Gezondheidzorg voor vissen
Is mijn vis ziek? Wat moet ik nu doen? Wat hebben de medicijnen voor invloed op de rest van mijn vissen en wat voor invloed heeft het op de waterkwaliteit en het filter? Wat doe ik tegen parasieten? Hoe moet ik ervoor zorgen dat ik het medicijn op de juiste manier toedien? Als er maar 1 vis ziek is, wat doe ik dan met de rest? Wat moet ik met dode vissen doen? Allemal vragen die toch wel handig zijn als je een zieke vis hebt. In dit artikel vind u de antwoorden op deze en andere vragen.
Hoe weet ik of mijn vis bedreigd wordt?
De symptomen van agressie of seksuele bedreigingen kunnen lijken op die van sommige ziekten: gerafelde of verkleefde vinnen, gehavende of slijmerige flanken, zich verstoppen en wiegeren te eten. Als de mogelijkheid bestaat dat de vis achtervolgt wordt, zet uw vis dan in een apart aquarium. Als hij er zonder behandeling beter uit gaat zien wordt hij dus waarschijnlijk door andere vissen bedreigt.
Witte stip komt vaak voor bij aquariumvissen
Witte stip is nog steeds de meest wijdverscpreidde visziekte. Omdat ze meestal door nieuwe vissen wordt meegebracht, is quarantaine de effectiefste remedie. Er verschijnen vlekjes ter grootte van een speldenkop op de huid en de vinnen en zeer ernstig aangetast vissen kunnen gaan hijgen. Behandel witte stip zo snel mogelijk met een geneesmiddel dat zonder recept verkrijgbaar is.
Waarom zwemt mijn vis niet normaal?
Soms kan een vis herhaaldelijk met zijn kop of staart omhoog zwemmen, worstelen om van de bodem te koemn of het vermijden om naar de oppervlakte te zwemmen. In sommige gevallen is dat geen ziekte, maar een teken van een aangeboren afwijking van de zwemblaas, verwonding, ouderdom of het gevolg van te veel droog voer. Als de vis verder gezond lijkt, hoeft u niet in te grijpen.
Gezwellen en tumoren niet altijd te behandelen
Net als bij mensen kunnen vissen gezwellen en tumoren krijgen naarmate ze ouder worden of als gevolg van genetische factoren of factoren uit de omgeving. Een dierenarts kan een uitwendige bult verwijderen, maar de kans bestaat dat de bult gewoon weer terugkomt. Als u zeker weet dat wat uw vis heeft goedaardig is en geen ziekte, hoeft u er niets aan te doen, behalve wanneer het zwemmen of eten wordt belemmerd.
Sommige vissen zijn gevoelig voor medicijnen
Bepaalde vissoorten kunnen niet tegen een bepaald aantal medicijnen. Dat is vooral een probleem als u middelen gebruikt tegen uitwendige parasieten op sommige tetra's, meervallen en modderkruipers, of kraakbeenachtige vissen zoals pijlstaartroggen. U moet misschien de dosis verlagen en de vissen nauwkeurig observeren of een alternatieve behandeling toepassen. Vraag om deskundig advies of zoek het op in een boek.
Ogen kunnen u veel vertellen over de gezondheid
Uitpuilende ogen zijneen symptoom van waterzucht. Dit is een zwelling die veroorzaakt wordt door teveel vocht. Ogen kunnen u nog meer vertellen. Eén uitpuilend oog kan het vervolg zijn van geweldpleging door een andere vis of een infectie, misschien doordat de omstandigheden waarin de vis leeft ongeschikt zijn. Eén blind oog is vermoedelijk een misvorming. Troebele ogen zijn een teken dat de waterkwaliteit niet goed is, terwijl diepliggende ogen wijzen op een ernstige ziekte.
Houd rekening met de capaciteit van uw aquarium
U moet weten watd e capaciteit van uw aquarium is wanneer u medicijnen gebruikt. U krijgt het volume in liters als u de lengte x de diepte in centimeters deelt door 1000. Grind of decor neemt de plaats van het water in. Verminder het volume met ongeveer 10% om daar rekening mee te houden, afhankelijk van de inrichting.
Gebruik geen medicijnen uit voorzorg
Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, maar gebruik geen medicijnen alleen uit voorzorg zonder dat daar echt een goede reden voor is. Veel medicijnen zijn licht giftig voor vissen, dus stel daar een gezonde vis niet nodeloos aan bloot. Bovendien ontwikkelen de ziekteverwekkende micro-organismen een ongevoeligheid voor een geneesmiddel iedere keer als ze ermee in contact komen.
Extra beluchting is nuttig tijdens een behandeling
Sommige medicijnen verminderen het zuurstofgehalte van het water en andere kunnen de de kieuwen van de vissen irriteren. Bij sommige medicijnen gebeurt beide. Daarom is het belangrijk om te zorgen voor een goede beluchting tijdens de behandeling. Gewoonlijk is dat geen probleem maar misschien moet u een extra water- of luchtpomp toevoegen.
Het effect van koolstof op aquariummedicijnen
Als er in uw filter koolstof zit, worden de meeste medicijnen uit het water gehaald.
daarom is het belangrijk dat u tijdens een behandeling de filter zonder koolstof laat werken. Als u naderhand de koolstof er weer in doet samen met wat nieuwe koolstof, helpt dat om alle sporen van de medicijnen weer uit het aquarium te halen.
Roei met een UV-sterilisator parasieten uit
Als u parasieten moet behandelen maar uw vissen of ongewervelde dieren kunenn niet tegen het medicijn, kunt u een ultraviolette sterilisator gebruiken. Wat vaak gebruikt wordt in zeeaquariums is een uv-lamp buiten het aquarium waar het water doorheen wordt gepompten dan gesteriliseerd wordt. Vrijzwemmende parasiete, zoals witte stip, worden op deze manier uitgeroeid. Vraag er in de aquariumwinkel informatie over.
Medicijnen en ongewervelde dieren
Als u krabben, ganalen of sierslakken houdt en een behandeling moet geven, kijk dan eerst op het etiket of het veilig is voor ongewervelde dieren. Als dat niet zo is, moet u deze dieren eerst naar een ander aquarium overbrengen. Gewoonlijk dragen ongewervelde dieren geen visziekten bij zich, dus is het veilig om ze na de behandeling in het hoofdaquarium terug te zetten.
Kunnen de medicijnen de filterbacteriën aantasten?
Uw filterbacteriën kunnen door sommige medicijnen aangetast worden. Voorbeelden hiervan zijn koper, malachietgroen, methyleenblauw en sommige antibiotica. Als u een behandeling toedient voor een bacteriële ziekte, houd dan het ammoniak- en/of nitrietgehalte in de gaten. Als er toch problemen ontstaan, geef het medicijn dan met mate, overweeg een neutraliserend middel voor ammoniak en ververs zo nodig het water.
Kan ik een ziekte krijgen van mijn vissen?
Er zijn maar heel weinig ziekten die vissen aan mensen kunnen doorgeven (meestal gebeurt dat door het eten van vis en niet door het houden van vissen!) In zeldzame gevallen echter hebben mensen bacteriële infecties en mogelijk ook parasieten van aquariumvissen opgelopen. Ga niet met een open wondje in het aquariumwater (draag waterdichte handschoenen) en hevel geen water uit uw aquarium over met uw mond.
Is het normaal dat een vis een dode soortgenoot opeet?
Vaak wordt ten onrechte gedacht dat een vis die op het lijf van een soortgenoot kauwt, ook verantwoordelijk is voor diens dood. Een dode vis is een gemakkelijk maal voor de andere vissen en wordt door de meeste soorten gewaardeerd - er hoeft geen sprake te zijn van opzet. Controleer of de vis door een andere oorzaak is doodgegaan voordat u aanneemt dat er een 'moord' is gepleegd.
Haal een dode vis zo snel mogelijk uit het aquarium
Als u een vis verliest, haal hem dan uit het aquarium. Als het lijf gaat rotten, betekent dat een extra belasting voor het filtersysteem. Wat net zo belangrijk is, is dat andere vissen ervan gaan eten als het in het aquarium blijft liggen. Sommige ziekten worden op deze manier overgebracht.
© 2010 - 2024 Sanlaseur91, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bronnen en referenties