Opstarten van een Tanganyika biotoop aquarium
Een Tanganyika biotoop bootst een stukje habitat uit het Tanganyikameer na. Dit op één na grootste Afrikaanse meer staat bekend om de prachtig gekleurde cichliden en is daarom een zeer populair biotoop aquarium. Het aquarium kenmerkt zich door de zeer matige tot geen beplanting en de groei van algen. Daarnaast komt er in het aquarium een grote hoeveelheid van stenen voor.
In een Tanganyika biotoop wordt het Tanganyikameer, dat gelegen is in Centraal-Afrika, nagebootst. Dit meer ligt tussen de landen Burundi, de Democratische Republiek Congo, Tanzania en Zambia in. Het is qua oppervlakte het vijfde grootste meer ter wereld. Verder is het meer het op één na diepste meer ter wereld. Het meer kenmerkt zich door de weinige planten die er groeien en de hoeveelheid cichliden die er leven.
Inrichting
De inrichting van een Tanganyika biotoop bestaat uit weinig planten en veel steen. Door de matige beplanting zal er alg ontstaan in het aquarium. Dit is een belangrijke voedselbron voor de bewoners van het aquarium. Daarnaast dienen de stenen in het aquarium als schuilplaatsen voor de vissen.
In het aquarium wordt vaak gebruik gemaakt van een achterwand. Dit geeft een natuurlijke uitstraling aan het aquarium. Er kan gekozen worden voor een effen gekleurde achterwand, zoals zwart of blauw, maar een achterwand met een rotsachtige afbeelding geeft het Tanganyika aquarium een nog natuurlijkere uitstraling. Tevens zorgt een achterwand voor een bepaalde rust bij de vissen in het aquarium.
De bodem van het aquarium zal bestaan uit een zandbodem. Het zand dat in het aquarium gaat is licht van kleur. Filterzand is een gangbare soort die zeer geschikt is voor in het aquarium. Planten hebben in dit zand ook een goede basis om te groeien. Belangrijk bij een zandbodem is er op te letten dat er niet (te veel) vuil tussen het zand komt waardoor de bodem dichtslibt en het gaat rotten. Bij filterzand is deze kans zeer klein.
Als de bodem in het aquarium ligt kan er verder worden gegaan met het plaatsen van stenen en planten. Onder het kopje
Planten en stenen staan geschikte planten die voorkomen in het Tanganyikameer. Ook stenen die thuishoren in dit aquarium staan hier. Er kan ook gekozen om helemaal geen planten te plaatsen in deze biotoop. Deze keuze is afhankelijk van persoonlijke voorkeur. Bij het wel plaatsen van planten zorg dan dat dit in beperkte mate gebeurt. Alg moet kunnen groeien in dit aquarium.
Op de bodem van aquarium kunnen tevens meerdere slakkenhuizen worden geplaatst. Deze dienen als natuurlijke schuilplaats voor de aquariumbewoners.
Waterwaardes
Waterwaarde | Minimum | Maximum |
Temperatuur | 23 | 26 |
pH | 8 | 9 |
GH | 10 | 18 |
KH | 15 | 18 |
Planten en stenen
De inrichting van een Tanganyika biotoop bestaat uit veel stenen en geen tot weinig planten.
Planten
Er zijn maar weinig planten die voorkomen in het Tanganyikameer. Toch zijn deze wel redelijk goed verkrijgbaar bij gespecialiseerde winkels. Probeer te zorgen dat er van de planten altijd inheemse soorten te gebruiken om ziektes te voorkomen.
Anubias Barteri
- Max. hoogte: 45 centimeter
- Licht: weinig tot normaal
- Temperatuur: 22 tot 26 graden Celsius
- pH-waarde: 7 tot 9
- Plaatsing: midden en achtergrond
Deze plant is een relatief langzame groeier, met mooie, grote en sterke bladeren. De plant komt van oorsprong voor in het Tanganyikameer en past daarom perfect in deze biotoop.
Vallisneria spiralis
- Max. hoogte: 100 centimeter
- Licht: normaal tot veel
- Temperatuur: 20 tot 26 graden Celsius
- pH-waarde: 6,5 tot 8,5
- Plaatsing: achtergrond
Belangrijk is om deze plant goed vast te zetten. De bewoners van het aquarium kunnen de plant anders omwoelen. Hoe meer licht, hoe sneller deze plant groeit.
Ceratophyllum demersum / Hoornblad
- Max. hoogte: 60 centimeter
- Licht: normaal
- Temperatuur: 20 tot 30 graden Celsius
- pH-waarde: 7 tot 8,5
- Plaatsing: midden en achtergrond
De inheemse soort van deze plant is niet verkrijgbaar in Nederland. Deze plant groeit over de gehele wereld en door de sterkte van de plant, past deze zich gemakkelijk aan in een Tanganyika biotoop. Probeer deze plant beperkt in te zetten, omdat deze sterk de concurrentie met alg aangaat.
Stenen
Stenen zijn zeer belangrijk in een Tanganyika biotoop. Besteed hier dan ook zorgvuldig aandacht aan. Stenen zijn relatief zwaar van gewicht. Het is dus belangrijk dat er een goede ondersteuning is voor de stenen. Een tempex plaat op de bodem van aquarium van zo'n 1 à 2 centimeter dik biedt veelal voldoende bescherming. Het is aan te raden deze plaat te verven met niet-giftige verf. Mocht de plaat bloot komen te liggen, dan valt dit niet op.
Alg groeit het beste op gladde stenen, maar deze kunnen weer moeilijk stapelbaar zijn. Wees hier dus zorgvuldig in en probeer een mooie afwisseling te maken. Bij het stapelen van stenen is het raadzaam deze aan elkaar vast te lijmen met siliconenkit. Hiermee wordt voorkomen dat het bouwwerk instort. Dit kan de dood van aquariumbewoners voorkomen.
Welke soort steen voor het aquarium gebruikt wordt is afhankelijk van persoonlijke smaak. In een Tanganyika aquarium hoort geen leisteen, probeer dit te voorkomen. Ook is het raadzaam geen poreus steen in het aquarium te plaatsen, zoals lavasteen. Ziektes kunnen zich namelijk makkelijk ontwikkelen tussen de kieren en gaten.
Vissen
In een Tanganyika biotoop komen voornamelijk cichliden voor. Dit zijn ook de meest gangbare vissen voor in het aquarium. De vaak sprekende kleuren van de cichliden maken de biotoop zo populair. Let er op dat een vis niet in een te klein aquarium wordt geplaatst.
Neolamprologus brevis
- Max. lengte: 5 centimeter
- Plaatsing: koppel
- Temperatuur: 24 tot 26 graden Celsius
- pH-waarde: 8 tot 9
Deze cichliden is een ideale vis voor beginners en is één van de kleinere soorten. Hij houdt zich graag op tussen slakkenschelpen en hierin zet het vrouwtje ook haar eitjes af. Het is een rustige vis over het algemeen. Als er eitjes zijn afgezet wordt het nest wel fel bewaakt. Slakkenschelpen zijn dus een vereiste bij het houden van deze vis.
Neolamprologus helianthus
- Max. lengte: 8 centimeter
- Plaatsing: koppel
- Temperatuur: 23 tot 28 graden Celsius
- pH-waarde: 7,5 tot 8,5
Deze prachtige gele vis is een fanatieke ouder. Hij verdedigt zijn nestje fel en agressief. Deze cichliden heeft graag een aardige hoeveelheid stenen wat hij gewend is vanuit zijn leefomgeving in het Tanganyikameer.
Ophthalmotilapia ventralis
- Max. lengte: 15 centimeter
- Plaatsing: harem (1 man, 3 vrouwen)
- Temperatuur: 23 tot 27 graden Celsius
- pH-waarde: 8 tot 9
Een breed aquarium, met voldoende zwemruimte is belangrijk voor deze cichlidensoort. Het natuurlijke gedrag van de vis komt daarmee beter uit. Niet plaatsen met andere Ophthalmotilapia soorten, om kruising te voorkomen.
Variabilichromis moorii
- Max. lengte: 12 centimeter
- Plaatsing: koppel
- Temperatuur: 23 tot 26 graden Celsius
- pH-waarde: 7,5 tot 8,5
Deze vis kan zeer fel uit de hoek komen. Zeker in een te klein aquarium of met teveel medebewoners zal deze cichliden agressief reageren en medebewoners hardhandig uit het territorium werken. Hoe meer ruimte in het aquarium is, hoe minder agressief de vis zal reageren.
Julidochromis regani
- Max. lengte: 15 centimeter
- Plaatsing: koppel
- Temperatuur: 23 tot 26 graden Celsius
- pH-waarde: 8 tot 9
Deze zeer populaire cichliden komen veel voor in Tanganyika aquaria. Als er in het aquarium een koppel van deze vis is gevormd zullen die de soortgenoten opjagen tot de dood er op volgt. Het is dus belangrijk dat als er een koppel aanwezig is, de soortgenoten uit het aquarium worden gehaald.