InfoNu.nl > Dier en Natuur > Vissen > Hyphessobrycon pulchripinnis - Citroentetra

Hyphessobrycon pulchripinnis - Citroentetra

Hyphessobrycon pulchripinnis - Citroentetra De Citroentetra is typisch zo'n vis die je meteen voorbijloopt in de aquariumwinkel. In de winkel zien ze er namelijk niet zo spectaculair uit. In een goed ingericht aquarium zijn ze echter een schitterende aanwinst. De Citroentetra is geschikt voor beginners, al kan hij niet zo goed tegen hard water. Wetenschappelijke naam: Hyphessobrycon pulchripinnis
Nederlandse naam: Citroentetra
Familie: Characidae (karperzalmen)
Herkomst: Amazonegebied

Lengte

Tot ongeveer 5 centimeter.

Geslachtsonderscheid

Vrij lastig te zien. De vrouwtjes zijn meestal wat groter dan de mannetjes. Bij de mannetjes is de zwarte rand langs de aarsvin wat intenser van kleur en vaak is deze rand ook wat breder dan bij de vrouwtjes.

Aquarium voor Citroentetra's

Deze kleine vis heeft geen groot aquarium nodig, 60 centimeter lengte is voldoende. Deze vissen houden veel van zwemmen, zorg daarom voor voldoende open zwemruimte. Een flinke randbeplanting en een donkere bodem worden op prijs gesteld. Door een donkere bodem en het gebruik van drijfplanten ziet de Citroentetra er veel mooier uit. Wat kienhout als schaduwplaats wordt ook op prijs gesteld.

Karakter

Zeer vreedzame vis die in een school gehouden moet worden. Houd ze met minimaal 5 stuks, maar een grotere school is veel beter voor de vissen. Houd ze nooit met agressieve vissen. Citroentetra’s hebben een voorkeur voor de middelste waterlaag.

Waterkwaliteit

  • Temperatuur: 22-26
  • Ph: 6-6,5
  • GH: 4-8

Door het gebruik van zacht water worden Citroentetra’s mooier van kleur. Ververs regelmatig wat water. Het is aan te raden om te filteren over turf.

Voeding

De Citroentetra stelt zowel droogvoer, diepvriesvoer als levend voer op prijs. Ze hebben wel een voorkeur voor levend voer.

Citroentetra's kweken

De kweek van Hyphessobrycon pulchripinnis is vrij lastig. Zorg voor een kweekbak met veel fijnbladige planten, drijfplanten en zacht water (4-8GH) Verwijder de ouders na het afzetten van de eitjes, want ze zullen deze opeten. Na vijf dagen gaan de jongen vrijzwemmen en kun je gaan voeren met stofvoer.

Er gaan verschillende verhalen over de kweek, sommige aquarianen gaat het zeer makkelijk af, bij anderen lukt het, onder dezelfde omstandigheden, nooit. Ook een beetje een kwestie van mazzel dus.

Lees verder

© 2007 - 2020 Funkyfish, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
In het stroomgebied van de AmazoneDit aquarium straalt een vreedzame en ontspannen atmosfeer uit. Het is gebaseerd op een Zuid-Amerikaans thema en oogt al…
Hyphessobrycon herbertaxelrodi - Zwarte NeonHyphessobrycon herbertaxelrodi - Zwarte NeonAls de Zwarte Neon in een flinke school wordt gehouden, is het resultaat zeer spectaculair, net als bij andere neon-soor…
De Neontetra (Paracheirodon innesi)De neontetra is een een tropische vis die makkelijk te houden is in een aquarium. Vaak worden deze vissen gehouden door…
Aquarium kopen: Waarop letten bij het kiezen en inrichten?Waar moet je op letten, wanneer je een aquarium wilt gaan houden? Wat zijn de eerste dingen die je moet weten, wanneer j…
Familie: Characidae (karperzalmen)Veel van de karperzalmen kunnen in aquarium gehouden worden. En veel soorten zijn ook niet veeleisend. De karperzalmen z…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Waugsberg, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
  • Esther J.J. Verhoef-Verhallen - Tropische aquariumvissen encyclopedie

Reageer op het artikel "Hyphessobrycon pulchripinnis - Citroentetra"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Funkyfish
Laatste update: 16-01-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Special: Aquariumvissen
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!