Echte planten of nepplanten in het aquarium

Echte planten of nepplanten in het aquarium Wanneer je de trotse bezitter bent van een aquarium wil je deze uiteraard zo goed mogelijk uitrusten met planten zodat de vissen zich thuis voelen in hun nieuwe habitat en deze daarnaast ook nog eens een decoratieve meerwaarde bieden aan je eigen interieur. Aangezien de meeste aquariumvissen reeds uit een plantrijke omgevingen komen is het belangrijk om hun natuurlijke omgeving zo goed mogelijk na te bootsen in je eigen aquarium. Vissen kunnen zich immers verstoppen achter deze planten waardoor ze een gevoel van veiligheid creëren. Maar kies je nu het best voor levende of nepplanten? Aan beide keuzes zijn zowel voor- als nadelen verbonden welke je best even in overweging neemt alvorens over te gaan tot de effectieve aankoop.

Voordelen van echte planten

Voor de echte liefhebber van aquaria geeft het uiteraard meer voldoening wanneer je kan genieten van een aquarium vol met levende planten die je zelf zorgvuldig hebt geselecteerd en geplaatst. Deze planten geven een grote meerwaarde aan je aquarium en kunnen net als vissen verder groeien, zich ontwikkelen, uitbreiden, voedsel tot zich nemen, afval creëren en zich voortplanten. Planten zijn immers ook levende organismen waardoor ze een speciale band kunnen opbouwen met zijn bewoners in tegenstelling tot nepplanten.

Een tweede voordeel van levende planten heeft te maken met het zuurstofgehalte van het water. Vissen nemen zuurstof op uit het water en ademen, net zoals de mens, koolstofdioxide uit. Planten doen net het tegenovergestelde, ze nemen de koolstofdioxide op en geven zuurstof af. Aquaria met een goede filterinstallatie hebben normaal geen probleem met het behouden van een adequaat zuurstofgehalte van het water, maar de aanwezigheid van echte planten geeft je vissen toch meer ademruimte.

Ook als het gaat over het opruimen van afval en gevaarlijke stoffen zijn echte planten heel nuttig. Bepaalde stoffen zoals stikstof, ammoniak, nitrieten en nitraten kunnen een gevaarlijke omgeving creëren voor de vissen. Levende planten zullen deze stoffen in grote mate opnemen waardoor je zelf minder werk hebt bij het reinigen van je aquarium.

Tenslotte zal de aanwezigheid van levende planten tot een vermindering van algen leiden. Zowel algen als planten hebben dezelfde voedselbronnen maar meestal komen de planten wel als overwinnaar uit deze voedselstrijd waardoor de algen niet kunnen overleven.

Nadelen van echte planten

Zoals vermeld zijn er heel wat goede redenen waarom je levende planten kan gebruiken in je aquarium. Tenslotte is dit nog altijd de beste manier om de omgeving van de zoetwatervis in de vrije natuur zo goed mogelijk na te bootsen. Desondanks zijn er ook enkele nadelen verbonden aan het gebruik van echte planten. Het onderhoud van planten is namelijk heel tijdrovend, net zoals bij vissen. Daarnaast dien je er rekening mee te houden dat planten groeien en uitbreiden. Daar planten groeien zal je deze regelmatig moeten bijknippen zodat de aquarium niet overwoekerd geraakt. Sommige planten plaats je ook best niet in een kleine aquarium.

Ook het reinigen van de aquarium is heel wat moeilijker dan wanneer je nepplanten gebruikt. Zoals bij de voordelen reeds besproken dien je wel minder vaak te reinigen doordat de planten reeds een groot deel van deze klus op zich nemen. Ook het reinigen van de bodem dient zeer zorgvuldig te gebeuren zodat de planten geen schade oplopen.

Een ander nadeel kan je ondervinden bij het plaatsen van echte planten. Je kan elke plant niet om het even waar neerplanten aangezien je rekening moet houden met wortels. De indeling achteraf wijzigen is dan ook uit den boze.

Tenslotte zijn niet alle vissen verzot op levende planten. Sommige soorten kunnen de planten beschadigen in een poging om algen te verwijderen terwijl anderen het rechtstreeks op de planten gemunt hebben. Daarom is het belangrijk om de vissoorten zorgvuldig te kiezen wil je de planten intact houden.

Voordelen van nepplanten

Wanneer je nadelen van echte planten niet opwegen tegenover de voordelen kan je altijd gebruik maken van nepplanten. Deze zijn meestal gemaakt uit kunststof of plastic en ogen op het eerste zicht heel realistisch.

Plastic planten kan je eenvoudig verwijderen uit het aquarium waardoor het reinigen van de tank heel gemakkelijk zal verlopen. Ook kan je de indeling van planten en decoratie herschikken wanneer je maar wil zonder ingrijpende procedures te moeten doorlopen. Dit herschikken is belangrijk om de meer aggressieve vissoorten rustig te houden door territoriaal gedrag te minimaliseren.

Ook het reinigen van de bodem kan gemakkelijk worden gedaan met een stofzuiger omdat je geen rekening hoeft te houden met wortels.

Sommige vissoorten die in brak water leven vereisen zelfs het gebruik van nepplaten daar levende planten sneller vergaan en deze vissen ook de neiging hebben om te graven in de ondergrond.

Nadelen van nepplanten

Het gebruik van nepplanten is over het algemeen heel gemakkelijk en goedkoop maar toch zijn er ook nadelen aan verbonden. Eerst en vooral is het uitzicht niet echt optimaal daar veel plastic planten zelfs niet in de buurt komen van het uitzicht van een echte plant. Soms worden er zelfs kleuren gebruikt die in de natuur niet eens voorkomen. Ook het grijpgedeelte waarmee de nepplant in de bodem hoort vast te zitten werkt maar zelden waardoor de planten vaak naar het wateroppervlak zullen drijven wat toch tot enige ergernis kan leiden.

Er bestaan uiteraard ook kunstplanten van degelijke kwaliteit, die wel goed vastzitten in de bodem en die toch het uitzicht hebben van levende planten. Dergelijke planten zijn heel kostelijk. Met drie of vier grote exemplaren kan je reeds een volledig nieuw aquarium kopen.

Het grootste nadeel van nepplanten is ongetwijfeld dat deze niet dezelfde natuurlijke eigenschappen bezitten als zijn levende variant. Dit betekent dat je zelf volledig instaat voor de reiniging van het aquarium alsook het verwijderen van algen. Hiervoor bestaan gelukkig wel hulpmiddeltjes zoals filterinstallaties en actieve kool voor de verwijdering van chemische stoffen.

Uiteindelijke hebben zowel levende als nepplanten hetzelfde doel: een veilige en natuurlijke omgeving creëren voor de bewoners van het aquarium. Dit resultaat is nog altijd het beste te behalen met levende plannen aangezien deze ook fungeren als bron van voeding en welzijn wat niet kan worden gezegd van nepplanten.

Lees verder

© 2015 - 2023 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Inrichting van je aquariumInrichting van je aquariumWanneer je een aquarium koopt, wil je natuurlijk dat het een mooie bak wordt om naar te kijken. De inrichting van je aqu…
Onderhouden van een aquariumEen aquarium, erg leuk en staat ook gezellig. Maar je moet hem ook bijhouden, daarom enkele tips. Zorgen dat je vissen o…
De soorten aquariumplanten en het onderhoud aan de plantenDe soorten aquariumplanten en het onderhoud aan de plantenEr zijn diverse soorten aquariumplanten te koop, waarbij sommigen het zeer goed doen in een aquarium en anderen wat meer…
Aquarium kopen: Waarop letten bij het kiezen en inrichten?Waar moet je op letten, wanneer je een aquarium wilt gaan houden? Wat zijn de eerste dingen die je moet weten, wanneer j…

Bedreigd door een haai  wat moet je (niet) doen?Bedreigd door een haai wat moet je (niet) doen?Als u de grens niet overgaat, en alleen dicht bij het strand zwemt, is het risico dat u in Nederland wordt aangevallen d…
De enorme staart van de voshaai (thresher shark)De enorme staart van de voshaai (thresher shark)De voshaai heeft een enorme staart met een opvallende vin. Hiermee jaagt hij op een bijzondere wijze op zijn favoriete p…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Sharonang, Pixabay
  • http://aquariadise.com/plastic-of-echte-aquariumplanten/
  • http://www.vissenpraatjes.nl/phpBB2/viewtopic.php?t=8664&sid=e19dc28da1d0c6badf10c3e1e3964e5f
Robin990 (260 artikelen)
Laatste update: 10-11-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.