Hyphessobrycon herbertaxelrodi - Zwarte Neon

Hyphessobrycon herbertaxelrodi - Zwarte NeonAls de Zwarte Neon in een flinke school wordt gehouden, is het resultaat zeer spectaculair, net als bij andere neon-soorten. Deze Neon is zeer geschikt voor het gezelschapsaquarium. Omdat hij geen hoge eisen stelt, is het een geschikte beginnersvis. De gevorderde aquariaan zal ook plezier beleven aan de kweek van deze mooie Zwarte Neon.
  • Wetenschappelijke naam: Hyphessobrycon herbertaxelrodi
  • Nederlandse naam: Zwarte Neon
  • Familie: Characidae (karperzalmen)
  • Herkomst: Brazilië en Paraguay

Lengte

Tot ongeveer 4 centimeter.

Geslachtsonderscheid

De vrouwtjes zijn wat groter en dikker dan de mannetjes.

Aquarium voor Zwarte Neon

Dit kleine visje doet het prima in een aquarium van 60cm lang. Zorg ervoor dat er voldoende open zwemruimte is in de middelste waterlaag. Randbeplanting wordt op prijs gesteld. Een donkere bodem en gebruik van drijfplanten doen de kleuren van deze vis mooier uitkomen.

Karakter

Zeer vreedzaam en wat schuw visje. De Zwarte Neon is een echte scholenvis en moet daarom met minimaal 6 exemplaren worden gehouden. In een grotere school voelen ze zich beter op hun gemak. Zwarte Neons zijn vrij actief en hebben een voorkeur voor de middelste waterlaag. Ze zijn uitstekend geschikt voor het gezelschapsaquarium.

Waterwaardes

  • Temperatuur: 23-26
  • Ph: 6 – 6,5
  • Gh: 4-8

Het is aan te raden om over turf te filteren.

Voeding

De Zwarte Neon is een makkelijke eter en eet zowel droogvoer, diepvriesvoer als levend voer.

Zwarte Neons kweken

De kweek van Hyphessobrycon herbertaxelrodi is lastig. Richt een kweekbak in met veel fijnbladige planten en zorg dat het water zeer zacht is (maximaal 4 GH) en zuur (Ph 5,5-6) De vissen moeten vooraf goed gevoerd worden met veel levend voer, voornamelijk zwarte muggenlarven. Breng meerdere paartjes van de vissen over naar de kweekbak. Na het afzetten moeten de vissen verwijderd worden, want ze eten de eitjes op. Na ongeveer 3 dagen komen de eitjes uit. De jongen kun je opkweken met stofvoer.
© 2007 - 2025 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Brian Gratwicke, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • Esther J.J. Verhoef-Verhallen - Tropische aquariumvissen encyclopedie