Bactoplus: optimaal vijverwater voor je koi

Bactoplus: optimaal vijverwater voor je koi Heb je een koivijver dan mag een product voor het onderhoud van de waterkwaliteit niet ontbreken in je voorraadkast. Koi gedijen niet zomaar in elke vijver maar hebben een specifieke ecologische en organische balans van het water nodig. Deze balans bereik je door gebruik van een filter met nitrificerende werking waaraan periodiek Bactolplus gel wordt toegediend. Bij schommelingen in de temperatuur kun je Bactoplus Activator gel gebruiken. Is er sprake van veel slibvorming dan kan het water weer helder worden gemaakt met Bactolplus Sludgebuster BSO.

Bactoplus voor optimaal vijverwater


De koi

De koi is de nationale vis van Japan en ook in Nederland populair onder mensen met een mooie siervijver in de tuin. De elegante vis die ook wel Nishikihoi of brokaatkarper wordt genoemd is een kweekvariant van de karper en wordt veel gehouden in siervijvers. De traditie van het kweken van koi is waarschijnlijk ontstaan in de 19e eeuw in de Japanse streek Niigata. Koi worden vaak ingedeeld naar hun kleuren en patronen. Populaire variëteiten zijn onder andere de Kahaku, Taisho Sanshoku, Showa Sanshoku en Utsurimono. Varianten die in Europa gekweekt zijn worden ook wel aangeduid met de naam Eurokoi en mogen eigenlijk de naam Japanse koi niet dragen.

Wie een mooie vijver in de tuin heeft en denkt hier wel wat koi in uit te kunnen zetten komt vaak bedrogen uit. Het houden van koi is namelijk een kunst op zich. Je moet je erg goed verdiepen in waterhuishouding en het biologische evenwichtig dat nodig is om koi te kunnen laten overleven. Waar veel vissen planten loswroeten doen koi dit niet. Het is daarom belangrijk om een plantenfilter aan te brengen. Daarnaast dient een filterinstallatie het water gezond en schoon te houden. Dit filter moet goed onderhouden worden om een stabiele kwaliteit te leveren.

Bron: Stux, PixabayBron: Stux, Pixabay

Werken aan de waterkwaliteit

Iets wat je in ieder geval op orde moet hebben in je koivijver is de kwaliteit van het water. Diverse factoren zijn hierop van invloed zoals de temperatuur, het zonlicht, regenval, voedsel, planten en afval. De filterinstallatie in je vijver ontwikkelt bacteriën die de schadelijke stoffen in het water terugdringen. Voor een optimaal evenwicht moet je met regelmaat levende bacteriën toevoegen. Tevens is het belangrijk voldoende zuurstof in het water te brengen met behulp van een luchtpomp. Wanneer je de waterkwaliteit meet, hou dan rekening met de volgende ideaalwaarden:
 • Ammoniak: 0
 • Nitriet: 0
 • Nitraat: 0
 • PH: 7,5 8
 • GH: minimaal 5
 • KH: minimaal 6

Ideale waterkwaliteit met Bactoplus

Bactoplus gel is een samenstelling van levende bacteriën die speciaal is ontwikkeld voor koivijvers. Gebruik ervan in combinatie met een filter met nitrificerende werking zorgt voor een omzetting van alle schadelijke stoffen in de vijver in onschadelijke stoffen voor de koi. De Bactoplus gel zorgt voor een optimale hechting op het filtermateriaal. Het werkt al vanaf een temperatuur van 6 graden Celsius, zodat je er al vroeg in het voorjaar mee kunt starten.

Bactoplus gebruik je wanneer je je filter voor het eerst opstart en één maal per jaar in een grote dosis. Je hebt dan 1 liter nodig op 20.000 liter vijverwater. Nadat je bent opgestart dien je wekelijks een onderhoudsdosis van 20 ml per 1.000 liter vijverwater toe. Flessen met Bactoplus zijn lang houdbaar waardoor je met een grote verpakking meerdere jaren kunt doen.

Bactoplus Activator en Bactoplus Sludgebuster BSO

Is er sprake van veel wisselingen in de buitentemperatuur en dus in de temperatuur van het water, dan kan het verstandig te zijn om gebruik te maken van Bactoplus Activator gel. Dit is een type voeding dat ervoor zorgt dat sluimerende bacteriën eerder actief worden. Het mag alleen worden toegediend wanneer al levende bacteriën zijn toegevoegd.

Bactolplus Sludgebuster BSO is juist specifiek bedoeld voor situaties waarbij het filtersysteem ernstig vervuild is. Het helpt bij het opruimen van ongewenst slib in het filter. Door het toedienen van Bactolplus BSO Sludgebuster kun je je vijver weer mooi helder maken.

Bactoplus Ohmizu

Bactoplus Ohmizu wordt wel gezien als de Rolls Royce onder de Bactoplus-producten. Door gebruik van Bactoplus Ohmizu wordt vijverwater gecreëerd dat zoveel mogelijk lijkt op het water in de Japanse streek Niigata. Het voegt waardevolle mineralen toe aan het water, verwijdert slib en verbetert de filterprestatie. Op deze manier creëer je een glashelder water en een uitstekende organische balans voor je koi. Het nadeel is wel dat Bactoplus Ohmizu alleen in grote verpakkingen van 25 liter verkrijgbaar is.
© 2016 - 2023 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bacteriën in een vijver toevoegenBacteriën in een vijver toevoegenBacteriën zijn een essentieel onderdeel van een gezonde vijver. De bacteriën zullen ervoor zorgen dat de omzetting van s…
Vijver in de winterVijver in de winterDe winterperiode brengt altijd wat moeilijkheden mee voor mensen die een vijver in de tuin hebben. Het voornaamste gevaa…
Wat te doen tegen schuim op de vijver?Soms kan het in de vijver voorkomen dat er zich schuim ophoopt op het oppervlakte van het vijverwater. Vaak gaat het om…
Koi vijver: De keuze van een vijverpompEen vijverpomp voor een koi vijver uitkiezen kan niet altijd even makkelijk zijn. Er zijn enorm veel vijverpompen in de…

Tuinvijver: goed evenwicht en geschikte vissoortenTuinvijver: goed evenwicht en geschikte vissoortenDoor vissen te houden in een tuinvijver wordt die levendig en spannend om naar te kijken. Maar zo maar een aantal vissen…
Vissen: voortbestaan door aanleg vispassages voor migratieVissen: voortbestaan door aanleg vispassages voor migratieVeel vissoorten hebben de bijzonderheid dat ze zich voortplanten in een ander gebied dan waar ze de meeste tijd van hun…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Monstreh, Pixabay
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Koi
 • http://www.wisikoi.nl/koi-info/koi-ziekten/waterkwaliteit/
 • http://www.wisikoi.nl/shop/bactoplus-gel-1-ltr/
 • Afbeelding bron 1: Stux, Pixabay
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 23-02-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.