Lamprologus ocellatus - Slakkenhuiscichlide

Lamprologus ocellatus - SlakkenhuiscichlideHet interessante gedrag van de Lamprologus ocellatus maakt hem tot een populaire Tanganyika-cichlide. Slakkenhuiscichliden komen voor in verschillende kleurvariƫteiten en hebben, zoals de naam al zegt, behoefte aan slakkenhuizen in het aquarium.
Wetenschappelijke naam: Lamprologus ocellatus
Nederlandse naam: Slakkenhuiscichlide
Familie: Cichlidae (Cichliden)
Herkomst: Afrika, Tanganyikameer

Lengte

Tot ongeveer 6 centimeter.

Geslachtsonderscheid

De mannetjes zijn wat groter dan de vrouwtjes.

Aquarium voor Lamprologus ocellatus

Deze kleine visjes hebben geen groot aquarium nodig, met 60 cm breed nemen ze al genoegen. Het is wel beter om ze in een ruimere bak te houden. Het aquarium moet ingericht worden met een zachte bodem, bij voorkeur zand. Doe verschillende slakkenhuizen in de bak, want deze kleine cichliden verschuilen zich daarin. Zorg ervoor dat je meer slakkenhuizen in de bak doet dan er vissen zijn, zo kunnen de vissen kiezen. Beplanting in het aquarium is niet nodig.

Karakter

Dit kleine visje is territoriaal. Rondom hun eigen slakkenhuis vormen zij een territorium, hierin worden geen andere vissen geduld. Je kunt deze slakkenhuiscichlides het beste in een koppel houden, samen met andere Tanganyika-cichliden. Ze houden zich voornamelijk in de onderste waterlaag op.

Waterkwaliteit

  • Temperatuur: 22-25
  • PH: 7 of hoger
  • GH: 12 of hoger

Zorg voor schoon en zuurstofrijk water.

Voeding

Slakkenhuiscichliden nemen vooral levend voer op. Naast de standaard soorten levend voer, houden ze ook van schaaldiertjes en slakken.

Slakkenhuiscichliden kweken

De eieren worden afgezet in de slakkenhuizen, het vrouwtje vertoont broedzorg. Ze verzorgt zowel de eieren als de jonge visjes. Het is het beste om een kweekbak in te richten en hier een harem naar over te brengen, dat willen zeggen een mannetje met meerdere vrouwtjes. De kweekbak moet minimaal 80 cm breed zijn. Na drie dagen komen de eitjes uit, en na nog een week gaan de jongen vrij zwemmen.
© 2007 - 2025 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Regani, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Esther J.J. Verhoef-Verhallen - Tropische aquariumvissen encyclopedie
Reacties
Jeffrey, 04-02-2013
Ik heb nu inderdaad een kleine week 2 kleintjes rondzwemmen, moet ik deze in een ander bakje op laten groeien of blijven de ouders ervoor zorgen?

greetz jeffreyReactie infoteur, 07-02-2013
Hallo Jeffrey, het vrouwje zorgt voor de kleine visjes dus laat ze in ieder geval bij elkaar. Het was ideaal geweest als de moeder en kleintjes in een kweekbak hadden gezeten, nu lopen ze wellicht het risico opgegeten te worden, hou je er nog andere vissen bij? Ik hoop dat je kleine Lamprologus goed opgroeien!
Jeffrey, 16-12-2012
Mijn visjes maken enorme putten onder en rondom de slakkenhuizen, zegt dit wat over verwachtbare jongen?

greetz jeffreyReactie infoteur, 11-01-2013
Hallo Jeffrey, slakkenhuiscichliden graven hun slakkenhuizen graag in, dus ik gok dat ze hier mee bezig zijn!