Gymnocorymbus ternetzi - Rouwtetra

Gymnocorymbus ternetzi - Rouwtetra De rouwtetra is een zeer geschikte beginnersvis, hij stelt geen hoge eisen aan voeding en waterwaarden. Qua voortplanting is het een zeer productieve vis, dus voor de wat meer ervaren aquarianen zal het kweken van de rouwtetra een leuke uitdaging zijn. Wetenschappelijke naam: Gymnocorymbus ternetzi
Nederlandse naam: Rouwtetra
Familie: Characidae (karperzalmen)
Herkomst: Zuid-Amerika (Colombia, Paraguay, Brazilië)

Lengte

Tot 6cm.

Geslachtsonderscheid

De mannetjes hebben een smallere en spitsere rugvin. De anaalvin is bij de mannetjes breder dan bij de vrouwtjes. De vrouwtjes zijn wat groter en minder intens gekleurd dan de mannetjes.

Aquarium voor rouwtetra's

Deze vis heeft een aquarium van minimaal 60cm lang nodig. Richt het aquarium in met een donkere bodem en veel planten. Zorg dat het licht niet te fel is, bijvoorbeeld door middel van drijfplanten. Deze vis zwemt voornamelijk in de middelste waterlaag. Verder stellen rouwtetra's geen bijzondere eisen aan de inrichting.

Karakter

Zeer vreedzame vis die uitstekend geschikt is voor de gezelschapsbak. Het is een scholenvis, dus houd ze met minimaal 6 exemplaren, maar hoe meer hoe beter. Rouwtetra's zijn redelijk actief.

Waterkwaliteit

  • Temperatuur: 20-26°C
  • Ph: 7-7,5
  • GH: 12-16

Voeding

Rouwtetra’s zijn alleseters, zorg voor voldoende afwisseling. Ze eten zowel droogvoer, diepvriesvoer als levend voer.

Rouwtetra's kweken

De kweek van Gymnocorymbus ternetzi is vrij eenvoudig. Richt een kweekbak in met een fijnbladige randbeplanting. Het water moet schoon en helder zijn met een temperatuur van 25 a 26°C. De eieren worden in de vroege morgen afgezet tussen de planten. Verwijder de ouders na het afzetten van de eieren. De eieren komen na een dag uit, nog een dag later gaan de jongen vrijzwemmen. Begin dan met het voeren van stofvoer. Na 2 dagen is het verstandig om over te stappen naar pas uitgekomen artemia.

De kleur van deze vis vervaagt een beetje naarmate ze ouder worden, ze worden dan grijzer van kleur, vandaar de naam rouwtetra. Dit proces begint als de vissen 1 jaar oud zijn.
© 2007 - 2024 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De zwarte tetra of rouwrioDe rouwrio, of ook wel zwarte tetra genoemd, behoort tot de familie van de karperzalmen (Characidae). De Latijnse naam v…
Inpaichthys kerri - Blauwe KeizertetraInpaichthys kerri - Blauwe KeizertetraDe Inpaichthys kerri of Blauwe Keizertetra is een vreedzame scholenvis die heel goed gehouden kan worden door beginners.…
Rasbora heteromorpha - KegelvlekbarbeelRasbora heteromorpha - KegelvlekbarbeelDe kegelvlekbarbeel is een zeer populair aquariumvisje, dat vrij makkelijk te houden is. Hij heeft een tijdje aan popula…
Megalamphodus megalopterus - Zwarte FantoomzalmMegalamphodus megalopterus - Zwarte FantoomzalmDe Zwarte Fantoomzalm is vrij makkelijk te houden, en dus een geschikte beginnersvis. Omdat hij zeer vreedzaam is, is de…

Trichogaster leeri - Diamantgoerami | vreedzame aquariumvisTrichogaster leeri - Diamantgoerami | vreedzame aquariumvisDe Trichogaster leeri is één van de mooiste goerami's, hij heeft echter wel een flink aquarium nodig, waardoor niet iede…
Ancistrus dolichopterus - Ancistrus | Vreedzame algeneterAncistrus dolichopterus - Ancistrus | Vreedzame algeneterEr bestaan zeer veel Ancistrussoorten, de dolichopterus-variant wordt het meest aangeboden in de handel. De Ancistrus do…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Marrabbio2, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Esther J.J. Verhoef-Verhallen - Tropische aquariumvissen encyclopedie
Funkyfish (226 artikelen)
Laatste update: 16-01-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.