InfoNu.nl > Dier en Natuur > Vissen > Trichogaster leeri - Diamantgoerami | vreedzame aquariumvis

Trichogaster leeri - Diamantgoerami | vreedzame aquariumvis

Trichogaster leeri - Diamantgoerami | vreedzame aquariumvis De Trichogaster leeri is één van de mooiste goerami's, hij heeft echter wel een flink aquarium nodig, waardoor niet iedereen deze vis kan houden. Mocht je aquarium groot genoeg zijn, dan is de Diamantgoerami een prachtige aanvulling in het gezelschapsaquarium. Het zijn rustige, vreedzame vissen die het beste gehouden kunnen worden met niet te drukke aquariumvissen. De verzorging en eisen zijn ongeveer gelijk aan andere goeramisoorten, ook de kweek is vergelijkbaar.
  • Wetenschappelijke naam: Trichogaster leeri
  • Nederlandse naam: Diamantgoerami
  • Familie: Anabantidae (Labyrintvissen)
  • Herkomst: Zuid-Oost Azië

Lengte

Diamantgoerami's kunnen ongeveer 12 centimeter lang worden, vaak blijven ze ook iets kleiner in het aquarium.

Geslachtsonderscheid

Het mannetje heeft veel oranje “franje” aan de buikvin, het vrouwtje heeft dit niet of in ieder geval minder uitbundig dan het mannetje. Het vrouwtje is daarnaast meestal iets kleiner en dikker dan het mannetje.

Huisvesting

Een wat grotere vis heeft een groter aquarium nodig, in het geval van de Trichogaster leeri dient het aquarium minimaal 120cm lang te zijn. Zorg voor een flink beplante bak met drijfplanten. Andere schuilmogelijkheden zijn ook nodig, omdat deze vis nogal schrikachtig is. Ook is dit noodzakelijk omdat het mannetje het vrouwtje soms nogal kan opjagen, het vrouwtje heeft dan schuilplaatsen nodig. Een dekruit is noodzakelijk, anders kan deze vis doodgaan door het temperatuurverschil buiten de bak. Diamantgoerami's bewonen de bovenste en middelste waterlagen, maar je zult ze vooral in de bovenste waterlaag zien zwemmen.

Karakter van de Trichogaster leeri

Trichogaster leeri is een zeer vreedzame vis die absoluut niet met agressieve of drukke vissen gehouden mag worden. Zeker drukke/agressieve vissen in de bovenste waterlaag vormen geen goede combinatie. Diamantgoerami's kunnen erg schuw worden indien ze drukke medebewoners hebben. Houd ze dus nooit met bijvoorbeeld guppen. Houdt Diamantgoerami’s ook nooit met barbelen, deze zullen in de voelsprieten bijten. Houd diamantgoerami’s in een koppel. Goede bijvissen zijn rustige scholenvissen en bodembewoners, denk aan kardinaaltetra's of corydoras.

Waterkwaliteit

  • Temperatuur: 24-28°C
  • Ph: 7-7,5
  • GH: 12-16

Voeding

Deze goerami’s zijn alleseters, zorg dus voor voldoende afwisseling in het menu. Ze lusten zowel droogvoer, levend voer als diepvriesvoer.

Diamantgoerami's kweken

De kweek is vrij eenvoudig als je een goed koppel Diamantgoerami's hebt. Zorg ervoor dat het waterpeil niet te hoog is, ca. 12cm is genoeg, het maximum is 25cm. De temperatuur bedraagt tussen de 26-28°C. Het mannetje bouwt een schuimnest tussen de planten, als de eitjes gelegd zijn spuwt hij ze in het schuimnest, dat hij daarna bewaakt. Verwijder het vrouwtje na de paring, want het mannetje kan agressief worden tegenover haar. Verwijder het mannetje zodra de eitjes uitkomen en voer de jongen met stofvoer.

Lees verder

© 2007 - 2020 Funkyfish, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Labyrintvissen - BelontiidaeLabyrintvissen - BelontiidaeLabyrintvissen zijn populaire aquariumvissen, ze zijn dan ook over het algemeen erg vreedzaam, waardoor ze goed te combi…
Colisa fasciata - Gestreepte goeramiColisa fasciata - Gestreepte goeramiDe Colisa fasciata doet erg denken aan een familielid van hem: de Colisa lalia. Het verschil is dat de Colisa fasciata t…
Colisa lalia - Dwerggoerami | Vreedzame aquariumvisColisa lalia - Dwerggoerami | Vreedzame aquariumvisDe Colisa lalia is een zeer populaire aquariumvis, onder andere door de interessante kweek. Op de foto zie je het mannet…
Barbus titteya - Sherrybarbeel | Vreedzame aquariumvissenBarbus titteya - Sherrybarbeel | Vreedzame aquariumvissenSherrybarbelen zijn zeer sterke aquariumvissen, die daarom heel geschikt zijn voor beginners. Ze stellen weinig eisen aa…
Het onderhoud van een aquariumHet onderhoud van een aquariumHet onderhouden van een aquarium vergt redelijk wat tijd, en in ieder geval veel precisie. Een foutje kan fataal zijn! A…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stefan Maurer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
  • Esther J.J. Verhoef-Verhallen - Tropische aquariumvissen encyclopedie

Reageer op het artikel "Trichogaster leeri - Diamantgoerami | vreedzame aquariumvis"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Funkyfish
Laatste update: 10-01-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Special: Aquariumvissen
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!