Maleis Riviertje

Dit vredige en natuurlijke aquarium, dat alle charme van Zuidoost-Azië uitstraalt, heeft veel weg van een rustig kabbelend riviertje in Maleisië. De weloverwogen combinatie van zand, grind en kiezels maakt dit aquarium tot een overtuigende nabootsing van een Aziatische rivierbedding. Een inspirerend groen aquarium, bevolkt door bewegelijke barbeeltjes en Labeo Erythrurus.

Het decor

  1. Rivierzand; Gebruik voor de bodemlaag ongeveer 20 kg zand.
  2. Kiezels; Gebruik ongeveer 8 kiezels met roze en grijze tinten. Ze moeten elk ongeveer een tiende van de lengte van de bak beslaan.
  3. Nomaphila Stricta; Deze grote plant met brede bladeren is leuk om te zien en vormt een natuurlijke achtergrond en nuttige schuilplaats voor uw vissen. Gebruik ongeveer 8 planten, afhankelijk van de afmetingen.
  4. Fijn grind; Om een subtiele bovenlaag te creëren kunt u een paar handen fijn grind over het zand strooien.
  5. Rode stenen; Kies 2 of 3 rode stenen uit, met een lengte van een zesde van de bak. Vermijd kalkhoudende gesteenten. Neem vulkanisch ryoliet of rood graniet. Synthetische aquariumrotsen zijn ook ideaal.
  6. Dwergkalmoes; Dwergkalmoes is afkomstig uit Zuidoost-Azië en byzonder geschikt om de voorkant van uw aquarium te verlevendigen. Gebruik 5 tot 6 planten van gelijke grootte.


De opbouw
Leg de bodemlaag van zand aan en strooi het grind over het zand aan de voorzijde van het aquarium. Leg de kiezels rechts op de middenlijn van de bak en de stenen links. Plant de nomaphila achterin en laat in het midden een ruimte open. Plant de dwergkalmoes op regelmatige afstanden tussen de kiezels en de stenen.

De hoofdrolspelers

Sumatraantje
Sumatraantjes zijn zeer levendige vissen. Door hun zelfverzekerde karakter leveren ze altijd een leuk schouwspel op aan de voorzijde van het aquarium. Ze vormen scholen en schieten dartel heen en weer tussen elkaar en de planten. Gebruik er 10 tot 15 in een middelgroot aquarium.
Groene sumatraan
Net als hun gestreepte neefjes zijn groene sumatraantjes een lust voor het oog. Ze hebben echter een glasgroene kleur, met opvallende rode en zwarte vinnen en een zilveren buik. Gebruik 10 tot 15 vissen in een middelgroot aquarium.
Labeo erythrurus
Deze bodemvis met zijn lange, donkere lijf en helderrode vinnen is een kleurrijke toevoeging aan uw aquarium. Sterke vis uit de familie van Cyprinidae. In een goed onderhouden aquarium kunnen ze een paar jaar oud worden. Gebruik er 1 á 2 afhankelijk van het formaat van de bak.
Zorg voor uw vissen
De Labeo erythurus is een territoriumvis. In een kleine bak kunt u hem het beste alleen houden om te voorkomen dat ze agressief worden en gaan vechten. Als de bak groot genoeg is, kunt u er 2 of meer houden. Ze bakenen dan zelf hun territorium af.

Alternatieve vissen

Zebradanio
In een aquarium met zebradanio's is altijd genoeg te zien, omdat ze in een school heen en weer zwemmen. Door de zwarte en zilverkleurige strepen op hun lijf valt hij meteen op en als hij zich omdraaid in het licht, ziet u een groene glans op zijn schubben. Gebruik hem als alternatief voor of aanvulling op de andere vissen in het aquarium. Pas het totale aantal aan.
Purperkop
Deze helder gekleurde vis is een leuke aanvulling in elk aquarium. Hij heeft het lijf van een goudvis, maar is veel kleuriger. Het mannetje wordt helderrood, terwijl het vrouwtje in de paaitijd een zilveren kleur krijgt. Te gebruiken met alle andere vissen die voor dit aquarium zijn voorgesteld.
Verfraaiing
Geef dit aquarium meer kleur door een paar rode cabomba's tussen de groene planten te zetten. U kunt ook vederkruid of naaldgras gebruiken.
© 2008 - 2024 Biancab, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tanichthys albonubes - Chinese DanioTanichthys albonubes - Chinese DanioDe Chinese Danio is een van de weinige vissen die je ook in een koudwateraquarium kunt houden. Doordat het erg sterke vi…
Labeo (Epalzeorhynchus) frenatusLabeo (Epalzeorhynchus) frenatusDe Labeo frenatus is het minder bekende broertje van de Labeo bicolor. Hij is dan ook iets minder spectaculair gekleurd.…
Epalzeorhynchus (Labeo) bicolor - VuurstaartlabeoDe vuurstaartlabeo is ook goed bekend onder zijn oude naam Labeo bicolor. Het is met zijn diepzwarte kleur en feloranje…
De vuurstaartlabeo, of labeo bicolorDe Latijnse naam van de vuurstaartlabeo (ook wel labeo bicolor genoemd) is Epalzeorhynchus bicolor en hij behoort tot de…

Aquarium inrichten als een Thais strandDit weelderige aquarium roept herinneringen op aan de kust van een onbewoond eiland. Het ademt de exotische sfeer van Zu…
Apistogramma borellii - Borellis dwergcichlideApistogramma borellii - Borellis dwergcichlideDe Apistogramma borellii is een wat minder bekende dwergcichlide. Toch is het een kleurrijke verschijning in het aquariu…
Biancab (51 artikelen)
Gepubliceerd: 23-01-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.