Koikarpers: Het kopen van koi

Koikarpers: Het kopen van koi Het kopen van koikarpers is een hele leuke bezigheid. Toch moet er niet te licht over gedacht worden. Het houden van koi brengt verschillende verantwoordelijkheden met zich mee. Er zijn verschillende zaken waaraan aandacht besteed moet worden alvorens de koi worden aangeschaft. Een paar punten van aandacht zijn bijvoorbeeld de vijvercapaciteit, tijdstip van kopen, betrouwbaarheid van een verkoper en het vervoeren van een koikarper.

Afkomst van de koikarper

De belangrijkste koi-exportlanden vandaag de dag zijn Japan, Singapore, Israël en de Verenigde Staten. De koi uit Japan zijn nog altijd toonaangevend. Ze zijn van zeer hoge kwaliteit en zijn in allerlei verschillende soorten verkrijgbaar. Hier staat tegenover dat de koi uit Japan vaak veel duurder zijn dan de koi uit de andere exporterende landen. Vaak hebben de goedkopere koi uit de andere landen minder duidelijke tekeningen en een andere lichaamsvorm. Verwacht wordt echter dat deze kwaliteit nog verbeterd zal worden.

Waar moet de koi gekocht worden?

Het belangrijkst is de koi bij een betrouwbare handelaar te kopen. Vaak wordt er gezegd dat het beter is de koi niet bij een tuincentrum te kopen, omdat hier een verhoogd risico op ziektes is. Dit kan echter meevallen wanneer er specialisten aanwezig zijn en er veel aandacht wordt besteed aan de zorg van de koi.

Bij de handelaar is het belangrijk op een aantal dingen te letten. Ten eerste moet het vijverwater helder, schoon en goed gefiltreerd zijn. Dan is de kans kleiner dat ze ziekten en infecties hebben. Het oog kan natuurlijk niet alles zien, daarom is het belangrijk dat het water ook niet vies ruikt. Natuurlijk is dit niet altijd een betrouwbare methode. Kijk ook goed hoe de koi eruitzien, wanneer ze gestrest zijn of vale kleuren hebben kunt u de koikarpers beter niet kopen.

Wanneer moet de koi gekocht worden?

De koi met de hoogste kwaliteit uit Japan worden altijd geëxporteerd in november en december. Oktober wordt daarom ook wel de oogstmaand genoemd. Deze oogst en export gebeurt laat in het jaar omdat de watertemperatuur dan laag is. De koi worden hierdoor minder actief en zijn makkelijker te vervoeren. De koi worden ook wel in maart, april en mei geëxporteerd. In deze maanden kopen de meeste mensen de koi. Ze zijn bij warmere temperaturen wat meer actief, en ze hoeven nog niet meteen een winter mee te maken. De rest van het jaar zullen er geen eersteklas koi te koop zijn, die moeten in de vijver blijven tot oktober. Overigens zijn koi van gewone kwaliteit meestal het hele jaar verkrijgbaar bij verkopers.

Waar moet een koikarper aan voldoen?

Wanneer u een koi koopt, is het altijd belangrijk de koi van tevoren goed te observeren. Vraag de handelaar de vis voor u te vangen, zodat u hem ook van dichtbij kunt bekijken.

De bewegingen van een koi moeten vloeiend zijn, ze mogen zich niet schokkerig voortbewegen. Wanneer een koi actief en geïnteresseerd is, is dat meestal een goed teken. Ook de kieuwbewegingen moeten regelmatig zijn. De zogenaamde kieuwdeksel mogen niet een heel eind van het hoofd afstaan. Let er bovendien op of de koi moeilijk ademt of vlakbij het wateroppervlak zwemt om adem te happen. Dit is geen goed teken. Let verder op de huid van de koi, die mag geen lichte waas hebben of kapotte schubben. Troebele ogen, knobbeltjes, parasieten en gehavende vinnen zijn ook punten van aandacht bij een koi. Al deze dingen kunnen duiden op bepaalde ziekten of infecties.

Vervoeren van een koi

Meestal wordt een koikarper in een grote zak gedaan, die één deel water bevat en twee delen zuurstof. De handelaar moet de zak vullen met zuurstof. Een koi kan al met weinig water toe, het is het belangrijkste dat de kieuwen worden bedekt. De zuurstof is veel belangrijker, zeker met warm weer. Wanneer u een lange reis moet maken met de koi kan een extra zak of een doos voor de zak handig zijn. Ook kunt u ervoor kiezen om ijs rond de zak te leggen als het heel heet weer is.
Wanneer u meerdere koi vervoert moeten de zakken groot genoeg zijn, zodat de vissen niet beschadigen. Ook is het verstandig om meerdere zakken om elkaar heen te doen, voor extra stevigheid. Probeer het vervoer zo soepel mogelijk te laten verlopen, niet veel herrie, felle lichten of harde deiningen. In de auto is het dus het beste om rustig te rijden. De koi kunnen het best in de kofferbak vervoert worden, met een deken om stoten te voorkomen. Wanneer u thuiskomt kunt u de zak het beste een paar uur in de vijver laten drijven, zodat de temperatuur van het water gelijk wordt. Hierna kunt u de vis in de vijver doen.
© 2009 - 2023 Papillon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koikarpers: De geschiedenis van de KoiDe Japanse koi wordt ook wel Nishikigoi of brokaatkarper genoemd. Alle soorten koi stammen af van de zwarte vis die de n…
Koiziektes: Trichodina bij koikarpersTrichodina is één van de meest voorkomende parasieten op koikarpers. Trichodina is een ééncellig organisme en tast de hu…
Koiziektes: Witte stip bij koikarperWitte stip of Ichthyophthirius multifiliis is één van de meest voorkomende parasieten bij koikarpers. De meeste onder de…
Koikarpers: Wat beïnvloedt het groeitempo van een koi?Koikarpers: Wat beïnvloedt het groeitempo van een koi?Koi hebben altijd honger. Een goede lichaamsvorm van een koikarper is het directe gevolg van een goede voeding. Goede vo…

Koikarpers: Welk voer is het beste voedsel voor de koi?Koikarpers: Welk voer is het beste voedsel voor de koi?Om voor een goede lichaamsvorm van de koi te zorgen, hebben de koi goed voedsel nodig. Koikarpers hebben altijd honger.…
Sciades SeemanniDe Sciades Seemanni is een fascinerende vis, met een opgewekt karakter maar zeker niet aggressief ondanks dat er veel be…
Bronnen en referenties
Papillon (75 artikelen)
Laatste update: 18-03-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.