In het stroomgebied van de Amazone

Dit aquarium straalt een vreedzame en ontspannen atmosfeer uit. Het is gebaseerd op een Zuid-Amerikaans thema en oogt als de bodem van een hleder zoetwatermeer in het stroomgebied van de Amazone. Door gebruik te maken van vissen en planten die voorkomen in het stroomgebied van de Amazone, creërt u uw eigen stukje regenwoud. In dit aquarium zijn de natuurlijke omstandigheden nagebootst met gebruik van een groot aantal kleurrijke tera's.

Het decor

  1. Kienhout; Selecteer 3 tot 4 fraaigevormde stukken kienhout om structuur in dit aquarium aan te brengen. Elk stuk moet ongeveer zo groot zijn als een kwart tot een derde van de lengte van de bak.
  2. Glad grind; Om een goede bodemlaag aan te brengen heeft u in een middelgrote bak 15 kg grind nodig. Dat is voldoende voor een laag van 7,5 cm.
  3. Groene cabomba; Gebruik 4 tot 5 planten langs de achterwand van de bak. Ze geven de omgeving een prachtige, dichtbegroeide sfeer.
  4. Echinodorus quadricostaticus; Een variant van de zwaardplant. Deze dwergsoort is ook zeer geschikt om open ruimtes op te vullen. Gebruik 1 plant.
  5. Dwerg-Amazonezwaardplant; Gebruik 5 tot 6 planten van verschillende afmetingen. Zet een kleintje voor in het aquarium om wat contrast te geven aan de grotere planten achter het kienhout.
  6. Naaldgras; Een sierlijke en ranke plant, die een subtiel contrast vormt met het hout en de andere planten. U heeft 3 tot 4 planten nodig voor het midden van de bak.


De opbouw
Leg de bodemlaag van grind aan. Leg het hout op de middenlijn van het aquarium, op zo'n manier dat de hogere delen opzij steken en net opzij van het midden een laagste punt ontstaat. Plant de cabomba achter het kienhout in elke hoek. Houd in het midden een ruimte vrij voor de dwergzwaardplant. Zet de kleinere dwergzwaardplant en de echinodorus rechts, voor het hout. Plant ten slotte 2 kleine bosjes naaldgras in de ruimtes tussen het hout links van de echinodorus.

De hoofdrolspelers

Kardinaaltera Als u de felgekleurde kardinaaltetra's in grote groepen houdt, vormt hij prachtige scholen. Gebruik er voor deze bak 15 tot 20.
Vuurneon Net als kardinaaltetra's zijn vuurneons fel van kleur en vormen ze scholen als ze in groepen gehouden worden. Gebruik er 15 tot 20 in dit aquarium.
Citroentetra Hoewel de citroentetra ook afkomstig is uit zuid-Amerika, is hij niet zo kleurrijk als zijn soortgenoten. Deze vis heeft een zeer opvallende lichaamsvorm.
Koperzalm Deze vis is minder kleurrijk dan andere tetra's, maar beslist een leuke toevoeging aan elk aquarium. Hij is bruin met witte spikkels op de uiteinden van zijn staart en vinnen.
Lantaarndragertje Deze mooie, slanke vis wordt soms ook 'lichtvisje'genoemd, en dankt zijn naam aan de opgloeiende stippen rond de ogen en aan het begin van de staart. Afgezien van deze stippen zijn ze vrijwel doorzichtig.
Zorg voor uw vissen
Let erop dat het water van de tetra's de juiste samenstelling heeft. Vraag de aquariumhandel naar de details. De kardinaaltetra kan korte tijd nadat hij in het aquarium geplaatst is zijn kleur verliezen. Hij zal zijn volle kleurenpracht binnen een paar uur terugkrijgen.

Verfraaiing

Verhoog het contrast door in dit aquarium naast de groene ook enkele rode cabomba's te planten. U kunt ook vederkruid en naaldgras gebruiken. Beide zijn afkomstig uit hetzelfde stroomgebied van de Amazone.
© 2008 - 2023 Biancab, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aquarium inrichten: Veilige vluchthavenEen vredig en sereen aquarium, ingericht volgens traditionele principes. Een eenvoudig ontwerp, waarin fel gekleurde tet…
De Neontetra (Paracheirodon innesi)De neontetra is een een tropische vis die makkelijk te houden is in een aquarium. Vaak worden deze vissen gehouden door…
Hyphessobrycon pulchripinnis - CitroentetraHyphessobrycon pulchripinnis - CitroentetraDe Citroentetra is typisch zo'n vis die je meteen voorbijloopt in de aquariumwinkel. In de winkel zien ze er namelijk ni…
Familie: Characidae (karperzalmen)Veel van de karperzalmen kunnen in aquarium gehouden worden. En veel soorten zijn ook niet veeleisend. De karperzalmen z…

Aquarium inrichten: Midden-Amerikaanse kuststroomDit eenvoudige en levendige aquarium vol grind en kiezels is een nabootsing van de natuurlijke leefomgeving van enkele v…
Oost-Afrikaans rotsmeerEen eenvoudig maar doeltreffend, biosferisch aquarium, dat gemakkelijk is in het onderhoud en rijk is aan schuilplaatsen…
Biancab (51 artikelen)
Gepubliceerd: 23-01-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.