Koi vijver: De keuze van een vijverpomp

Een vijverpomp voor een koi vijver uitkiezen kan niet altijd even makkelijk zijn. Er zijn enorm veel vijverpompen in de markt en ze lijken sprekend op elkaar. Om te bepalen wat voor vijverpomp er aangeschaft moet worden om een vijversysteem te krijgen met een goede balans tussen vijver, filter en pomp, is het van belang met een aantal factoren rekening te houden. In dit artikel wordt de basis toegelicht om een goede keuze te maken qua vijverpomp.

De keuze van je vijverpomp

Voor iedere koi vijver is het van belang een juiste keuze te maken qua vijverpomp. Zonder de vijverpomp vindt er geen waterverplaatsing in een vijver plaats. Terwijl er toch water door het filtersysteem moet stromen om deze in werking te krijgen. Er zijn een aantal factoren waar op gelet moet worden om een goede keuze te kunnen maken van een vijverpomp.

Vijverinhoud berekenen

Allereerst is het belangrijk om na te gaan hoeveel inhoud de vijver precies heeft in liters. Dit kan eenvoudig berekend worden door de volgende formule toe te passen:

Diepte in meters * lengte in meters * breedte in meters * 1000 = liter

Voorbeeld vijver:
Diepte 1 meter, lengte 3 meter, breedte 2 meter.
1,5 * 4 * 2 * 1000 = 12.000 liter

Type filter bepalen

Om te bepalen hoeveel capaciteit de vijverpomp nodig heeft is het van belang om te weten wat voor filterinstallatie er op de vijver geplaatst zal worden. Ieder filter heeft zijn eigen eigenschappen en vereisten,het is van belang rekening te houden met deze vereisten om een goed werkend vijversysteem te creëren.

Beadfilter

Wanneer er een beadfilter gebruikt wordt moet er rekening mee gehouden worden dat het beadfilter ook gespoeld moet worden. Om het beadfilter te kunnen spoelen is er een krachtige pomp nodig. Niet speciaal een pomp welke veel pompcapaciteit heeft. Tegenwoordig zijn er veel pompen in de markt welke met een laag wattage enorm veel water kunnen verpompen. Dit zijn pompen welke weinig kracht hebben, ze kunnen niet veel druk leveren en de opvoerhoogte is gering. Om het beadfilter te kunnen spoelen is het van belang een pomp te hebben welke dit wel kan.

Meerkamerfilter

Een meerkamerfilter is een filter welke weinig vraagt van een vijverpomp. De pomp moet voldoende water kunnen leveren en heeft weinig last van opvoerhoogte of kracht welke benodigd is om het filter te kunnen spoelen. Dit is namelijk totaal niet nodig in tegenstelling tot een beadfilter. De nieuwe type pompen welke zeer energiezuinig zijn in gebruik zijn voor het meerkamerfilter een prima keuze.

Trickle filter of bakki shower filter

Een trickle filter of bakki shower filter bestaat uit etages, de hoogte van het filter is vaak ruim één meter hoogte. Hierdoor is het van belang een pomp te kiezen welke voldoende opvoerhoogte heeft. Wanneer de pomp niet krachtig genoeg is zal dit resulteren in te weinig water in het filter, hierdoor blijven de afvalstoffen te lang in de vijver, wat vervolgens zal resulteren in een onhelder of ongezond vijversysteem.

Hoeveel capaciteit moet de vijverpomp hebben?

Hoeveel capaciteit de vijverpomp moet hebben is afhankelijk van de grootte van de vijver, het soort vijver en de filterinstallatie.

Ondertussen weten we wat voor inhoud de vijver heeft. In dit artikel gaan we uit van een koi vijver. Voor een koi vijver is het van belang dat er een waterverplaatsing is welke de gehele inhoud van de vijver binnen 2 uur tijd door het filter brengt.

In het voorbeeld komen we uit op een inhoud van 12.000 liter water. Om 12.000 liter binnen 2 uur door het filter te verpompen betekend dit dat er netto 6.000 liter water per uur verpompt moet worden.

Stel deze voorbeeldvijver maakt gebruik van een meerkamerfilter. Er is dan niet direct een krachtige pomp benodigd om dit type filter te voeden met water. We hebben bijvoorbeeld geen last van opvoerhoogte. Echter blijft er altijd een gering verlies van opbrengst doordat de pomp door een aantal leiding moet pompen. Om dit verlies te bepreken is het belangrijk alle leidingen zo kort mogelijk te houden. Om dit verlies in opbrengst te compenseren kiezen we voor een pomp met 20% meer opbrengst dan de 6.000 liter water per uur. We komen uit op een pomp met een capaciteit van 7.200 liter per uur en een zo laag mogelijk wattage om stroomkosten te besparen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Anteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Regelbare vijverpompen, ideaal voor ieder jaargetijdeRegelbare vijverpompen worden alsmaar meer verkrijgbaar. Steeds meer fabrikanten spelen in op een vijverpomp die perfect…
Vijver in de tuin; pomp, filter of UV-lamp?Vijver in de tuin; pomp, filter of UV-lamp?Een vijver is beslist een aanwinst voor het totaalplaatje en de beleving van de tuin. Als bij het ontwerp en de aanleg h…
Zelf een vijver aanleggenHoe leg je zelf een vijver aan? Het is vrij eenvoudig. Maak eerst een keuze in vijvervorm. Een kant en klare (prefab) vi…
Het gemak van vijverstofzuigersEen vijverstofzuiger is een ideaal hulpmiddel om te gebruiken wanneer er vuil op de bodem van de vijver achterblijft. Di…

Grote barracuda, de snoek van de zeeGrote barracuda, de snoek van de zeeDe grote barracuda, ook wel de 'snoek van de zee' genoemd. En dat is wel te begrijpen, het uiterlijk lijkt sprekend op d…
Koi vijver: Bewegend bed filterVoor iedere vijver speelt het een zeer belangrijke rol om een gezond vijversysteem te krijgen, het filter. Er zijn vele…
Anteur (147 artikelen)
Laatste update: 23-11-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.