reden waarom een zeeaquarium problemen op zou leveren.

Watersamenstelling

Om elk aspect van het aquarium stabiel te houden, moeten het zoutgehalte (vooral de dichtheid en de pH-waarde (aciditeit/alkaliteit) voortdurend bewaakt worden. Zuiver zoet water heeft een zoutgehalte van 0,5%. Het meeste zeewater varieert tussen 3,45% - 3,65%. De pH-waarde loopt van 0 (zeer zuur) tot 14 (zeer basisch) waarbij 7 neutraal is. De meeste vissen hebben een pH-waarde tussen 8 en 9 nodig.

Testmateriaal

Er is tegenwoordig een serie testsets verkrijgbaar met daarbij alle noodzakelijke informatie om het juiste milieu te scheppen. Hoewel de ervaren aquarianen elektronische systemen prefereren, zijn vloeibare en poedertesten goedkoper en gemakkelijk in gebruik.

Het inrichten van een zeeaquarium

Stenen en andere decoratiematerialen spelen een belangrijke rol in het aquarium. Ze maken het geheel niet alleen visueel aantrekkelijk, maar bieden ook afleiding en schuilhoekjes voor de vissen.

Stenen en decoratiemateriaal

Er is verschillend decoratiemateriaal, zoals rotsen, koraalformaties en schelpen, te koop.

Rotsen

Kunstmatige lavasteen of tufsteen zijn het meest geschikt. Ze zijn beide poreus en verplaatsen weinig water. Lavasteen is duurder, maar is in veel kleuren verkrijgbaar, wat voor mooie onderwater effecten zorgt.

Koraalformaties zijn te koop in alle vormen, maten en kleuren. De export van koraal is tegenwoordig echter in veel landen illegaal. Synthetische koralen zijn een stuk milieuvriendelijker.

Schelpen in verschillende vormen en kleuren maken het aquarium nog spannender. In grote schelpen kunnen de vissen schuilen.

Inrichten van het aquarium

  1. Leg de ondermat op de bodem van het aquarium.
  2. Plaats de straalbuis van de waterpomp stevig in de hoek.
  3. Verdeel gewassen koraalgrind en koraalzand over de bodem.
  4. Bevestig de verwarmingsbuizen met de zuignappen iets schuin aan de zijkant.
  5. Plaats de filter en sluit de pomp aan.
  6. Plaats stenen en decoratie en vul het aquarium met water.

Verschillende vissen in het aquarium

Wanneer u vissen kiest voor uw aquarium, is het gedragspatroon van de diverse soorten het voornaamste criterium.

Roofvissen

De belangrijkste vraag betreft de kans dat de ene vis de andere op zal eten. Sommige soorten, zoals koraalduivels en baarzen, zijn zeer roofzuchtig en zullen zonder onderscheid alles verorberen. Het zou dom zijn deze samen te huisvesten met kleine juffertjes.

Territoriale agressie

Sommige soorten zullen vechten om hun voedsel. Veel soorten die gewoonlijk vreedzaam zijn, zullen hun grotje of schuilplaats agressief verdedigen. Een ouder met nest of kroost zal zich ook agressief gedragen. Let op: veel soorten zijn niet territoriaal en doen het juist beter in gezelschap.

Het juiste voedsel

Er zijn enkele basisregels bij het voeren van vissen.

Voer uw vissen nooit teveel

Vissen mogen slechts tweemaal per dag gevoerd worden. Het best is 's morgens een droogvoermaaltijd, en 's avonds diepvries- of levend voer.

Droogvoer

Er is veel verschillend droogvoer verkrijgbaar, zoals tabletten, verschillende vlokken en gevriesdroogde krill. Gebruik dit samen met ander voedsel voor een evenwichtig dieet.

Vers en diepvries voedsel

Dit is het belangrijkste voedsel voor veel zoutwatervissen. Ontdooi diepvriesvoedsel in kleine porties, zoveel per keer nodig hebt. Vers en diepvriesvoedsel kan bestaan uit aasvisjes, mosselen en garnalen. Let op: dit voedsel lijkt erg gemakkelijk en handig, maar sommige vissen hebben af en toe beslist levend voer nodig.
© 2010 - 2023 Raphaella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aquarium kopen: Waarop letten bij het kiezen en inrichten?Waar moet je op letten, wanneer je een aquarium wilt gaan houden? Wat zijn de eerste dingen die je moet weten, wanneer j…
De Neontetra (Paracheirodon innesi)De neontetra is een een tropische vis die makkelijk te houden is in een aquarium. Vaak worden deze vissen gehouden door…
Een tropisch aquarium opstartenEen tropisch aquarium is een aanwinst in je woonkamer, waar je veel plezier aan kunt beleven. Vaak gaat er een rustgeven…
Aquarium maken/vullenAquarium maken/vullenEen aquarium vullen is moeilijker dan dat je denkt. Je staat soms wel 3 keer in een winkel en dan ben je nog vergeten om…

Gefascineerd door haaienGefascineerd door haaienVeel mensen zijn gefascineerd door haaien. Enerzijds de angst en anderzijds het ontzag wat we voor de haai hebben. Maar…
Synodontis nigriventris - RugzwemmerSynodontis nigriventris - RugzwemmerOp het eerste gezicht ziet Synodontis nigriventris er niet zo gezond uit, want welke vis zwemt er nou op zijn rug? Toch…
Raphaella (256 artikelen)
Gepubliceerd: 16-08-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.