InfoNu.nl > Dier en Natuur > Vissen > Hemigrammus bleheri - Roodkopzalm

Hemigrammus bleheri - Roodkopzalm

Hemigrammus bleheri - Roodkopzalm Hoewel de Roodkopzalm een typische beginnersvis lijkt, is hij het absoluut niet! Hij stelt vrij hoge eisen aan de waterwaardes en is gevoelig voor vuil water. Niet aan beginnen dus als je nog geen ervaring hebt met het houden van een aquarium.
 • Wetenschappelijke naam: Hemigrammus bleheri
 • Nederlandse naam: Roodkopzalm
 • Familie: Characidae (karperzalmen)
 • Herkomst: Zuid-Amerika, Brazilië

Lengte

Tot ongeveer 5 centimeter.

Geslachtsonderscheid

Vrij lastig te zien, meestal zijn de vrouwtjes wat dikker dan de mannetjes.

Aquarium voor Roodkopzalmen

Dit kleine visje heeft geen groot aquarium nodig, 60cm lengte is voldoende. Ze zwemmen wel veel en graag, en daarom is het belangrijk dat er voldoende open zwemruimte is. Ze houden van een gedempte verlichting (door drijfplanten) en een lichte stroming in het water. De Roodkopzalm houdt van een (plaatselijk) dicht beplant aquarium en andere schuilmogelijkheden, zoals stenen of kienhout.

Karakter

Zeer vreedzame scholenvissen. Houd ze met minimaal zeven stuks. Roodkopzalmen zijn redelijk actief en zwemmen voornamelijk in de middelste waterlaag. Het spreekt voor zich dat je Roodkopzalmen alleen met 'gelijkgestemde' vissen houdt, en niet met uitgesproken rovers of zeer agressieve vissen.

Waterkwaliteit

 • Temperatuur: 24-26
 • Ph: 6-6,5
 • GH: 0-4

De Roodkopzalm is gevoelig voor vervuild water. Voer daarom met mate en hevel regelmatig de bodem af, dit kun je makkelijk doen tijdens het water verversen.

Voeding

De Roodkopzalm is een makkelijke eter: droogvoer, diepvriesvoer en levend voer. Het is verstandig om niet teveel te voeren, aangezien Roodkopzalmen in het wild niet veel eten.

Roodkopzalmen kweken

Hemigrammus bleheri kweken is vrij lastig. De kweek gebeurt in scholenverband. Het is daarom nodig om de hele school over te plaatsen naar de kweekbak. Het water in de kweekbak moet heel zuiver zijn en heel zacht (max. 3GH) De Ph moet zuur zijn, 6 is ideaal. Richt de bak in met veel fijnbladige planten en zet hem op een schemerige plaats. Het zonlicht moet wel minstens eenmaal per dag in de bak vallen. Verhoog de temperatuur langzaam met 2 graden. Na het afzetten van de eitjes vang je de hele school weer uit, want ze eten de eigen eitjes op. Na 1 a 2 dagen komen de eitjes uit en kun je beginnen met het voeren met stofvoer. Voer met mate om vervuiling te voorkomen.

Let er op dat het kuitschieten alleen plaatsvind tijdens de regentijden in de oorspronkelijke omgeving van de Roodkopzalm (de Rio Negro).

De Roodkopzalm wordt vaak verward met de volgende soorten:
 • Gemigrammus rhodostomus
 • Petitella georgiae

Lees verder

© 2007 - 2020 Funkyfish, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Familie: Characidae (karperzalmen)Veel van de karperzalmen kunnen in aquarium gehouden worden. En veel soorten zijn ook niet veeleisend. De karperzalmen z…
Aquarium kopen: Waarop letten bij het kiezen en inrichten?Waar moet je op letten, wanneer je een aquarium wilt gaan houden? Wat zijn de eerste dingen die je moet weten, wanneer j…
De Neontetra (Paracheirodon innesi)De neontetra is een een tropische vis die makkelijk te houden is in een aquarium. Vaak worden deze vissen gehouden door…
Maximale leeftijd aquariumvissenMaximale leeftijd aquariumvissenVeel vissen kunnen veel ouder worden dan je denkt, daarom een overzichtje van de maximale leeftijd van vissen, gerangsch…
Aquarium maken/vullenAquarium maken/vullenEen aquarium vullen is moeilijker dan dat je denkt. Je staat soms wel 3 keer in een winkel en dan ben je nog vergeten om…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Soulkeeper, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Esther J.J. Verhoef-Verhallen - Tropische aquariumvissen encyclopedie

Reageer op het artikel "Hemigrammus bleheri - Roodkopzalm"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Funkyfish
Laatste update: 16-01-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Special: Aquariumvissen
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!