Verwijderen en voorkomen van algen in een zoetwateraquarium

Verwijderen en voorkomen van algen in een zoetwateraquarium Algen zijn organismen die van je zoetwateraquarium een ware nachtmerrie kunnen maken wanneer de ontwikkeling ervan niet onder controle wordt gehouden. Maar hoe kan je een aquarium ontdoen van overdadige algengroei of tenminste deze onder controle houden alvorens de vissen en planten hieronder gaan lijden? Gelukkig bestaan er verscheidene methodes die, mits de nodige inspanning, heel effectief werken en de algengroei permanent tegen zullen gaan.

Wat zijn Algen?

Algen is een term die wordt gebruikt om een brede groep van plantachtige organismen te classificeren. In een zoetwateraquarium kunnen enkele algensoorten voorkomen waaronder de groene en de bruine, overigens ook wel de meest voorkomende soort. Aangezien de ontwikkeling van algen deel uitmaakt van het natuurlijk proces van een zoetwateraquarium is algengroei uiteraard niets om je zorgen over te maken. Ze zijn immers eenvoudig te verwijderen met een schraper.

Net zoals normale planten bevatten algen chlorofyl waardoor ze aan fotosynthese kunnen doen waardoor ze koolhydraten kunnen verkrijgen uit het licht om zo te kunnen groeien. Dit is overigens belangrijk om weten bij het bestrijden van algen in een zoetwateraquarium.

Algenetende vissen en slakken

De eerste stap bij het bestrijden van algen in een zoetwateraquarium bestaat uit het aankopen van algenetende vissen. Het is een vrij eenvoudige methode aangezien je deze vissen enkel in het aquarium dient te plaatsen waarna ze de boel zullen schoonmaken. Het voordeel hiervan is dat algenetende vissen geen schade berokkenen aan andere vissen en planten.

Hou er wel rekening mee dat deze vissen slechts de algengroei kunnen beheersen wanneer het over een minimale groei gaat en eerder zullen voorkomen dat de algengroei erger wordt. Wanneer je merkt dat de algenetende vissen niet in staat zijn om je tank schoon te houden dienen andere oplossingen worden aangewend.

Voorbeelden

  • Plectomus: een van de meest gebruikte algeneters. Hou er rekening mee dat deze beestjes tot wel dertig centimeter lang kunnen worden en vrij agressief kunnen worden naarmate ze ouder worden.
  • Chinese algeneter (Gyrinocheilus aymonieri): Een algeneter die zeer productief is op jonge leeftijd maar ook agressiever zal worden naarmate hij ouder wordt.
  • Otocinclus: Voor de meeste aquaria is de kleine Otocinclus de beste keuze. Ze zijn klein en dienen met meerdere exemplaren samen te leven (minstens zes).

Naast algenetende vissen kunnen appelslakken ook heel effectief werken bij het bestrijden van algen. Het nadeel van deze beestjes is dat ze mogelijk ook schade kunnen aanrichten aan levende planten.

Vermijd te veel vissenvoer

Een andere oorzaak van een overdadige algengroei is de overvoeding van de vissen. Dit is vrij eenvoudig te verklaren: Wat in de vis gaat moet er achteraf ook weer terug uitkomen. Wanneer vissen te veel voedsel krijgen of wanneer het overtollige voedsel op de bodem valt of in de filter terecht komt worden twee ideale voedselbronnen voor algen ontwikkeld. Algen zijn immers dol op visafval en bedorven vissenvoer.

Het is dus belangrijk om goed in te schatten hoeveel de vissen juist kunnen eten in enkele minuten zodat er zo weinig mogelijk overtollig voer naar de bodem kan zakken. Je hoeft geen schrik te hebben dat je te weinig voedsel zou kunnen geven daar vissen bijna onmogelijk uit te hongeren zijn. Bovendien beperkt je de hoeveelheid afval in de tank en creëer je op die manier een gezondere omgeving voor je vissen.

Algemeen onderhoud van de tank

Naast het belang van de juiste dosering vissenvoer om de ontwikkeling van algen te beperken is het minstens even belangrijk om je tank goed te onderhouden. Dit eveneens om afval van vissen en vissenvoer in het aquarium zo veel mogelijk te beperken. Dergelijk onderhoud omvat een wekelijkse verversing van dertig procent van het water en een maandelijkse, meer grondige reiniging van de gehele aquarium.

Door wekelijks een deel van het water te verversen vermijd je dat chemisch afval zich ophoopt en dus ook een algemene vervuiling van het aquarium. Dit betekent concreet gezonder water voor de vissen en minder algengroei in het water.

Ook de maandelijkse schoonmaakbeurt is van vitaal belang voor de gezondheid van vissen en planten. Deze schoonmaakbeurt bestaat uit de reiniging van decoratieve elementen, het reinigen van de filterinstallatie en het glas algenvrij te maken.

Vermijd te sterke verlichting

Wanneer je een aquarium bezit met echte plannen is het belangrijk dat deze toch om en bij de twaalf uur per dag voorzien worden van voldoende verlichting. Echte planten hebben immers licht nodig om aan fotosynthese te kunnen doen om te kunnen groeien. Vermijd in elk geval dat je aquarium langer dan twaalf uur wordt verlicht. Algen doen immers ook aan fotosynthese dus hoe langer licht, hoe groter de algengroei.

Wanneer je een aquarium hebt met nepplanten kan je algengroei perfect controleren door middel van licht. Vissen hebben net zoals de mens een dag/nacht cyclus nodig om te gezond te kunnen blijven maar voor hun volstaat het zwakkere daglicht (geen direct zonlicht) in plaats van de sterke aquariumverlichting. Wanneer je dus last hebt van algengroei kan je dus perfect de hoeveelheid kunstmatig licht beperken zonder de gezondheid van de vissen te schaden.

Vermijd zonlicht

Wanneer je van plan bent om een aquarium te plaatsen zoek je best een plek die niet gedurende de hele dag verlicht is door de zon. De reden hiervoor is vrij evident: een constante inval van zonlicht zal de algengroei sterk versnellen. Ook voor de vissen is te veel zonlicht niet gezond. In combinatie met de hoge temperatuur van het water zal een overvloed aan zonlicht leiden tot onnodige stress, wat de gezondheid van de vissen ernstig zal schaden.

Echte planten in plaats van nepplanten

Het gebruik van echte planten in een zoetwateraquarium is een belangrijke stap in de bestrijding van algen. Planten en algen concurreren elkaar immers voor dezelfde voedselbronnen. Afval van vissen stimuleert misschien wel de algengroei, toch is het een belangrijke voedingsbron van echte planten. Gezonde planten zullen in staat om meet voedingsstoffen op te nemen waardoor er minder zal overblijven voor de algen.

Daarnaast geven bepaalde planten ook natuurlijke stoffen af die de algengroei voorkomen. Dit is eigenlijk een natuurlijk beschermingsmechanisme van de plant daar algen zich ook kunnen vastzetten op de plant zelf, en deze hierdoor schade kunnen toebrengen.

Lees verder

© 2015 - 2024 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Algenproblemen in uw aquariumAlgen in uw aquarium, kan de hobbypret al snel bederven. In onderstaand artikel bespreken we hoe we overmatige algengroe…
Algen in de vijver: Hoe los ik het op?Algen in de vijver: Hoe los ik het op?Iedere vijverhobbyist heeft het al wel eens gemerkt. Die groene waterkleur en die groene slijmerige slierten in de vijve…
Algen tegengaan in het aquariumAlgen tegengaan in het aquariumAlgen behoren tot één van de meest voorkomende ergernissen in het aquarium. Niet alleen zijn algen behoorlijk storend en…
Welke algeneters voor welke algWelke algeneters voor welke algAlgen in een aquarium kunnen niet alleen esthetisch storend zijn, maar kunnen ook nog eens flink wat schade aanrichten a…

Zeepaardjes in een aquariumZeepaardjes in een aquariumWie wil dat nou niet, een zeepaardje in zijn aquarium? Het is een mooi beestje en het is niet vanzelfsprekend om een zee…
De grootste witte haaien die op aarde voorkomenDe grootste witte haaien die op aarde voorkomenDe witte haai is ten opzichte van andere haaiensoorten vrij laat in de geschiedenis ontstaan. Hij behoort tot de grootst…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Fdolmo, Pixabay
  • http://members.home.nl/rolanddegroot/algeneters.htm
  • http://www.aquascaping-blog.com/450/algen-aquarium
Robin990 (260 artikelen)
Gepubliceerd: 10-11-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.