Visziekten: symptomen en behandeling zieke aquariumvissen

Visziekten: symptomen en behandeling zieke aquariumvissen Om visziekten te herkennen moet je goed weten hoe je vissen zich normaal gesproken gedragen. Bestudeer je vissen daarom regelmatig, dit kan een hoop ellende voorkomen. Soms is het lastig om uit te vinden aan welke ziekte je vis nu precies lijdt, veel ziekten vertonen namelijk dezelfde symptomen. Zorg dat je altijd een quarantainebak beschikbaar hebt waar je zieke vissen in kunt doen, veel ziektes zijn namelijk besmettelijk. Ontdek je een ziekte, zet de getroffen vis dan altijd apart.

Symptomen die duiden op visziekten zijn onder andere

 • Vissen ademen snel.
 • Kieuwen zijn rood.
 • Witte puntjes op het lichaam en/of de vinnen.
 • Rode vlekken op de huid.
 • Witte schimmel.
 • Witte ontlasting
 • Doffe vlekken op de huid.
 • Doffe kleuren.
 • Verwondingen.
 • Gaten in de kop.
 • De vis wordt heel dik of vermagert.
 • Uitpuilende ogen.
 • Andere gedragingen (de vis schuilt zich op of is juist heel actief)

Esha 2000 voor de behandeling van zieke vissen

Esha 2000 is een zeer bekend medicijn, het kan namelijk zeer breed toegepast worden: primaire en secundaire schimmelziekten, bacteriële slijmhuidinfecties, wondheling, parasitaire huid en kieuwwormen, parasittaire infecties en slijmhuid bescherming. Ook zou dit medicijn de "goede" bacteriën sparen. Dit medicijn is verkrijgbaar bij je aquariumwinkel of dierenwinkel.

De visziektes kunnen ingedeeld worden in vijf soorten:

 • Virale infecties
 • Bacteriële infecties
 • Schimmelinfecties
 • Eencellige parasieten
 • Parasitaire worminfecties

Virale infecties

Over deze infecties is helaas nog maar zeer weinig bekend, er zijn ook geen geneesmiddelen voor. De symptomen lijken erg op die van andere infecties. Virale infecties voorkom je door je vissen in optimale omstandigheden te houden, dit betekent dat je zorgt voor een goede voeding en optimale waterwaardes.

Vispokken

Bij vispokken zijn er harde, witte of gelige vlekken op de huid van de vis te zien. De aandoening is niet dodelijk en verdwijnt over het algemeen vanzelf. Er is geen behandeling mogelijk, maar de temperatuur van het water verhogen kan het herstel bevorderen.

Bloemkoolziekte

Bij deze ziekte zijn er een soort wratachtige gezwellen op de vis aanwezig. De aandoening verdwijnt over het algemeen vanzelf. Er is geen behandeling mogelijk, maar de temperatuur van het water verhogen kan het herstel bevorderen.

SVC

Bij het Spring Verema of Carp -virus kan de vis lijden aan een opgezwollen lijf, interne bloedingen, bloeduitstortingen en bleke kieuwen. SVC is zeer besmettelijk en ongeneeslijk dus het is zaak besmette vissen zo snel mogelijk humaan uit hun lijden te verlossen.

Bacteriële infecties

Bacteriële infecties ontstaan binnen in de vis. Je voorkomt ze door een optimale verzorging van de vissen.

Infectie van de huid

Op de vis zijn rode plekjes te zien, het lijkt of de vis jeuk heeft, hij schuurt langs stenen of hout. Vrijwel elke dag sterft er een vis.
Behandeling: Gebruik Esha2000

Kieuwinfectie

De slijmhuid van de kieuwen zijn verwond, de huid wordt grijs en de kieuwen sterven uiteindelijk af.

Columnaris

De staartwortel wordt rood, ook is er sprake van schubbenruigheid. Er is een soort donslaag te zien bij de mond en/of de vinnen.

Vinrot

De randen van de vinnen worden wit en rafelig en kunnen bedekt zijn met wonden. Het kan ontstaan als een vis wordt gebeten door een andere vis, de wond begint dan te ontsteken, waardoor de vinnen uiteindelijk weg kunnen rotten.
Behandeling: Met bacteriedodende middelen (antibiotica.) Zorg ervoor dat je de omstandigheden in het aquarium verbetert door waterverversing en het controleren van de waterwaardes.

Buikwaterzucht

Ernstige ziekte die heel lastig te behandelen is. De vis eet niet meer en kan niet meer horizontaal zwemmen. Vaak zwelt de buik op en is er sprake van schubbenruigheid. Zet de vis meteen apart, want de ziekte is zeer besmettelijk. Behandeling met Fungicell kan helpen, verhoog daarnaast de temperatuur en het zuurstofgehalte van het water. Deze ziekte is zeer pijnlijk, probeer de vis daarom op humane manier uit zijn lijden te verlossen als behandeling niet helpt. Verbeter de wateromstandigheden.

Uitpuilende ogen

De ogen puilen hierbij uit, meestal is dit echter van tijdelijke aard. Mochten er meer vissen aangetast zijn, dan kan er sprake zijn van een infectie die besmettelijk is.
Behandeling: Antibiotica.

Vistubercolose

Kenmerken van deze ziekte zijn: de vissen vermageren, hun eetlust en kleur vermindert. De vis is minder actief en gaat soms samen met andere infecties. Deze ziekte is erg besmettelijk en kan overgedragen worden op de mens!
Behandeling: niet, het is het beste de vis op humane wijze uit zijn lijden te verlossen. Zorg ervoor dat de omstandigheden in het aquarium verbeteren (water verversen en waterwaardes controleren.)

Zwemblaasinfectie

De vis kan niet meer recht zwemmen en zondert zich af. Deze ziekte is erg besmettelijk.
Behandeling: Niet. Verlos de vis op humane wijze uit zijn lijden.

Schimmelinfecties

Schimmels voeden zich met afvalstoffen, houdt het aquarium dus goed schoon om ze te voorkomen. Schimmels tasten alleen zieke of gewonde vissen aan. Je herkent deze ziekte aan een schimmelige aanslag op je vissen, het heeft wel iets weg van watten. De aanslag kan verschillende kleuren aannemen, zoals wit, groen, rood en zwart.

Behandeling: Voeg in een emmer aan elke 10 liter water 200gr jodiumzout toe en zet de zieke vis hierin, maximaal 2 minuten! Zet de vis daarna in quarantaine. Er zijn ook medicijnen in de handen tegen schimmelinfecties, zoals Fungicell.

Eencellige Parasieten

Deze parasieten herken je meestal doordat de huid van de vis verandert. Symptomen zijn onder andere een verdikte slijmhuid (veroorzaakt een doffe kleur) of witte puntjes op de huid/vinnen.

Flagelaten

Kenmerken: vermagering, witte en slijmerige ontlasting en een opgezwollen buik. Witte ontlasting kan duiden op stress maar het kunnen ook flagellaten zijn.
Behandeling: Met metronidazole. Zet levende muggenlarven in een halve emmer water met 0,5gr metronidazole. Zodra de eerste muggenlarven sterven, vries je de larven in. Hierna voer je je vissen 2x daags een portie. Houd dit 8 dagen vol. Hierna filteren over actieve kool.

Sporozoa

De kleur van de vis verdwijnt, de vis kan niet meer recht zwemmen.
Behandeling: Met antibiotica.

Witte Stip

Een van de meest bekende ziektes en heel gemakkelijk te herkennen. Op het lichaam of/en de kieuwen zijn witte stipjes te zien. Door de jeuk kan de vis gaan schuren tegen stenen en hij zwemt vaak wat ongemakkelijk (met de vinnen bijeengeklemd en 'schokkerig').
Behandeling: Er zijn diverse geneesmiddelen in de handel tegen witte stip, zoals FMC.

Gatenziekte

Een beruchte ziekte bij discusvissen. Bij deze ziekte krijgt de vis gaten in het lichaam, meest op de kop. De vissen vermageren en de ontlasting wordt bleek doordat ze niet meer willen eten. Zet aangetaste vissen in quarantaine.

Karperluis - enkel bij vijvervissen

Er ontstaan rode vlekken op de huid van de vis. Daar deze jeukt, kan de vis zich gaan schuren, waardoor weer andere infecties kunnen ontstaan.
Behandeling: Lernex.

Parasitaire Worminfecties

De vis vermagert maar verliest de eetlust niet.
Behandeling: met flubenol of ontwormingsmiddel.

Kieuwwormen

De vis wordt donker van kleur en schuurt tegen stenen en hout. De kieuwen staan open, maar vaak is een van de kieuwen gesloten.
Behandeling: Met Flubenol, Carna of Lernex

Huidwormen

Huidwormen herkent men aan troebele en donkere, slijmerige plekken op de huid, de vissen schuren tegen hout en stenen. De vissen krijgen een donkere kleur en vermageren. Deze ziekte is besmettelijk.
Behandeling Met Flubenol of Lernex

Haakwormen

Deze wormen herken je aan een witte, slijmerige ontlasting, opzwellen of vermageren van de vis.
Behandeling: Geen.

Draadwormen

Deze wormen zie je soms uit de anus van de vis steken. De vis vermagert en eet steeds minder. De vis heeft een witte ontlasting.
Behandeling: Met metronidazole of een anti-wormmiddel. Herhaal de behandeling na 14 dagen.

Lintwormen

Kenmerken van lintwormen zijn: vermagering van de vis, uitpuilende ogen. Ook kan de vis opzwellen. Deze ziekte ontstaat doordat de wormen in levend voer kunnen zitten.
Behandeling: Geen.

Het doden van aquariumvissen

Natuurlijk doe je het liever niet, maar als een van je aquariumvissen een ongeneeslijke ziekte heeft kan het beter zijn hem uit zijn lijden te verlossen. Dit dient uiteraard op humane wijze te gebeuren. Bij de dierenarts zijn hiervoor (zonder recept) twee middelen verkrijgbaar: Benzocaine of Phenoxy ethanol. Je dierenarts kan je meer vertellen over de toepassing van deze stoffen.
© 2007 - 2024 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koiziektes: Witte stip bij koikarperWitte stip of Ichthyophthirius multifiliis is één van de meest voorkomende parasieten bij koikarpers. De meeste onder de…
Witte stip in het zeeaquariumWitte stip komt veel voor in het zeeaquarium. Er zijn een aantal manieren om deze ziekte te behandelen, maar hiervoor mo…
Visziekten in de vijver en het aquariumVisziekten in de vijver en het aquariumVisziekte en vissterfte is een groot probleem in zowel aquaria als de vijver. Er zijn veel verschillende redenen voor de…
Gezondheidzorg voor vissenIs mijn vis ziek? Wat moet ik nu doen? Wat hebben de medicijnen voor invloed op de rest van mijn vissen en wat voor invl…

Algen, oorzaak en bestrijdingAlgen, oorzaak en bestrijdingAlgen behoren tot de oudste plantensoorten ter wereld. In de meeste aquaria zijn wel sporen van algen te zien, heel verv…
Melanotaenia praecox - DwergregenboogvisMelanotaenia praecox - DwergregenboogvisDe dwergregenboogvis Melanotaenia praecox is een schitterende aquariumvis die vrij gemakkelijk te houden is, ze zijn ook…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Nicque, Unsplash
Reacties

Sjoukje, 29-03-2020
Mijn neontetra heeft sinds een paar weken al 1 dik oog. eerst dachten we dat water verversen hielp en dat ik heb ik nu 2 keer gedaan. Samen met een spul uit een flesje van de dierenwinkel maar het wordt niet minder. wat zou ik het beste kunnen doen? Reactie infoteur, 14-04-2020
Hi Sjoukje, wat vervelend. wat voor 'spul' heb je gekregen van de dierenwinkel? Je zou een behandeling met Esha2000 kunnen proberen, dat is een geneesmiddel met een breed spectrum.

Succes!

Nick, 11-03-2020
Beste, ik heb zojuist ontdekt dat 1 van mijn Altums een zwaar beschadigd oog heeft. Er hangt een stuk van de buitenkant los bovenaan. Ziet er erg naar uit, is duidelijk een flinke verwonding. Hoe kan ik dit het beste behandelen (esha2000 misschien) of is er niets aan te doen?
Graag hoor ik van u. Reactie infoteur, 08-04-2020
Hi Nick, ai dat is niet best! Ik zou inderdaad eerst proberen met Esha2000 te behandelen, dat is een vrij algemeen geneesmiddel. Succes!

D. Dekker, 05-12-2019
Hai,
mijn guppen hebben een witte ontlasting, wat verder niet slijmerig is. Duidt dit op een ziekte? Reactie infoteur, 17-12-2019
Het zou kunnen, je zou ook eens raad kunnen vragen bij je lokale aquariumspeciaalzaak wellicht!

Sanne Jensen, 20-11-2019
Hoi! Mijn betta vrouw heeft op haar kieuwen 2 witte strepen die ze eerder nog niet had… als er een andere vis dicht bij haar komt doet ze ook allebei haar kieuwen open. Is dit een teken van ziekte? En wat zijn die witte strepen op haar kieuwen? Wat voor medicijnen zou ik haar kunnen geven om haar te genezen? Mvg Sanne Reactie infoteur, 02-12-2019
Hi Sanne, hmm dit zegt me niets… Is het ook beschadigd? Je zou eens advies kunnen vragen bij de aquariumzaak en wellicht behandelen met Esha2000, dat is een medicijn met een breed spectrum. Wie weet kan dat iets goeds doen. Succes!

Maria Claassen, 22-09-2019
Mijn black molly maakt draaiende bewegingen en stoot zich overal tegen aan. Reactie infoteur, 23-10-2019
Hoi Maria, dat klinkt niet goed. Wellicht een probleem met de zwemblaas? Dan kan de vis meestal niet meer goed zwemmen. Sterkte ermee, want als dat het is, is dit erg besmettelijk.

Roberto, 22-08-2019
Vanmorgen bij het eten geven van mijn koi's zag ik mijn steur langs de kant van de vijver liggen hij is kennelijk uit het water gesprongen en had ook rode plekken op zijn buik en de kieuwen waren heel rood. Weet iemand hoe dat komt. Mvg Roberto Reactie infoteur, 26-08-2019
Hi Roberto, jeetje dat is schrikken! Gelukkig was je er nog op tijd bij. Wellicht heeft hij een parasiet of iets dergelijks. Vijvervissen zijn zeker niet mijn specialiteit dus misschien kun je om raad vragen bij de aquariumwinkel. Veel succes!

Rob de Boer, 21-08-2019
Vraag: ik heb af en toe een vis die niet meer normaal kan zwemmen. Kop omhoog schokkend zwemmend. Zonder zich niet af. Schubben staan haaks op lichaam.
Wat voor ziekte is dit? Reactie infoteur, 26-08-2019
Hi Rob, ik gok op een zwemblaasinfectie. Dit is helaas niet te genezen en besmettelijk. Sterkte ermee!

Christian, 29-07-2019
Bij witte stippen is de temperatuur omhoog draaien vaak de beste oplossing. 9/10 behandelmethodes duurt weken waarbij allerlei middeltjes je bak versmeren. Temperatuur naar 32/35 graden voor drie dagen dood niet alleen die stippen op de vis, maar ook de zwevende deeltjes Reactie infoteur, 26-08-2019
Dankjewel voor deze tip Christian!

De Cooman Dirk, 06-09-2018
Geachte, deze morgen stelde ik vast dat er een goudwinde een kromme staart heeft wat kan daar de oorzaak van zijn?
graag had ik dit vernomen doordat ik mij zorgen maak of de vis geen pijn ondervindt.
Vriendelijke groeten Dirk! Reactie infoteur, 23-10-2019
Hallo Dirk, in wat voor aquarium houd je ze? In een te klein aquarium kunnen ze krom gaan groeien.

Leonard, 09-07-2018
Mijn jonge vissen kruipen opeens tussen de planten en eten op eens minder. Reactie infoteur, 05-11-2019
Hi Leonard, dat is vreemd. Hebben ze wellicht nieuwe medebewoners gekregen in het aquarium en verschuilen ze zich?

Nancy, 05-06-2018
Hallo ik heb een koi die zich afzondert en niet meer eet. nu geeft hij ook nog de reactie dat hij onderste boven wil gaan liggen.Is ook net alsof zich een ronde plek vormt aan de buik zijde.(weet ook niet of dit hoort)
Zijn huid aan het uit einde van de staart is wit /gel achtig en daarbij ook op sommige plekken rood.
we hebben de vis nu apart gezet en het gaat redelijk goed. weet iemand raad wat het kan zijn en wat we zouden kunnen doen?

mvg Nancy Reactie infoteur, 05-11-2019
Hoi Nancy, dit klinkt wellicht als een infectie van de huid. Je zou een behandeling met Esha2000 kunnen proberen, dat is een vrij breed geneesmiddel voor aquariumvissen.

Jordy S., 04-03-2018
Ik heb in mijn aquarium een pleco zitten van ongeveer 20 a 22cm. Binnen een dag heeft deze een witte laag over een deel van zn lijf. Ziet er uit als schimmel of fluweelziekte.
Maar nu het volgende.
Op de buik van de vis zit een hele lichte plek waar je bijna door naar binnen kan kijken. Het lijkt wel of het weg geschuurd is. Je ziet een rode kleur. En het lijkt zelfs of je graat ziet. Of iets dat er op lijkt. Ook valt zn buik vanaf net achter de kop nu naar binnen. Net of het vacuüm getrokken wordt van binnen uit.

Heb medicijnen toegevoegd voor de schimmel, maar ik heb totaal geen idee wat de plek op de buik kan zijn. Ik kan eventueel ook nog een foto sturen van de wond als dat nodig is.

Is er iemand die mij kan vertellen wat het kan zijn. Het is mijn oudste vis en ik zou het echt niet leuk vinden om deze te laten gaan.

Bij voorbaat dank!
Groet Jordy Reactie infoteur, 02-12-2019
Hi Jordy, de witte laag klinkt inderdaad als schimmel. Wellicht dat het gat op de buik een huidinfectie is maar met zekerheid kan ik dit niet zeggen. Dit kun je verhelpen met Esha2000. Ik hoop dat het helpt!

Marco, 07-12-2017
Hallo ik heb in mijn Aquarium een witte hoogvin karpertje (man) ook wel eens de White molly genoemd.
Nu sinds 2 dagen ligt hij (rechtop) op de bodem en gaat hij pas weer bewegen als er voer gegeven wordt. Voorheen was hij constant bezig achter de vrouwen aan te hossen en altijd bezig met zijn mooie lijf (rugvin) de vrouwen aan het tegenhouden in hun beweging ruimte.
Alle waterwaardes zijn goed met de test strips. Wat zou dit kunnen zijn en vooral hoe kan ik hier wat aan doen? Reactie infoteur, 02-12-2019
Hoi Marco, wat vervelend. Als hij niet meer goed rechtop kan zwemmen is dit wellicht buikwaterzucht of een zwemblaasinfectie. Hier is helaas geen behandeling tegen.

De Herckenrode Rudolf, 27-10-2017
Hallo ik heb een probleem met mijn sluierstaart goud vissen. Ze maken geen stoelgang meer en er is reeds een die overkop zwemt. Wat kan ik doen en bestaat er een middel daarvoor hetzij een medicijn? Bedankt en de groeten Rudolf Reactie infoteur, 17-12-2019
Hi Rudolf, als je vis ondersteboven zwemt is dat meestal geen goed teken, hoewel mijn eigen goudvis destijds toch nog een flinke tijd heeft geleefd, ondersteboven! Bij mijn weten is hier helaas niets aan te doen, maar je zou eens om raad kunnen vragen bij je aquariumspeciaalzaak.

Jeska, 26-09-2017
Ik heb sinds kort (3 weken) een rode jewel cichlide overgenomen van iemand. Nu wordt de buik met de dag steeds dikker en sinds vandaag wordt ze helemaal grijzig. Eerst dacht ik dat ze visjes in haar had omdat ze zo dik wordt.

Wat is er aan de hand met mijn visje?

Graag zsm reactie aub zodat ik er wat aan kan doen.

Jeska Reactie infoteur, 17-12-2019
Hi Jeska, een opgezwollen buik kan meerdere oorzaken hebben, bijvoorbeeld een bacteriële infectie of parasieten. Zie voor de behandeling van beiden het artikel hierboven. Sterkte!

Peter V. D. Velden, 09-09-2017
Mijn aquarium is ververst, nu heb ik dode vissen doordat de slijmhuid wordt aangetast, ze schuren langs stenen en mn mesvissen hangt de slijmhuid met flossen aan dr lijf, wat te doen heb esha 2000 gebruikt het helpt niet ong 8 eetlepels zout toegevoegd vissen gaan een voor een doot mesvis, botias, corodoras dwerg chicliden maanvis? ik weet het niet meer. bak is 300 liter net nog 25 liter water ververst. wat te doen, nog meer esha 2000? 1 flesje is voor 800 lier is op nu. wat te doen? Reactie infoteur, 17-12-2019
Hoi Peter, heb je je waterwaardes getest? Over het algemeen wordt aangeraden om niet te veel water tegelijk te verversen. Het klinkt alsof je verder helemaal juist hebt gehandeld. Ik zou in ieder geval het water de tijd geven om weer op goede kwaliteit te komen. Succes!

Michelle, 26-08-2017
Mijn guppies zijn zwanger of ziek? op 4 juli heb ik 5 guppy's gekregen, allemaal dames. Alleen 3 er van zijn blijkbaar zwanger maar tot nu toe nog niet bevallen. Ik doe mijn best om te achterhalen wat er aan de hand is maar nog steeds geen antwoord op mijn vraag gevonden.
help aub. Reactie infoteur, 23-12-2019
Hi Michelle, guppies zijn meestal zo'n vier weken zwanger (het varieert van 3 tot 6 weken). Een dikke buik kan ook wijzen op buikwaterzucht, een ernstige ziekte!

Haagsma, 09-08-2017
Mijn vissen hebben witte stip gehad en schimmel ze zijn allemaal dood gegaan ook na behandeling. Moet ik nu al het water verversen? Reactie infoteur, 05-11-2019
Hi, ja dat zou ik dan zeker doen, witte stip is erg besmettelijk!

Roos, 30-05-2017
Hallo ik heb 2 sluierstaartvissen en eentje heeft een zwart laagje op z'n bovenvin en verliest een paar schubben. Help me aub! (De andere is nog gezond.)
Gr. Roos Reactie infoteur, 17-12-2019
Hi Roos, dit klinkt als een schimmelinfectie. Dit kun je als volgt behandelen: Voeg in een emmer aan elke 10 liter water 200gr jodiumzout toe en zet de zieke vis hierin, maximaal 2 minuten! Zet de vis daarna in quarantaine. Er zijn ook medicijnen in de handen tegen schimmelinfecties, zoals Fungicell.

Succes ermee!

Puttemans, 13-05-2017
Wij hebben 2 sluierstaarten die momenteel witte vlekken hebben op hun kop tussen de ogen, ziet ook wat rood. Wat kunnen wij hieraan doen? Reactie infoteur, 23-12-2019
Hi, Ik denk dat dit wellicht een huidinfectie is. Behandelen met Esha2000 is dan aan te raden.

Mandy, 14-04-2017
Ik heb een micro meervalletje (2 cm), en die heeft nu een blaasje links onderaan zijn buik die zo groot is in massa als hijzelf. Lijkt nergens onder deze ziektes te vallen. Dit is geen gezwollen buik, maar echt een rond blaasje met de huid zo strak dat je er doorheen kan kijken. Heeft iemand enig idee wat ik voor het diertje kan doen, en of het besmettelijk is voor de rest van mijn vissen? Reactie infoteur, 11-05-2017
Hi Mandy, ik zou niet durven zeggen wat dit is, misschien kan iemand in een aquariumzaak je verder helpen. Succes!

Ingrid, 04-04-2017
Mijn leeuwekopvis heeft opgezwollen mond en rood en ademt sneller wat kan dit zijn.

Graag reactie terug bedankt
Ingrid Reactie infoteur, 13-04-2017
Hi Ingrid, dat klinkt niet goed. Zijn je waterwaardes verder ok en zijn je andere vissen wel in orde? Wellicht kun je in je aquariumzaak even om raad vragen. Succes ermee!

Loïc, 26-03-2017
Hoi,
Sinds kort is er een platy bevallen en van de 5 babytjes zijn er al 3 doden. Ze eten niet. Ze zijn best actief.
Waarom eten ze niet en wat is hiervoor een oplossing? Ik heb ook al babypoeder gekocht en daarvan eten ze amper of niet. Hoe kun je dit vermijden of oplossen.

Alvast bedankt. Ik ben benieuwd naar het antwoord. Reactie infoteur, 13-04-2017
Hi, in theorie zouden ze babyvoer (van die druppels) wel moeten eten… Heb je verschillende soorten geprobeerd?

Caitlin, 08-03-2017
Hallo,
Ik heb twee vissen. Het zijn allebei sluierstaarten. Nu heeft een van de twee scheuren in zijn vinnen en er is zelfs een stuk uit zijn vin. Ook heeft hij doffe plekken en zijn oogkleur is veranderd. Weet iemand misschien wat er aan de hand is? Komt het door de andere vis want deze heeft niets…

Mvg Reactie infoteur, 13-04-2017
Het zou wellicht vinrot kunnen zijn? Zijn je waterwaardes etc ok?

Melissa, 24-01-2017
Hallo,

Sommige vissen van mij hebben rode kieuwen. Kan ik hier nog wat aan doen?

Mvg Melissa Reactie infoteur, 20-03-2017
Hi Melissa, ik zou helaas niet durven zeggen wat deze vissen hebben. Ik zou even raad vragen bij je aquariumspecialist.

Adrie, 20-01-2017
Wat is het beste tedoen bij de discusvissen (lange dunne witte slier ontlasting )
En een discus heeft moeite met ontlasting donker hard en dikke onlasting Reactie infoteur, 20-03-2017
Witte ontlasting kan duiden op stress maar het kunnen ook flagellaten zijn. Van harde ontlasting bij vissen heb ik helaas nog nooit gehoord, wellicht kan de aquariumwinkel je verder helpen?

Maarten, 20-01-2017
Hoi, ik heb een 8 tal jonge maanvissen en de 2 zwarte daarvan hebben een witte ontlasting, willen niet eten en zonderen zich af. Is dit nog op te lossen of kan ik ze beter elimineren zodat de rest van het bestand niet besmet wordr?
Mvg Reactie infoteur, 20-03-2017
Hi, dit hoeft niet iets besmettelijks te zijn. Witte ontlasting kan ook duiden op stress. Is verder alles in orde in je aquarium qua waterwaardes, inrichting en ander visbestand?

Dekkers, 04-01-2017
Onze sluierstaart zwemt ineens rond met een steentje in de mond. Gaat dit er vanzelf eruit of moeten we actie ondernemen? Zo ja, … Welke actie? Bij voorbaat dank voor de genomen moeite Mvg Reactie infoteur, 05-01-2017
Hi! Het lijkt me dat de vis deze vanzelf uitspuugt, eet hij nog wel? Als dat niet het geval is zou ik een advies vragen aan je aquariumzaak. Succes!

L. Schot, 30-12-2016
Hallo,
ik heb een groepje van 8 tetra's
bijna allemaal hebben ze wel iets aan hun vinnen, het lijkt wel afgebeten, maar ik merk niets aan ze. ze vechten niet met elkaar of met andere vissen etc.
ze zwemmen goed eten goed. wat kan de oorzaak zijn? en kan het kwaad. sommige hebben ook een wit achtige stip.
ik dacht aan witte stip maar ze zitten er niet helemaal vol mee
ik ben bang dan mijn andere vissen ook ziek worden
ik heb ook black molly baby's, zou zonde zijn als deze ook ziek gaan worden.
wie kan mij helpen?
gr L schot Reactie infoteur, 05-01-2017
Ik denk dan toch dat je een (besmettelijke) ziekte in je bak hebt. Ik zou even advies vragen bij je aquariumzaak, misschien is een kuurtje met een algemeen geneesmiddel wel een goed idee!

Xandra, 07-12-2016
Hallo,
Heb reeds 20 jaar sluierstaarten. Nu heb ik er 1 die zo goed als dood was maar heb m met de bekende trucendozen (watertherapie, gepelde doperwten, medicatie, etc.) weer actiever en kleurrijker. Maar hij blijft met enkel de 2 (voorste) borstvinnen zwemmen, de rest hangt er geheel levenloos bij. Wat is dit? En wat moet ik doen? Graag gericht antwoorden, niet de standaard hoe is je waterkwaliteit, temperatuur, voeding etc. want dat is het allemaal niet! Reactie infoteur, 17-12-2016
Hi Xandra, gericht antwoorden is lastig als je die basisgegevens niet hebt ;-) En ik ben geen specialist, ik zou even contact zoeken met je lokale aquariumwinkel voor advies.

Bob, 22-10-2016
Vraag.
Sinds een week worden een aantal zwangere guppen op hun rug aangevreten door andere soortgenoten
Wat is daar oorzaak van? M.v.g Bob Reactie infoteur, 17-12-2016
Hi Bob, wat naar! Dit heb ik nog niet eerder gehoord en ik zou niet durven zeggen wat er aan de hand is, sorry! Misschien even voor advies naar je lokale aquariumzaak gaan?

Robert, 21-09-2016
Ik heb een aquarium met Zuid-Amerikaanse cicliden. Een van mijn vissen nl een parelciclide heeft sinds een dag of twee een opgezette buik, hij wil ook niet meer eten, hij ademt wat sneller dan normaal en hij blijft maar op een plaats in het aquarium. Al de andere vissen vertonen normaal gedrag, de waterkwaliteit is goed (net nog getest met een teststrip). Ik heb geen idee wat hij mankeert, maar ik zou het niet leuk vinden als hij dood zou gaan. Wat kan ik hier aan doen? Reactie infoteur, 26-09-2016
Misschien is het buikwaterzucht? Dat is besmettelijk dus als je de mogelijkheid hebt om je vis apart te zetten, zou ik dat zeker doen!

Tsjalling, 11-09-2016
Ik heb een vis die een witte bol ofzo heeft in zijn buik, en het is een oranje een maar de kleur gaat weg. Wat is dit? Reactie infoteur, 26-09-2016
Dit zou best een infectie kunnen zijn, ik zou even raad vragen bij je aquariumzaak. Succes!

Esther, 11-09-2016
Ik heb op het moment een corydora, die een soort witte pluisachtige substantie op zijn zijvin heeft. Zijn vin lijkt ook weg te rotten. Wat kan ik hier aan doen om dit te genezen en waardoor komt het? Reactie infoteur, 26-09-2016
Dit zou een schimmelinfectie kunnen zijn, of vinrot. Ik zou even naar een aquariumzaak gaan voor advies. Succes!

Willem, 24-08-2016
Ik heb een goudvis die inmiddels 18 jaar is.Vertoond geen ziekte verschijnselen. Aaibaar en gezond. Wel heeft hij een doffe vlek en bolle lens aan zijn rechter oog. Is dit ouderdom of iets anders. Ik heb jullie medicijn een jaar of twee geleden gebruikt bij kort ademen door een kind wat brood in het aquarium heeft gegooid. Ververs het water met 3 emmers per week (op 120 liter) en verschoon het filter 1 x per maand. Reactie infoteur, 26-09-2016
Hmm, misschien is het een infectie? Eet hij verder wel goed en beweegt hij normaal?

Liezelot de Winter, 08-08-2016
Hallo mijn vis Lila doet een beetje raar, in het begin zat ze altijd in het hoekje van mijn visbak en op de bodem en nu zwemt ze hoog en heel scheef, soms ondersteboven, dus ik weet niet of ze ziek is. Wat denk jij? Reactie infoteur, 09-08-2016
Hoi Liezelot, dat klinkt inderdaad niet best. Misschien een probleem met haar zwemblaas! Eet ze wel goed?

Karolien, 28-07-2016
Beste,

We hebben in onze aquarium een vrouwtjes Betta die sinds een dag of 2 bijna niet meer rondzwemt, maar stilletjes bovenaan, zo net onder het wateroppervlak, blijft hangen. Het liefst nog ergens onder een blad weggestopt. Ze eet ook bijna niet (ook al ligt het voedsel vlak voor haar mondje), terwijl ze hiervoor altijd heel enthousiast kwam eten. Het lijkt precies ook of haar kleurtjes wat doffer zijn geworden en dat we wat dikker lijkt, maar misschien is dat ook inbeelding van mij omdat ze zo stil hangt onder een blad. Wat zou er mis kunnen zijn met haar? En hoe zouden we kunnen helpen?

En nog een bijkomend probleem: momenteel hebben we last van groene draadalg. Zou dit ergens schadelijk kunnen zijn voor de Betta? Ik vermoed dat de draadalg komt doordat we een aantal dagen geen CO (easycarbo) hebben bijgegeven, en misschien het warme weer van de laatste dagen, want het water is wel opgewarmd van 23.7 tot 25.8 graden. De verlichting staat aan van 8u tot 18u. En telkens we het water verversen en aquarium schoonmaken, checken we de waterkwaliteit met zo'n stripje en voegen we wat sera bio nitrivec toe om zo de bacteriënhuishouding goed te houden, en ook wat sera aquatan en sera GH/KH verhoger omdat we met heel zacht water zitten (waterverzachter). Doen we ergens iets verkeerd waardoor de Betta misschien ziek is geworden, of waardoor we nu ineens draadalgen hebben?

Dringendste probleem is hoe we onze mooie Betta weer beter kunnen krijgen, dus alle hulp is welkom!
Alvast bedankt! Reactie infoteur, 09-08-2016
Hi Karolien, wat vervelend! Steeds water verschonen is sowieso niet goed, dus dat zou ik niet aanraden. Alg is meestal niet schadelijk maar wel vervelend. Staat je bak in de zon? Daar kan het zeker mee te maken hebben. Wat betreft je Betta, moeilijk te zeggen wat ze heeft. Je zou eens te rade kunnen gaan bij een aquariumwinkel en vragen om een medicijn met een brede werking, hopelijk helpt het!

Berdet, 08-06-2016
Hoi,

ik heb 2 sluierstaarten en 2 goudvissen in een bak op kamertemperatuur in de vensterbank, dus erg veel algengroei. Omdat de vissen zelf ook erg vervuilen maak ik altijd de hele bak schoon en ververs al het water (voeg Goudvis Aquasafe van het merk Tetra toe).
Sinds een paar dagen hangt een van de witte sluierstaartjes op de bodem met alle vinnen stijf tegen zich aan. Ook lijkt het alsof het voorste stukje van de rugvin ontbreekt en er beginnen een paar hele kleine rode vlekjes op zijn staartvin te ontstaan. Ik heb het visje nu in een aparte bak en het beweegt behalve zijn kieuwen nauwelijks nog. Als hij zwemt is het schokkerig en achteruit/omhoog?

Ik heb op het o zo betrouwbare internet gevonden dat het wel eens witte stip kan zijn, maar het visje is zelf helemaal wit dus kan ik geen stippen ontdekken.

Enig idee wat dit is? Hier in de dierenspeciaalzaak hebben ze me al meerdere keren verkeerde informatie verschaft dus daar heb ik ook niet echt vertrouwen in. Met de overige vissen lijkt niets mis, of moet ik daar op gaan letten?

Alvast bedankt! Reactie infoteur, 26-07-2016
Hoi! Je hoort een aquarium niet in de vensterbank te zetten, door het vele zonlicht ontstaat er veel algengroei. En omdat je aldoor al het water ververst, kunnen goede bacterien zich niet opbouwen. Dit vinden je vissen niet echt fijn… Het klinkt niet als witte stip maar wel als een (besmettelijke) ziekte, ik zou de zieke vis in quarantaine houden en kijken hoe dat gaat. Succes!

Richard, 08-06-2016
Ik heb 4 goudvissen waarvan er nu sinds vanmorgen 1 heel de dag op de bodem ligt en maar af-en-toe actief is (Als er eten in het aquarium gestrooid wordt, of soms gewoon uit het niets). Op de momenten dat hij/zij op de bodem ligt lijkt hij/zij ziek. Maar als hij/zij actief is lijkt de 'ziekte' als sneeuw voor de zon verdwenen te zijn. Heeft u enig idee of er überhaupt wat aan de hand is, en zo ja: wat dit dan is? Alvast bedankt. Reactie infoteur, 26-07-2016
Hi Richard, exuses voor de late reactie. Ik hoop dat je vis inmiddels is hersteld?

Karlijn, 01-06-2016
Mijn vis zwemt op z'n zij en heeft stijftrekkingen. hij heeft een klein raar wit bultje en een blauwe plek. weet u wat het is en wat ik er tegen kan doen?
alvast bedankt voor u hulp. Reactie infoteur, 06-06-2016
Hoi Karlijn, wat vervelend. Ik zou niet direct weten wat dit kan zijn, sorry en succes met je vis!

Sofie, 27-05-2016
Hoi hoi,

We hadden twee visjes die al snel met twee andere visjes uit de vijver aangevuld werden. Nu heeft een van de eerste vissen al enkele weken zwarte lippen en beweegt zijn mond niet meer. Hij zwemt vaak tegen het wateroppervlak en houdt zijn vinnen tegen zijn lichaam. Verder eet hij nog wel en zwemt hij nog wel rond. Wat kan dit zijn?

Alvast bedankt voor hulp Reactie infoteur, 06-06-2016
Hoi Sofie, mijn kennis van vijvervissen is erg beperkt, misschien kun je eens langsgaan bij een speciaalzaak voor advies? Succes ermee!

Jolien, 25-05-2016
Hallo,

ik had guppies en heb er dan nieuwe bijgekocht en heb de mannetjes en de vrouwtjes gescheiden. maar zowel de vrouwtjes als de mannetjes krijgen een puntige staart maar zijn wel nog actief en eten goed. De kleuren zijn fel. Wat moet ik nu doen, of wat kan ik er tegen doen? Reactie infoteur, 06-06-2016
Hoi Jolien, ik begrijp niet wat het probleem is met je guppies?

J. W. de Kraker, 22-05-2016
Vissen krijgen witte plekken op de huid het lijkt net of het er op ligt. ik heb al een dode uit de vijver gehaalt.
er zitten nog 12 goudvissen in en een heleboel Stekelbaarsjes.
Wat te doen? Reactie infoteur, 23-05-2016
Is het misschien schimmel? Of witte stip? Ik zou even advies gaan vragen bij een aquariumwinkel, wellicht kunnen die helpen!

Loisa, 06-05-2016
Hoi!

Ik heb een aquarium met sluierstaarten. 1 daarvan kreeg een soort van wit weefsel om zich heen. Ik las deze site en kwam op schimmel uit. Ik heb hem samen met 2 andere vissen (die het ook begonnen te krijgen) behandeld en apart gezet. Ze doen het nu heel goed! De schimmel gaat weg. Wel heeft 1 een hele doffe kleur, wat kan ik hier tegen doen?

Een dag nadat de vissen apart waren gezet begon een vis in het aquarium scheuren in zijn staart te krijgen en nam hier ook de kleur af. Ook zwemt hij minder dan normaal. (Ik heb het water wel ververst.) Aan de ene kant denk ik dat het ook schimmel is, maar aan de andere kant denk ik dat het iets heel anders is. Kan iemand mij helpen?

Ik ben bang dat straks al m'n vissen ziek zijn en dood gaan. Is schimmel erg besmettelijk? Reactie infoteur, 16-05-2016
Hoi! Ja, schimmel kan besmettelijk zijn als je andere vissen op de een of andere manier wat zwakker zijn. Besmette vissen apart zetten is dus sowieso een goed idee. Heb je al een behandeling in gang gezet? In het artikel lees je er meer over. Succes!

Pim, 07-04-2016
Mijn goudvis is helemaal wit geworden en heeft een rode neus… wat moet ik doen? Reactie infoteur, 02-05-2016
Dit komt bij goudvissen heel vaak voor, het is niet schadelijk!

Tooske, 14-03-2016
Gisteren heb ik 5 guppen gekocht 2 mannen en 3 vrouwtjes. 1 vrouwtje blijf veel op de bodem, en zwemt af en toe naar boven, ik heb het even los van de andere 4 gescheiden.
Wat kan dat zijn? Reactie infoteur, 17-03-2016
Hoi! Het kan zijn dat je vrouwtje ziek is. Heb je de waterwaardes getest? Eet ze wel goed?

Tatse, 22-11-2015
Mijn vis heeft aan zn mond n stukje vel hangen.ook bij zijn oog witachtig rondom zn oog. is dat schimmel? Reactie infoteur, 30-11-2015
Zou kunnen… In dat geval kan een behandeling met Esha2000 helpen.

Jolanda, 08-11-2015
Hallo,
Ik heb een aquarium met daarin 3 vissen.
Nu zag ik vanmorgen dat een van de sluierstaarten aan de achterkant van zijn lijf een rode plek heeft zitten aan beide kanten.
De ene kant is de plek volledig rood, aan de andere kant lijkt er meer een rode rand omheen te zitten.
Verder lijkt er niks vreemds te zijn aan zijn gedrag.
Wat kan dit zijn? Reactie infoteur, 17-11-2015
Hoi Jolanda, ziet het eruit als een wond? Het kan zijn dat je vis zich beschadigd heeft aan iets scherps in het aquarium misschien?

Joy, 01-11-2015
Hallo,

Afgelopen week is 1 van mijn roze tetra's overleden.
Nu is er 1 duidelijk ziek.
Hij is ontzettend bleek en wordt verjaagd van de groep.
Kan dit de tetra ziekte zijn? Reactie infoteur, 30-11-2015
Hoi Joy, wellicht wel. Zijn je waterwaardes verder in orde en eventuele andere vissen niet ziek?

Ot, 27-09-2015
Mijn 2 mannelijke guppy's zwemmen soms met een kromme rug, geknepen staart en vinnen wijd in schokkerige bewegingen zijwaarts of achteruit. Eerst deed alleen de ene het maar nu allebei. Weet u of dit gedrag is of een ziekte? Reactie infoteur, 03-10-2015
Dit is heel waarschijnlijk een ziekte, alles wijst daarop. Ik zou je waterwaardes eens testen om te kijken of die in orde zijn!

Funkyfish (226 artikelen)
Laatste update: 10-01-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.