Epalzeorhynchus (Labeo) bicolor - Vuurstaartlabeo

De vuurstaartlabeo is ook goed bekend onder zijn oude naam Labeo bicolor. Het is met zijn diepzwarte kleur en feloranje staart een mooie vis om te zien, helaas is hij vrij lastig te houden. Dit maakt de Labeo bicolor geen gemakkelijke vis, en al helemaal geen geschikte beginnersvis.
  • Wetenschappelijke naam: Epalzeorhynchus (Labeo) bicolor
  • Nederlandse naam: Vuurstaartlabeo
  • Familie: Cyprinidae (karperachtigen)
  • Herkomst: Thailand

Lengte

Tot ca. 13 centimeter.

Geslachtsonderscheid

Als de vissen volwassen zijn, zijn de vrouwtjes iets dikker dan de mannetjes. De mannetjes zijn ook intensiever gekleurd dan de vrouwtjes. Het verschil is echter niet makkelijk te zien.

Aquarium voor de vuurstaartlabeo

Zoals de lengte al doet vermoeden, heeft de Labeo bicolor een ruim aquarium nodig van minimaal 1 meter lang. Het is noodzakelijk dat er veel verschillende schuilmogelijkheden zijn, creëer deze met kienhout en stenen. Drijfplantjes worden ook gewaardeerd.

Karakter

Labeo bicolor is een territoriumvormende vis en moet solitair gehouden worden. Met name oudere vissen zijn zeer onverdraagzaam, zowel naar soortgenoten als naar andere vissen toe. Het is daarom een vrij lastige vis om te houden in een gezelschapsaquarium. Houd de bicolor alleen met grote, sterke vissen.

Waterkwaliteit

  • Temperatuur: 24-26
  • Ph: 6,5 tot 7
  • GH: 8-12

Voeding

Deze vis is een echte alleseter en tevens een goede opruimer. Droogvoer, diepvriesvoer en levend voer lust hij graag.

Vuurstaartlabeo's kweken

Zeer lastig, met name omdat het moeilijk is om meerdere vissen samen te houden. Wel bekend is dat het mannetje broedzorg vertoont.

Lees verder

© 2007 - 2020 Funkyfish, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De vuurstaartlabeo, of labeo bicolorDe Latijnse naam van de vuurstaartlabeo (ook wel labeo bicolor genoemd) is Epalzeorhynchus bicolor en hij behoort tot de…
Labeo (Epalzeorhynchus) frenatusLabeo (Epalzeorhynchus) frenatusDe Labeo frenatus is het minder bekende broertje van de Labeo bicolor. Hij is dan ook iets minder spectaculair gekleurd.…
Maximale leeftijd aquariumvissenMaximale leeftijd aquariumvissenVeel vissen kunnen veel ouder worden dan je denkt, daarom een overzichtje van de maximale leeftijd van vissen, gerangsch…
Apistogramma borellii - Borellis dwergcichlideApistogramma borellii - Borellis dwergcichlideDe Apistogramma borellii is een wat minder bekende dwergcichlide. Toch is het een kleurrijke verschijning in het aquariu…

Hypancistrus zebra (L046) - ZebrameervalHypancistrus zebra (L046) - ZebrameervalDe schitterende L046 - ook wel zebrameerval genoemd - is behalve mooi, ook heel prijzig. Het spreekt dan ook voor zich d…
Colisa chuna - HoninggoeramiColisa chuna - HoninggoeramiDeze schitterende honinggoerami is zeer geschikt voor aquarianen die voor het eerst labyrintvissen willen houden. De Col…
Bronnen en referenties
  • Esther J.J. Verhoef-Verhallen - Tropische aquariumvissen encyclopedie

Reageer op het artikel "Epalzeorhynchus (Labeo) bicolor - Vuurstaartlabeo"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Tom, 30-11-2009 20:59 #2
Ik ben het er toch niet helemaal mee eens, ik ben zo als elk anders begonnen met een klein bakje en de labeo is de eerste vis samen met wat kardinalen die gekocht had.
Ik had hem gekocht uiteraard zonder nog geen enig verstand van vis, maar gewoon om is wat uit te proberen. Ondertussen ben ik uitgebreid naar een bak van 80 x 50 x 50 en ik heb de vis nog steeds het is een juweel! heb nooit last gehad van dat die planten uit de bodem zou trekken andere vissen dood jaagt etc etc?
Dus het kan wel goed gaan en het is een pracht vis!

groetjes

Marjan, 04-05-2009 16:32 #1
Wij hebben ook deze vis maar opeens gaat ie op zn rug liggen.De andere probeert hem te laten zwemmen. Ademen doet ie gewoon goed en is verder niks aan te zien.
Gaat ie dood?Is ie ziek? We snappen er niks van. We halen hem er ook niet uit want die andere laat je niet in de buurt.

Infoteur: Funkyfish
Laatste update: 10-01-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Special: Aquariumvissen
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 2
Schrijf mee!