Onderhoud van uw aquarium

Onderhoud van uw aquarium Ben je van plan een aquarium aan te schaffen, hou er dan rekening mee dat deze regelmatig een onderhoud nodig heeft. Enkele tips voor een goed onderhoud van uw aquarium.

Voorzie u aquarium van opruimers

Plaats een aantal bodemreinigers (Botia, modderkruiper) en/of ruitenkuisers (Ancistrus, meerval) in uw aquarium. Zij zorgen voor de afvalverwerking in het water en beperken de algengroei op de ruiten.

Aquarium stofzuigen

Minimum om de twee weken dient u de bodem van de aquarium te "stofzuigen". U kan hiervoor een apparaat aanschaffen of u gebruikt een verkort stuk tuinslang. Bij dit laaste dient u te zorgen dat de vissen niet opgezogen worden. Alleen al van de tress, zullen ze het niet overleven. Opgelet, slechts 1/3 van het water mag vervangen worden door nieuw leidingswater om het waterbiotoop niet te verstoren. Zorg ervoor dat het meeste vuil op de bodem verwijderd is. Verwijder eveneens de rotte waterplanten.

Algengroei verwijderen van de ruiten

Oorzaak

 • Overweldigende algengroei kan ontstaan doordat uw aquarium op een verkeerde plaats staat geinstalleerd (vb bij een venster) of omdat u de verlichting in uw aquarium meer dan 12 uur per dag aanlaat staan.
 • Een andere veel voorkomende oorzaak, is dat u de vissen teveel voederd. Geef ze nooit meer dan ze op kunnen. De overschot van het voedsel zakt naar de bodem van het aquarium en levert een overvloed aan voedingsstoffen die de algengroei bevorderen. In plaats van ze 1 maal teveel te voederen kan u het voedsel best dozeren over verschillende voederbeurten.

Oplossing

 • U kan een magneetwisser gebruiken om de ruiten de poetsen.
 • Gebruik een filtersysteem met UV lamp. Wanneer het water met de algen doorheen de filter gaan, worden de algen gedood. Deze methode wordt veel gebruikt in vijvers.
 • Maak de aquariumfilter om de 4 weken schoon zodat plantenresten en faeces uit het water worden verwijderd.
 • Op alle vlakken is reinheid belangrijk in het voorkomen van algengroei.

PH, waterhardheid, N-gehalte en temperatuur nakijken

Deze 4 factoren dienen constant te blijven om de planten en de vissen in uw aquarium gezond te houden. Zoals men zegt, het is beter voorkomen dan genezen, ook in dit geval. Hiervoor bestaan er verschillende testsystemen die je kan aankopen in uw dierenspeciaalzaak.
Een andere belangrijke factor is zuurstof. Zorg ervoor dat de filter regelmatig schoon gemaakt wordt of voorzie een zuurstofpompje. De aquarium voorzien van zuurstofplanten helpt eveneens.

Onderhoud planten

 • Door licht en een goede voedingsbodem, gaan uw planten groeien en zelfs in de breedte uitzetten. Na verloop van tijd, zullen deze ingekort of gedeeld moeten worden. Dit doe je met een scherp mesje. De nieuwe plantjes kan je bij in het aquarium zetten. Let erop dat je bij de stekken, eerst de onderste blaadjes verwijderd. Zoniet gaan deze rotten in het zand.
 • Teveel aan wortels mogen gesnoeid worden. Snoei op 3 cm lengte.
 • Gezonde wortels zien wit. Bruine wortels mogen weggesneden worden.
 • Verwijder rotte plantenresten.
 • Planten vereisen CO2. Indien er weinig vissen zitten in het aquarium, kan het aan te raden zijn een CO2 diffuser te installeren om de plantengroei te bevorderen.
 • Planten hebben een goede voeding nodig. Het toedienen van meststoffen en sporenelementen is noodzakelijk (ijzer bij vergeling van blaadjes).

De verlichting

Voor de verlichting stellen we de volgende voorwaarden:
 • Maximum 12 uur licht (om algengroei te voorkomen).
 • lampen dienen 1 maal per jaar vervangen te worden (lichtspectrum veranderd wat invloed kan hebben op de kleur van de bladeren).

Zieke vissen

Oorzaak

 • Controleer of alle parameters constant zijn (temperatuur, N-gehalte, PH, waterhardheid). Deze kunnen de oorzaak zijn van abnormaal gedrag.
 • Ook stress (vb Malawicichliden) kan aanleiding geven tot ziekte. Aanleiding tot stress zijn een overbevolking van vissen of het gebrek aan schuilplaatsen

Oplossing

 • Hou de 4 parameters constant.
 • Plaats niet te veel vissen in het aqurium.
 • Zorg voor voldoende schuilplaatsen (planten, deco, keien, ...).
 • Dode vissen moeten onmiddelijk uit het water verwijderd worden. Doe dit met een schepnetje. Voeg eSHa2000 toe. Dit medicament helpt ziekte bij andere vissen te voorkomen.
 • Controleer de vissen elke dag. Is er een vis ziek, dan moet deze in een aparte bak geplaatst worden. Behandel de vis met eSHa2000 en Exit. Exit is een breedspectrummedicament. Zijn er meerdere vissen ziek, behandel dan heel de aquarium met deze medicijnen. Bij het gebruik van deze medicatie, dien je de actieve kool uit de filter te halen tot de vissen genezen zijn.
© 2009 - 2024 Raphaella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aquariumplanten, verzorging en onderhoudAquariumplanten, verzorging en onderhoudAquariumplanten zijn onmisbaar in een aquarium. Niet alleen omdat het er schitterend uitziet, aquariumplanten hebben ook…
Aquarium kopen: Waarop letten bij het kiezen en inrichten?Waar moet je op letten, wanneer je een aquarium wilt gaan houden? Wat zijn de eerste dingen die je moet weten, wanneer j…
SluierstaartgoudvisSluierstaartgoudvissen zijn mooie maar ook kwetsbare vissen. Je hebt ze in allerlei kleuren en er zijn veel verschillend…
Het inrichten van een zoetwateraquariumHet inrichten van een zoetwateraquariumWil je een aquarium met bijhorende planten en vissen inrichten? Dan zijn er een aantal zaken waar rekening mee moet geho…

Sciades SeemanniDe Sciades Seemanni is een fascinerende vis, met een opgewekt karakter maar zeker niet aggressief ondanks dat er veel be…
Waterproblemen bij je aquariumWaterproblemen bij je aquariumHet houden van een aqurium is niet altijd even gemakkelijk. Vaak kunnen er door kleine afwijkingen in de waterkwaliteit…
Reactie

Wendy, 28-04-2009
Ik heb reeds meer dan een half jaar een mooie aqarium helaas hebben de vissen mijn echte plantjes opgegeten en was ik genoodzaakt plastice erin te zetten.
Ik ehb nu net 2 weken een nieuwe lampgeplaats eerst was er gewoon daglicht in en nu van dat blauwe licht ik heb uitdrukkelijk gevraagd of dit gevolgen kon hebben voor mijn aqarium, enkel beweerde de verloper voor echte planten wat ik niet meer had, maar nu op die 2 weken tijd heb ik al 3 dode vissen en vroeg me af of dat toch niet met die verlichting te maken heeft.
Wendy Reactie infoteur, 04-05-2009
Dag Wendy,

Het geeft geen rechtreeks effect op de vissen. Ik weet niet welke vissen er gestorven zijn, nog welk type lamp je nu gebruikt. Maar als het invloed heeft op de planten, zal het ook invloed hebben op algen en eventueel op de goede bacteriën in uw aquarium.

Raphaella (256 artikelen)
Gepubliceerd: 10-02-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.