InfoNu.nl > Dier en Natuur > Vissen > Biotoopaquarium, Amerika, Azië en Afrika

Biotoopaquarium, Amerika, Azië en Afrika

Biotoopaquarium, Amerika, Azië en Afrika In het begin van de aquariumhobby kiest bijna elke aquariaan voor een gezelschapsbak. Later veranderen ze dezen echter vaak in een zogenaamd biotoopaquarium. In een biotoopaquarium boots je de natuurlijke omgeving van een (gedeelte van) een land na, en je houdt hierbij rekening met de waterwaardes en de vissen die je kiest. Op de foto zie je een Tanganyika biotoop.

Midden-Amerika

Inrichting

Het Midden-Amerika-biotoopaquarium wordt ingericht met groene planten en wat stenen (bij voorkeur leisteen.) De bodem mag bestaan uit grof grind of zelfs wat kleinere stenen.

Planten: onder andere Ludwigia, Myriophyllum, Cabomba, Heteranthera en Bacopa.

Waterwaardes

Ph: 7 tot 8
Hardheid: middelhard tot hard
Temperatuur: 23 tot 28 graden

Vissen

Veel levendbarenden: guppy, platy, zwaarddrager, black molly.

Zuid-Amerika

Inrichting

Het Zuid-Amerika-biotoopaquarium mag matig beplant worden. Verder voeg je wat mooie stukken kienhout toe. Als bodembedekking is fijn grind of zand heel geschikt.

Planten: onder andere Alternanthera, Echinodorus, Limnobium, Ludwigia, Myriophyllum.

Waterwaardes

Het water moet zacht zijn en zuur, hoewel veel soorten ook wel tegen wat harder en basisch water kunnen. Een temperatuur van ongeveer 25 graden is voor de meeste soorten heel geschikt.

Vissen

Veel tetrasoorten, maanvissen, veel kleinblijvende cichlides (oa apistogramma ramirezi) bijlzalmen, corydoras, discusvissen.

Zuidoost-Azië

Inrichting

Richt een biotoopaquarium voor Zuidoost-Azië in met veel planten en enkele stukken kienhout. De bodem moet niet te grof zijn, zand is heel geschikt.

Planten: Vallisneria, Hygrophila, Cryptocyrone, Javamos.

Waterwaardes

Ph: 6,5 tot 7
Hardheid: vrij zacht
Temperatuur: 24 tot 28 graden

Vissen

Barbeelsoorten, rasbora’s, danio’s, Indische modderkruipers, botia’s, labyrintvissen zoals de diamantgoerami.

Tanganyikameer

Inrichting

Heel belangrijk bij de inrichting van een Tanganyikabak zijn, jawel, algen. Veel Tanganyikacichliden eten dit namelijk. Verder richt je de bak in met stenen, die tevens schuilplaatsen moeten vormen. Gebruik geen lavasteen. Zorg voor een donkere bodem, hiervoor kun je gebruik maken van zand of heel fijn grind.

Je kunt ook wat planten toevoegen, maar heel spaarzaam. Gebruik Anubias of Vallisneria (bij voorkeur de spiralis-variant)

Waterwaardes

De Ph moet hoog zijn, minimaal 8. Daarnaast moet het water hard zijn. De ideale temperatuur voor een Tanganyika aquarium is 25 graden.

Vissen

Onder andere Neolamprologus, Julidochromis, Tropheus, Cynotilapia, Altolamprologus en Cyprichromis.

Malawimeer

Inrichting

Planten zijn niet noodzakelijk in een Malawiaquarium, maar ze staan wel mooi. Geschikte soorten hiervoor zijn anubias en vallisneria.

Het creëren van veel schuilplaatsen is erg belangrijk. Je doet dit het best met stenen die geen scherpe randen hebben. Gebruik geen lavasteen omdat dit zeer poreus is (neemt vuil op.)
Zorg voor een zachte zandbodem.

Waterwaardes

Het water moet hard zijn (+12 DH) en basisch, dus een PH boven 7. Het kraanwater dat in Nederland uit de kraan komt is daarom meestal heel geschikt voor een Malawibak.

Vissen

Mbuna-cichliden en Utaka’s. Onder andere de geslachten Cynotilapia, Iodotropheus, Labidochromis, Pseudotropheus, Petrotilapia, Labeotropheus, Melanochromis en Copadichromis.

Gezelschapsaquarium

Dit is geen echt biotoopaquarium, maar omdat zoveel aquarianen een gezelschapsbak hebben, toch enige richtlijnen voor het inrichten van een gezelschapsaquarium.

Inrichting

Redelijk dichte beplanting, welke planten dat maakt niet zoveel uit. Zorg voor een fijne bodem van fijn grind of zand. Stenen en kienhout doen het altijd goed.

Waterwaardes

Ph: tussen 6,5 en 7,5
Hardheid: middelhard

Vissen

Niet alle vissen zijn geschikt voor het gezelschapsaquarium (bijvoorbeeld kogelvissen) maar de meeste zijn dat wel. Enkele goede gezelschapsvissen zijn neontetra's, kardinaaltetra's, andere neonsoorten, corydoras, bijlzalmen en labyrintvissen. Ook de wat kleinere cichlidensoorten zijn vaak geschikt voor de gezelschapsbak (appistogrammasoorten)

Lees verder

© 2007 - 2020 Funkyfish, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Lamprologus ocellatus - SlakkenhuiscichlideLamprologus ocellatus - SlakkenhuiscichlideHet interessante gedrag van de Lamprologus ocellatus maakt hem tot een populaire Tanganyika-cichlide. Slakkenhuiscichlid…
Opstarten van een Tanganyika biotoop aquariumOpstarten van een Tanganyika biotoop aquariumEen Tanganyika biotoop bootst een stukje habitat uit het Tanganyikameer na. Dit op één na grootste Afrikaanse meer staat…
Zambia, bezoek de beroemde Victoria FallsZambia, bezoek de beroemde Victoria FallsZambia is gelegen in Afrika en heette vroeger Noord-Rhodesië. Zambia grenst aan Congo-Kinshasa, Tanzania, Malawi, Mozamb…
De Republiek ZambiaDe Republiek ZambiaZambia is een land gelegen in Afrika. De officiële benaming van het land is: de Republiek Zambia. Het land grenst aan Co…
Furaha – Kraamvrouwen van Ameland sparen voor AfrikaFuraha – Kraamvrouwen van Ameland sparen voor AfrikaKraamvrouwen op Ameland zamelden jarenlang geld in voor onfortuinlijke kraamvrouwen in Afrika. De actie heette Furaha, w…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Biotoopaquarium, Amerika, Azië en Afrika"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Funkyfish
Laatste update: 07-01-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Special: Aquariumhouden
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!