Zeepaardjes in een aquarium

Zeepaardjes in een aquarium Wie wil dat nou niet, een zeepaardje in zijn aquarium? Het is een mooi beestje en het is niet vanzelfsprekend om een zeepaardje in je aquarium te hebben. Kan het eigenlijk wel? Kunnen zeepaardjes eigenlijk wel leven in een aquarium en hoe ziet hun leefomgeving eruit? Wat zijn de eisen voor het houden van een zeepaardje?

Wat is een zeepaardje?

Een zeepaardje is een vis en hoort bij de familie syngnathidae van de orde zeenaaldachtigen. Hij wordt ook wel hippocampus genoemd. Een zeepaardje heeft een lange snuit en een kop als een paard. De staart van een zeepaardje is lang en oprolbaar hij kan als een grijporgaan gebruikt worden, ook heeft een zeepaardje een bolle buik. Een zeepaardje is voor veel dieren te hard om te eten, omdat hij een inwendig en een uitwendig skelet heeft. Hij heeft geen schubben maar rijen stekels of knobbels, ook wel beenringen genoemd. Een zeepaardje zwemt langzaam en rechtop. Zijn ogen kunnen afhankelijk van elkaar bewegen, zodat hij niet de hele tijd met zijn lichaam hoeft te draaien. Hij kan van kleur veranderen en kan soms patronen overnemen.

Leefomgeving zeepaardjes

De meeste zeepaardjes komen voor in de warmere wateren van de tropen. Twee soorten zeepaardjes komen voor in de Noordzee; het langsnuitzeepaardje (Hippocampus ramulosus) en het kortsnuitzeepaardje (hippocampus hippocampus). Zeepaardjes houden van een modderige bodem met veel planten, ze leven dan ook in ondiep water dicht langs de kusten van zeeën en oceanen. Zeegras, algenvelden, zeewieren, vloedbossen en koraalriffen zijn perfecte plekken voor ze om te wonen.

Wat eten zeepaardjes?

Zeepaardjes eten levende diertjes die in hun bek passen zoals, visjes, garnaaltjes, plankton, kreeftjes en laarsjes. Ze hebben altijd een enorme honger. Zeepaardjes hebben geen tanden maar een soort buisvormige bek. Zo kunnen ze hun prooi tot en met ongeveer 3 centimeter naar binnen zuigen. Ze wachten heel stil in het water en als de prooi dan voorbijkomt wordt hij naar binnengezogen.

Kan een zeepaardje in een aquarium?

Het houden van zeepaardjes in een aquarium is mogelijk. Je moet alleen wel rekening houden met de inrichting van je aquarium en de zorg voor de diertjes. Je hebt minimaal een bak van 100 liter nodig als je 2 tot 4 zeepaardjes gaat houden. Het aquarium dient zorgvuldig onderhouden te worden. Het beste kun je een aquarium hebben met een kleine capaciteit om een intieme leefomgeving te creëren. In gevangenschap hebben zeepaardjes niet heel veel ruimte nodig, zo wordt voedsel zoeken ook makkelijker voor ze. Zeepaardjes behoren tot de meest kwetsbare dieren daarom is het noodzakelijk dat ze zich helemaal op hun gemak voelen. Je kan een aquarium van een zeepaardje nooit koppelen aan en rifaquarium, het aquarium voor de zeepaardjes moet afgesloten zijn.

Inrichting aquarium

Bij de inrichting is het belangrijk dat er schuilplekken worden gecreëerd door bijvoorbeeld grote bosjes caulerpa en andere planten. Ook kunnen ze zich goed aan die caulerpa (algen) vasthouden met hun staart. De algen zijn tevens van groot belang door het levende voedsel dat ze bevatten, ze zitten vol kleine organisme.

Voor zeepaardjes is het belangrijk dat ze zich met hun staart ergens aan vast kunnen pakken, verwerk dus ook verschillende kleine elementen zoals gorgonian, stenen met een smalle doorgangsopening, kunststenen, dood koraal en plastic planten met kleine takken. Pas wel op dat er geen dingen in het aquarium zijn waar ze zich aan kunnen snijden. Je zou eventueel ook nog een paar kleine schuilplaatsen kunnen maken, maar dat is niet noodzakelijk. Pas op met het gebruik van levende stenen, een zeepaardje is nieuwsgierig en kan gaan snuffelen, je weet nooit wat er in een levend steen zit en dus ook niet wat eruit komt. Levend steen is een brok steen waar verschillende beestjes in verscholen zitten. Je weet van te voren niet wat voor een beestjes erin zitten, er kunnen bijvoorbeeld ook krabben in zitten en die zijn weer gevaarlijk voor de zeepaardjes.

Filterinstallatie

Het water moet natuurlijk ook gefilterd worden, daarvoor kun je het beste een rustige filterinstallatie gebruiken. Het water moet een goede kwaliteit hebben voor zeepaardjes. Ze zijn namelijk erg gevoelig voor veranderingen in hun omgeving. Plaats de pompen van de filter zodat het water zo rustig mogelijk blijft, als het zeepaardje een stroming wil dan zoekt hij die zelf wel op.

Parameters

Het zoutgehalte voor diersoorten die in tropische wateren leven is anders dan die van andere. Het ideale zoutgehalte is 1021. Er mogen geen plotselinge veranderingen plaatsvinden, omdat dan het immuunsysteem van de zeepaardjes verstoord kan worden en ze ziek kunnen worden. Daarom moet de concentratie in de gaten gehouden worden. De temperatuur moet minimaal 24 graden Celsius zijn en zeepaardjes kunnen een maximale temperatuur aan van 30 graden.
© 2015 - 2024 Rich205, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zeepaard: een zwanger mannetjeZeepaardjes hebben niks met gewone paarden te maken. Het zijn zeedieren. Alhoewel hun koppie wel aan dat van een paard d…
Aquarium kopen: Waarop letten bij het kiezen en inrichten?Waar moet je op letten, wanneer je een aquarium wilt gaan houden? Wat zijn de eerste dingen die je moet weten, wanneer j…
Zeepaardje: paardje of visje?Zeepaardje: paardje of visje?Net zoals de titel al zegt lijkt het zeepaardje van de bovenkant op een paard, maar toch is dit dier een vis.
Het spookachtige zeepaardje (Hippocampus)Het spookachtige zeepaardje (Hippocampus)Zeepaardjes stralen iets lieflijks uit. Toch komen ze ook statig en fier over, en voor menigeen hebben ze iets surrealis…

Dwergvinvis - noordelijke en zuidelijke dwergvinvissenDwergvinvis - noordelijke en zuidelijke dwergvinvissenDwergvinvissen zijn walvissen die ook in de Noordzee voorkomen. Het zijn de kleinste baleinwalvissen. Net als hun grote…
Verwijderen en voorkomen van algen in een zoetwateraquariumVerwijderen en voorkomen van algen in een zoetwateraquariumAlgen zijn organismen die van je zoetwateraquarium een ware nachtmerrie kunnen maken wanneer de ontwikkeling ervan niet…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Empokmaren, Pixabay
  • (2015, december 1). Opgehaald van http://www.scholieren.com: http://www.scholieren.com/werkstuk/20310
  • (2015, december 1). Opgehaald van http://www.hippocampus-info.com: http://www.hippocampus-info.com/zeepaardjes/aquarium.html
  • (2015, december 1). Opgehaald van https://nl.wikipedia.org: https://nl.wikipedia.org/wiki/Zeepaardjes
Rich205 (7 artikelen)
Laatste update: 15-01-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.