Oost-Afrikaans rotsmeer

Een eenvoudig maar doeltreffend, biosferisch aquarium, dat gemakkelijk is in het onderhoud en rijk is aan schuilplaatsen vanwaaruit uw vissen kunnen toekijken hoe u ze gadeslaat. Dit aquarium, dat geïnspireerd is op de bodem van een Centraal- of Oost Afrikaans rotsmeer, heeft een rijke schakering aan vormen en kleuren, waarin de harde oppervlakken van stenen en kiezels een scherp contrast vormen met de sierlijke lijnen van de vissen. Met enige inspanning kunt u richels en bruggen maken waar uw vissen onder kunnen schuilen, zodat ze zich op hun gemak voelen. Wanneer u voor een eenvoudiger inrichting kiest, heeft u een aquarium dat weinig onderhoud vergt en ideaal is voor iemand met een druk bestaan en een minimalitische smaak.

Het decor

  1. Ronde stenen; Gebruik 2 of 3 grote stukken vulkaansteen, zoals graniet, om een sfeer van kracht en bestendigheid te scheppen. De vorm van de stenen past goed bij de eromheen liggende kiezels, zodat de indruk ontstaat dat dit onderwaterlandschap zo op zijn plek gerold is. Let erop dat de stenen niet groter zijn dan een kwart van de lengte van de bak.
  2. Platte stenen; Gebruik 2 tot 3 platte stenen, zoals leisteen, om de kiezels en stenen te ondersteunen en een richel te maken waar uw vissen onder kunnen schuilen. Deze platte stenen moeten niet langer zijn dan een vijfde van de langte van de bak. Schuur de randen glad voor gebruik.
  3. Glad grind; Dit grind is gladder dan normaal grind en is bij aquariumspeciaalzaken verkrijgbaar in twee maten. Het is een goede bodemlaag, waarin u de stenen rechtop kunt neerzetten. De gevarieerde kleuren combineren goed met de stenen en kiezels. Voor een laag van 7,5 cm in een middelgrote bak heeft u ongeveer 15 kg nodig.
  4. Kiezels; Gebruik voor de inrichting van dit aquarium een grote hoeveelheid kiezels. Voor de inrichting van een middelgroote bak heeft u ongeveer 20 kiezels nodig met een doorsnede van 7,5 tot 15 cm. Elke kiezel heeft zijn eigen vorm, afmeting en kleur. Samen geven ze dit plantloze aquarium een boeiend aanzien.

De opbouw
Leg de bodemlaag van grind aan en laat deze naar de zijkanten geleidelijk oplopen, zodat er in het midden een holte ontstaat. Leg de ronde stenen aan weerszijden van deze holte en druk ze stevig vast in het grind. Maak hierboven een 'dak'door er een grote platte steen overheen te leggen. Leg de grote kiezels hier voorzichtig bovenop en let erop dat ze stevig vastliggen. Lijm ze zonodig vast met aquarium siliconekit. Maak zoveel mogelijk richels en spleten waar de vissen kunnen rusten.

De hoofdrolspelers

Frontosa
De opvallende, donkergrijze tekening van deze vis springt naar voren tegen de achtergrond van kiezels en stenen. Wanneer u 10 tot 15 van deze cichliden houdt, wordt u beloond met urenlang kijkplezier, terwijl de vissen heen en weer schieten tussen de rotsen en zich verschuilen in de spleten en openingen.

Alternatieve vissen

Roodoogzalm
Deze grote, zilverkleurige tetra heeft helder rode ogen en een zwarte streep aan het begin van de staart. Neem ze als een alternatief voor de frontosa, of combineer ze met maanvissen en schaarvisjes
Maanvis
Een grote cichlide met lange vinnen en een zilveren, witte en zwarte tekening. Maanvissen zijn in dit type aquarium een elegant alternatief voor de frontosa. Ze kunnen echter agressief zijn tegenover kleinere soorten of langvinnigen. Kies daarom alleen kleine maanvissen uit en hou die samen met tetra's en schaarvisjes.
Schaarvisje
Een visje met een lang, zilverkleurig lijf en een staartvin met een grote zwarte stip aan het einde van elke staarthelft. Ze danken hun naam aan de opvallende schaarbeweging die ze met hun staartvin maken. Een goed alternatief voor de frontosa en goed te combineren met tera's en maanvissen.
Zorg voor uw vissen
Omdat er geen planten zijn waaronder de vissen kunnen schuilen, moeten er tussen de stenen voldoende schuilplaatsen beschikbaar zijn. Kiezels en stenen zijn vaak rond en bij het stapelen ontstaan kleine openingen die geschikt zijn voor uw vissen. Stapel de kiezels daarom zo veel mogelijk op elkaar tegen de achterwand van de bak. Gebruik het grind om de kiezels en de stenen vast te zetten.

Verfraaiing

Om het zilverachtige thema van dit aquarium te doorbreken, kunt u er eventueel gele cichliden aan toevoegen. Ze steken duidelijk af tegen de grijze kiezels. Alternatieven zijn de purperkop, dwerggoerami's of zwaarddragers. Ook kunt u in de hoeken tegen de achterwand wat valisneria planten.
© 2008 - 2024 Biancab, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Moenkhausia sanctaefilomenae - RoodoogzalmMoenkhausia sanctaefilomenae - RoodoogzalmDe Roodoogzalm is een zeer geschikte vis voor beginners. Hij stelt maar weinig eisen, zowel aan de waterkwaliteit, het a…
Maanvis, de schoonheid van het aquariumDe Latijnse naam van de maanvis is Pterophyllum scalare en behoort tot de cichliden (Cichlidae). Het een hele sierlijke…
De Cyphotilapia frontosaDe Cyphotilapia frontosa behoort tot de Cichliden (Cichlidae). Het is een behoorlijk grote vis, die erg interessant is o…
De Neontetra (Paracheirodon innesi)De neontetra is een een tropische vis die makkelijk te houden is in een aquarium. Vaak worden deze vissen gehouden door…

In het stroomgebied van de AmazoneDit aquarium straalt een vreedzame en ontspannen atmosfeer uit. Het is gebaseerd op een Zuid-Amerikaans thema en oogt al…
Aquarium inrichten als een Thais strandDit weelderige aquarium roept herinneringen op aan de kust van een onbewoond eiland. Het ademt de exotische sfeer van Zu…
Biancab (51 artikelen)
Gepubliceerd: 23-01-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.