Biotoopaquarium, Amerika, Azië en Afrika

Biotoopaquarium, Amerika, Azië en Afrika In het begin van de aquariumhobby kiest bijna elke aquariaan voor een gezelschapsbak. Later veranderen ze dezen echter vaak in een zogenaamd biotoopaquarium. In een biotoopaquarium boots je de natuurlijke omgeving van een (gedeelte van) een land na, en je houdt hierbij rekening met de waterwaardes en de vissen die je kiest. Op de foto zie je een Tanganyika biotoop.

Midden-Amerika

Inrichting

Het Midden-Amerika-biotoopaquarium wordt ingericht met groene planten en wat stenen (bij voorkeur leisteen.) De bodem mag bestaan uit grof grind of zelfs wat kleinere stenen.

Planten: onder andere Ludwigia, Myriophyllum, Cabomba, Heteranthera en Bacopa.

Waterwaardes

Ph: 7 tot 8
Hardheid: middelhard tot hard
Temperatuur: 23 tot 28 graden

Vissen

Veel levendbarenden: guppy, platy, zwaarddrager, black molly.

Zuid-Amerika

Inrichting

Het Zuid-Amerika-biotoopaquarium mag matig beplant worden. Verder voeg je wat mooie stukken kienhout toe. Als bodembedekking is fijn grind of zand heel geschikt.

Planten: onder andere Alternanthera, Echinodorus, Limnobium, Ludwigia, Myriophyllum.

Waterwaardes

Het water moet zacht zijn en zuur, hoewel veel soorten ook wel tegen wat harder en basisch water kunnen. Een temperatuur van ongeveer 25 graden is voor de meeste soorten heel geschikt.

Vissen

Veel tetrasoorten, maanvissen, veel kleinblijvende cichlides (oa apistogramma ramirezi) bijlzalmen, corydoras, discusvissen.

Zuidoost-Azië

Inrichting

Richt een biotoopaquarium voor Zuidoost-Azië in met veel planten en enkele stukken kienhout. De bodem moet niet te grof zijn, zand is heel geschikt.

Planten: Vallisneria, Hygrophila, Cryptocyrone, Javamos.

Waterwaardes

Ph: 6,5 tot 7
Hardheid: vrij zacht
Temperatuur: 24 tot 28 graden

Vissen

Barbeelsoorten, rasbora’s, danio’s, Indische modderkruipers, botia’s, labyrintvissen zoals de diamantgoerami.

Tanganyikameer

Inrichting

Heel belangrijk bij de inrichting van een Tanganyikabak zijn, jawel, algen. Veel Tanganyikacichliden eten dit namelijk. Verder richt je de bak in met stenen, die tevens schuilplaatsen moeten vormen. Gebruik geen lavasteen. Zorg voor een donkere bodem, hiervoor kun je gebruik maken van zand of heel fijn grind.

Je kunt ook wat planten toevoegen, maar heel spaarzaam. Gebruik Anubias of Vallisneria (bij voorkeur de spiralis-variant)

Waterwaardes

De Ph moet hoog zijn, minimaal 8. Daarnaast moet het water hard zijn. De ideale temperatuur voor een Tanganyika aquarium is 25 graden.

Vissen

Onder andere Neolamprologus, Julidochromis, Tropheus, Cynotilapia, Altolamprologus en Cyprichromis.

Malawimeer

Inrichting

Planten zijn niet noodzakelijk in een Malawiaquarium, maar ze staan wel mooi. Geschikte soorten hiervoor zijn anubias en vallisneria.

Het creëren van veel schuilplaatsen is erg belangrijk. Je doet dit het best met stenen die geen scherpe randen hebben. Gebruik geen lavasteen omdat dit zeer poreus is (neemt vuil op.)
Zorg voor een zachte zandbodem.

Waterwaardes

Het water moet hard zijn (+12 DH) en basisch, dus een PH boven 7. Het kraanwater dat in Nederland uit de kraan komt is daarom meestal heel geschikt voor een Malawibak.

Vissen

Mbuna-cichliden en Utaka’s. Onder andere de geslachten Cynotilapia, Iodotropheus, Labidochromis, Pseudotropheus, Petrotilapia, Labeotropheus, Melanochromis en Copadichromis.

Gezelschapsaquarium

Dit is geen echt biotoopaquarium, maar omdat zoveel aquarianen een gezelschapsbak hebben, toch enige richtlijnen voor het inrichten van een gezelschapsaquarium.

Inrichting

Redelijk dichte beplanting, welke planten dat maakt niet zoveel uit. Zorg voor een fijne bodem van fijn grind of zand. Stenen en kienhout doen het altijd goed.

Waterwaardes

Ph: tussen 6,5 en 7,5
Hardheid: middelhard

Vissen

Niet alle vissen zijn geschikt voor het gezelschapsaquarium (bijvoorbeeld kogelvissen) maar de meeste zijn dat wel. Enkele goede gezelschapsvissen zijn neontetra's, kardinaaltetra's, andere neonsoorten, corydoras, bijlzalmen en labyrintvissen. Ook de wat kleinere cichlidensoorten zijn vaak geschikt voor de gezelschapsbak (appistogrammasoorten)
© 2007 - 2024 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Opstarten van een Tanganyika biotoop aquariumOpstarten van een Tanganyika biotoop aquariumEen Tanganyika biotoop bootst een stukje habitat uit het Tanganyikameer na. Dit op één na grootste Afrikaanse meer staat…
Roodstaart zalm (Hyphessobrycon ecuadoriensis)Dit vreedzame scholenvisjes is een leuke aanwinst voor het zoetwateraquarium. Het gedijt goed in een gezelschapsaquarium…
Habitat en niche (biologie)Habitat en niche (biologie)De habitat is de werkelijke (fysieke) plaats of ruimte waar een soort zich bevindt. Het woord habitat komt van het Latij…
Opstarten van Zuid-Amerikaans biotoop aquariumOpstarten van Zuid-Amerikaans biotoop aquariumEen biotoop aquarium probeert de natuur in een bepaald gebied zo goed mogelijk na te bootsen. Een van de populairste bio…

Apistogramma cacatuoides - Gekuifde dwergcichlideApistogramma cacatuoides - Gekuifde dwergcichlideDe Apistogramma cacatuoides is een graag gehouden aquariumvis. De Gekuifde dwergcichlide heeft schitterende kleuren, en…
Goudruggarnalen in het aquariumGoudruggarnalen in het aquariumOver goudruggarnalen bestaat nogal wat commotie: krijgen ze die gouden kleur nou door een parasiet of niet? Of dat nou w…
Bronnen en referenties
Funkyfish (226 artikelen)
Laatste update: 07-01-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.