Aquarium inrichten als een Thais strand

Dit weelderige aquarium roept herinneringen op aan de kust van een onbewoond eiland. Het ademt de exotische sfeer van Zuidoost-Azië en biedt een glimp van warme tropische wateren. Doordat gebruik is gemaakt van prachtige planten en dieren, die afkomstig zijn uit het kustgebied van Thailand, vereist dit aquarium slechts een laag waterpeil. Het is daardoor makkelijk in het onderhoud. Er is veel meer te zien dan op een gewoon vakantiestrand en zo brengt uw Thaise strandaquarium u in de verleiding om te dromen over warmer klimaat.

Het decor

  1. Gele aquariumrotsen: Gebruik 3 à 4 zandkleurige aquariumstenen om het strandje op te bouwen. De stenen moeten elk niet langer zijn dan een vijfde van de lengte van de bak. Neem stenen met gaten om poelen en grotten te creëren waar uw vissen zich in kunnen verschuilen.
  2. Mopanihout: Mopanihout is harder en lichter van kleur dan normaal kienhout. Kies 2 stukken om in het water en op het strand te leggen. Elk stuk moet ongeveer een derde van de lengte van de bak hebben.
  3. Groene dracaena: Deze lange plant met zijn wasachtige bladeren is uitstekend geschikt om het strand een tropische atmosfeer te geven. Gebruik 4 planten.
  4. Syngonium podophyllum: Een fraaie plant met driepuntige bladeren, die in deze omgeving goed gedijt. Gebruik 2 tot 3 planten.
  5. Schelpen: Gebruik een selectie van mooie, kleine zeeschelpen, zoals kaurischelpjes en tritonhoorntjes om een strandsfeer te scheppen. Strooi willekeurig op het zand boven de waterlijn. Gebruik 20 tot 25 schelpjes.
  6. Grind: Gebruik een ruime hoeveelheid zandkleurig grind om de bodemlaag achter de stenen op te bouwen, de structuur van het strand vorm te geven en te voorkomen dat het zand in het water spoelt. Het grind voor gebruik goed wassen. Gebruik 15 kg grind voor een middelgrote bak.
  7. Rivierzand: Dek de bodemlaag van grind volledig af met rivierzand. Voor een middelgroot aquarium heeft u 20 kg zand nodig. Let op wanneer u het zand in de bak doet, Het kan gemakkelijk aan het glas blijven kleven. Pas ook op wanneer u het water in de bak laat lopen, anders spoelt de zandhelling weg in het water.


De opbouw
Leg het hout en de stenen op de middenlijn van de bak en bouw daarmee een 'muur' op die een hoogte heeft van één derde van de bak. (Dit is de beoogde hoogte van het strandje.) Stort het grind achter de stenen en het hout om het vast te zetten en de basis van het strandje te maken. Laat het grind naar achteren toe geleidelijk oplopen. Bedek de kiezels, het hout en de stenen nu voorzichtig met een laag zand en zorg dat alle gaten en openingen bedekt worden. Laat het zand over de stenen naar de voorkant van de bak glijden en zorg dat het laagste punt voor in het midden ontstaat. Plant de dracaena aan weerszijden van het strandje en de syngonium rond de dracaena rechts. Strooi de schelpjes over het strandje en laat het water nu langzaam de bak inlopen, tot het zo hoog staat als de 'muur'. Schep het daarna voorzichtig over het strandje, om de helling glad te maken.

De hoofdrolspelers

Rode krab
Het is altijd vermakelijk om dit kleine, fraaigevormde krabbetje op de bodem van het aquarium in de weer te zien. Ze klimmen graag en bewijzen hun waarde door de voedselresten in het aquarium op te ruimen. Gebruik niet meer dan 10 krabbetjes in een middelgrote bak.
Dwergknorgoerami
Een kleine, actieve vis uit Zuidoost-Azië, die door zijn natuurlijke leefomgeving heel anders uitziet dan andere goerami's. Omdat hij goed gedijt in ondiep water en rotsige poelen, is het een perfecte vis voor dit aquarium. Gebruik voor het mooiste visuele effect 20 vissen in een middelgroot aquarium.
Zorg voor uw vissen
Rode krabbetjes klimmen graag. Zorg dat ze niet kunnen ontsnappen door langs de luchtbuis of de thermometer omhoog te klimmen. Omdat krabben een sterke territoriumdrift kunnen ontwikkelen, is het beter om ze tegelijk in de bak te laten en te zorgen dat ze ongeveer even groot zijn. Let erop dat krabben graag wroeten en graven en dat ze waarschijnlijk allerlei pogingen ondernemen om de rangschikking van uw planten te wijzigen!

Alternatieve vissen

Sherrybarbeeltje
Het kleine en kleurrijke sherrybarbeeltje komt uit Zuidoost-Azië. Gebruik niet meer dan 20 visjes voor een middelgroot aquarium.
Verfraaiing
U kunt het aanzien van dit aquarium veranderen door meer stenen of planten toe te voegen, het strandje verhogen of andere plantsoorten te gebruiken. Als u besluit het strand iets te verhogen, stijgt het waterpijl in het aquarium. Let erop dat uw planten dan nog steeds goed in uw aquarium passen en niet boven de rand uitsteken!
© 2008 - 2024 Biancab, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Barbus titteya - Sherrybarbeel | Vreedzame aquariumvissenBarbus titteya - Sherrybarbeel | Vreedzame aquariumvissenSherrybarbelen zijn zeer sterke aquariumvissen, die daarom heel geschikt zijn voor beginners. Ze stellen weinig eisen aa…
De Neontetra (Paracheirodon innesi)De neontetra is een een tropische vis die makkelijk te houden is in een aquarium. Vaak worden deze vissen gehouden door…
De waterlagen in het aquarium - welke vis zwemt waar?De waterlagen in het aquarium - welke vis zwemt waar?Bij het samenstellen van een gezelschapsaquarium is het belangrijk om vissen te kiezen die in verschillende waterlagen l…
Kryptopterus bicirrhis - Indische GlasmeervalKryptopterus bicirrhis - Indische GlasmeervalOndanks dat Kryptopterus bicirrhis kleurloos is, is hij toch een echte blikvanger in het aquarium. De Glasmeerval is nam…

Oost-Afrikaans rotsmeerEen eenvoudig maar doeltreffend, biosferisch aquarium, dat gemakkelijk is in het onderhoud en rijk is aan schuilplaatsen…
Maleis RiviertjeDit vredige en natuurlijke aquarium, dat alle charme van Zuidoost-Azië uitstraalt, heeft veel weg van een rustig kabbele…
Biancab (51 artikelen)
Gepubliceerd: 23-01-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.