De tijgervis, een levensgevaarlijke vis uit Congo
De tijgervis is een vissoort die slechts in Afrika te vinden is. Hij staat bekend als één van de zeldzaamste vissoorten. Dit heeft te maken met de unieke omstandigheden van de Congorivier. De rivier is voor mensen slecht bereikbaar. Hierdoor is de tijgervis voor onderzoekers moeilijk te observeren. De Congorivier is een diepe rivier die zich in centraal Afrika bevindt. De tijgervis heeft enorme tanden en sterke kaken die vergelijkbaar zijn met prehistorische vissen. Hierdoor heeft hij de kans om grote prooidieren te vangen en op te eten. Het komt soms voor dat hij een menselijke slachtoffer maakt. Sportvissers jagen actief op het dier, ondanks de gevaren die het met zich meebrengt.
De tijgervis
De leefomgeving van de tijgervis
De tijgervis is een roofvis die slechts in Afrika te vinden is. Hij leeft in de bijzondere Congorivier. Deze lange rivier staat bekend als de diepste rivier ter wereld. Op sommige plaatsen is hij maar liefst 230 meter diep. Hiernaast is de rivier troebel, waardoor deze vis in het water moeilijk te zien is. Hij heeft zich weten aan te passen aan de extreme omstandigheden van de Congo. Er bestaan in totaal vijf soorten tijgervissen. De goliathsoort is het grootst. De goliath tijgervis staat ook wel bekend als de "Hydrocynus goliath". Soms wordt hij ook wel de zoetwaterhaai of het riviermonster van Afrika genoemd. Er gaan diverse verhalen rond bij Afrikaanse stammen die in aanraking zijn gekomen met dit wezen. De verschillende stammen zijn namelijk onder de indruk over zijn duivelse uiterlijk. Hij wordt om deze reden de "demon tooth" of "Mbenga" genoemd.
Afmetingen
De tijgervis kan een lengte bereiken van maximaal twee meter. Hiernaast kan hij maar liefst 68 kilogram zwaar worden. Sommige vissers beweren zelfs een tijgervis van zo'n 100 kilogram gevangen te hebben. Zijn gebit bestaat uit 32 enorme tanden. Geen enkele andere zoetwater vis heeft zulke grote tanden als de tijgervis. De bouw van zijn kaken zijn vergelijkbaar met de kaken van piranha's. Op dezelfde wijze kan hij zijn kaken wijd open doen. Omdat de kaken van de tijgervis groter zijn dan die van piranha's, is hij in staat om grotere prooidieren te verorberen.
De diverse prooidieren van de tijgervis
De tijgervis is een carnivoor met messcherpe tanden. Hiermee heeft hij de mogelijkheid om op een gevarieerd aantal diersoorten te kunnen jagen. Dit doet hij met een snelheid van zo'n 100 kilometer per uur. Hij valt onverwachts vanuit het troebele water aan. Hij merkt zijn prooi op door middel van een luchtzak die zich in zijn lichaam bevindt. Hiermee kan hij trillingen opvangen die door prooidieren opgewekt worden. Deze ontstaan wanneer het prooidier zich voortbeweegt. Regelmatig springt hij uit het water om vogels te vangen die zich op het water bevinden. Er is zelfs een incident bekend, waarbij het dier een krokodil heeft aangevallen.
Menselijke slachtoffers
Het is meerdere malen voorgekomen dat de tijgervis een mens heeft aangevallen. Hierdoor zijn deze personen zwaar gewond geraakt of zelfs gedood. Wanneer men spartelt in het water, kan het de nieuwsgierigheid van de vissen opwekken. Glinsterende objecten zoals sieraden kunnen verwarring veroorzaken, waardoor ze mensen als dieren beschouwen. Hierdoor lijkt het voor hen alsof ze te maken hebben met een ander vissoort. Mensen staan niet op het menu van de tijgervis en worden na de (dodelijke) aanval met rust gelaten. Onderzoekers hebben namelijk opgemerkt dat na diverse aanvallen, het lijk van de slachtoffers intact is gebleven. Ondanks het gevaar dat het met zich meebrengt, zijn er mensen die het dier kopen of proberen te vangen.
Visvangst
Vissers zetten hun boot vast in snelstromend water. Hiermee vergroten ze hun kans om het dier te kunnen vangen. Het vissen gebeurt slechts overdag. Dit zorgt ervoor dat het zicht in orde is, waardoor vissers voorzichtig te werk kunnen gaan. Mensen die op jacht zijn naar het roofdier, moeten rekening houden met de vlijmscherpe tanden die het dier heeft. Het dier kan dan ook eenvoudig vissers verwonden. Het troebele water zorgt ervoor dat hij op een onverwacht moment het water uit kan springen. Vanwege de lastige bereikbaarheid van de Congorivier en de zeldzaamheid van de soort, zijn er relatief weinig mensen die de vis gevangen hebben. Een expeditie naar het gebied kost door de slechte bereikbaarheid vele honderden euro's. Hierbij is nog geen rekening gehouden met de vliegreis en overige voorzieningen. Voor de tijgervis die zeer bedreigd is, is het echter een voordeel dat de omgeving van de Congorivier moeilijk begaanbaar is.