Koiziektes: Witte stip bij koikarper

Witte stip of Ichthyophthirius multifiliis is één van de meest voorkomende parasieten bij koikarpers. De meeste onder de hobbyisten zullen zeker te maken krijgen met deze agressieve ziekte. Witte stip staat daarbuiten ook bekend als één van de dodelijkste koiziektes die er bestaan.

De symptomen

Wanneer een koikarper besmet is met deze parasiet, kan men waarnemen dat er typische witte vlekken te vinden zijn over het hele lichaam van de koi. Deze vlekken meten een doorsnede van 0,5 tot 1mm en hebben een ronde tot halvemaanvormige kern.
Een volgend kenmerk is dat de koi niet meer zal willen eten. Hij blijft op de bodem zitten en beweegt zich enkel wanneer er gevaar dreigt. Nadat de koikarper enkele dagen besmet is met witte stip, zal deze heel futloos in het water dobberen. Wanneer dit gebeurt, is een behandeling meestal te laat voor de vis. Let wel op: Bij meer dan 90% van de gevallen zal men witte stip niet kunnen zien met het blote oog. Daarom is het beter dat wanneer je denkt dat er iets mis is met je koi('s), een afstrijkje laten nemen van de slijmlaag van de vis en dit te laten onderzoeken.

De oorzaken

De parasiet die witte stip veroorzaakt op koikarpers, zit bijna op alle vissen. De meeste vissen hebben een goed immuunsysteem en kunnen dan zich dan ook verdedigen tegen deze parasiet. De besmetting gebeurt enkel wanneer één of meerdere vissen in de vijver verzwakt zijn. Dit kan door een wonde, maar zeker ook door de kwaliteit van het voeder of het water. Daarom is het altijd zeer belangrijk om het water tijdig te controleren en goed voeder te gebruiken.

Wanneer één vis besmet geraakt met de parasiet, kan de parasiet zich verderzetten naar een volgend stadium. Dan pas wordt het gevaarlijk voor alle vissen in de vijver. Indien de parasiet zich kan nestelen in één van de koikarpers in de vijver, zullen de andere vissen ook snel besmet geraken met de parasiet. Dit gaat dan meestal maar over twee tot drie dagen vooraleer de hele vijver besmet is met de ziekte. Een andere oorzaak kan een pas uitgezette vis zijn. Indien deze vis besmet is met witte stip, kan hij de andere vissen ook besmetten.

De zware gevolgen van deze parasiet

De gevolgen van witte stip zijn zeker niet mals. De ziekte verspreidt zich ontzettend snel over de hele vijver en zorgt bij de meeste gevallen voor een hoog sterftecijfer. Omdat een besmetting met witte stip pas in een laat stadium te herkennen is bij de koikarper, is het vaak te laat om een juiste behandeling van de vissen uit te voeren.

Er zijn al vele gevallen bekend van hobbyisten die hun hele vijverpopulatie op enkele dagen verliezen door deze parasiet. Hou daarom altijd een oogje in het zeil wanneer je denkt dat er één vis ziek is in je vijver. Zet deze direct in quarantaine en check regelmatig je andere vissen!

De behandeling

Heb je dan toch geluk en merk je snel dat er iets mis is met je vijver, dan kan je proberen om je vissen te behandelen tegen deze ziekte. Er zijn verschillende medicijnen tegen witte stip op de markt, waaronder FMC, kopersulfaat, ...

Om deze ziekte te bestrijden ga je best als volgt te werk:

Haal alle vissen uit de vijver en plaats ze in ander water (in een kuip, klein zwembad, quarantainebak). Hierbij zorg je ervoor dat ze in water zwemmen met een uitstekende waterkwaliteit. Let wel op: Bij een behandeling met FMC mag men geen zout in het water toevoegen. Daarna behandel je je vissen, maar ook je lege vijver! Gebruik het product dus niet alleen voor je vissen. Bij de vissen is het ook beter om ervoor te zorgen dat de temperatuur van het water minimaal 20°C bedraagt, mits de eitjes van de parasieten dan sneller uitkomen en het medicijn ervoor kan zorgen dat deze ook dood zijn.

Als de vissen behandeld zijn, ga je verder met je vijver. Na 24 uur kan je het water en het medicijn uit de vijver pompen en, naar mijn eigen ondervindingen, de vijver minstens 48 uren leeg laten staan. Dit doe je vooral om er zeker van te zijn dat de eitjes van de parasiet allemaal dood zijn. Na deze 48 uren mag je nieuw water in de vijver pompen en mag je je vissen terug uitzetten in je vijver.

De preventie van witte stip

De kans op besmetting met witte stip kan je drastisch doen verminderen. Enkele preventiemaatregelen die je kan overwegen zijn:
  • Zorg ervoor dat je vissen gezond zijn. Vissen met kleine wondjes of onnatuurlijk gedrag kan je best zo snel mogelijk afzonderen en nauw opvolgen.
  • Let erop dat bij aanschaf van nieuwe koikarpers deze gezond zijn. Het beste wat je kan doen is een nieuwe vis steeds minstens drie dagen in quarantaine zetten. In deze drie dagen kan je snel zien of hij wel kerngezond is of niet.
  • Gebruik een U.V.-filter in de vijver. Deze is niet alleen effectief tegen algen, maar zeker ook tegen rondzwemmende parasieten!

Lees verder

© 2014 - 2024 Nonstopmuzik, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Witte stip in het zeeaquariumWitte stip komt veel voor in het zeeaquarium. Er zijn een aantal manieren om deze ziekte te behandelen, maar hiervoor mo…
De verschillende lensvattingen voor Canon EOS-camera’sDe verschillende lensvattingen voor Canon EOS-camera’sVoor Canon EOS-camera’s bestaan verschillende soorten lenzen (objectieven) en verschillende soorten lensvattingen. Een l…
Corporate image: Het STIP-model door Vos & SchoemakerCorporate image: Het STIP-model door Vos & SchoemakerHet STIP-model is een model ontwikkeld door Vos & Schoemaker in 2006. Het model geeft vier randvoorwaarden die gelden vo…

Tips voor het houden van koikarper in je vijverHet hebben van een koivijver kan voor sommige mensen een goede manier zijn om tot rust te komen. Een koivijver kan een e…
Eiwitafschuimer voor de vijver om schuim te verwijderenEen eiwitafschuimer is een vijver filtersysteem welke opgeloste organische stoffen uit het water kan filteren. Veel vers…
Bronnen en referenties
  • http://koi-care.com/koi-diseases-treatments/
Nonstopmuzik (28 artikelen)
Laatste update: 25-10-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.