Tips voor het houden van koikarper in je vijver

Het hebben van een koivijver kan voor sommige mensen een goede manier zijn om tot rust te komen. Een koivijver kan een echt paradijs zijn en is de perfecte manier om de schoonheid van je achtertuin te verbeteren. Echter is het wel zo dat een koivijver enige inspanning vereist om het in een gezonde en aantrekkelijke conditie te houden.

Controleer regelmatig de waterkwaliteit

De waterkwaliteit is ontzettend belangrijk voor koikarpers. Een slechte waterkwaliteit kan ervoor zorgen dan de koikarpers verzwakken waardoor ze sneller vatbaar zijn voor ziektes en parasieten. In extreme gevallen kan een slechte waterkwaliteit er zelfs voor zorgen dat de vissen vergiftigd worden. Daarom is het steeds belangrijk om de waarden van de waterkwaliteit grondig te controleren. Hiervoor gebruik je een water testkit die je kan vinden bij de speciaalzaak.

Controleer de waterkwaliteit om de twee weken op:
  • De zuurgraad of PH-waarde van het water (tussen 7 en 8,5)
  • Ammoniak: Een giftig afvalproduct dat de vissen afscheiden (waarde mag niet hoger zijn dan 0,2)
  • Nitriet: Bacteriën zetten ammoniak om in nitriet. Nitriet is zeer giftig voor kois (waarde mag niet hoger zijn dan 0,2)

Controleer de waterkwaliteit maandelijks op:
  • Nitraat: Bacteriën zetten nitriet om in nitraat. Nitraat is nog giftiger dan nitriet (waarde moet tussen 0 en 80 liggen)
  • De hardheid van het water of GH-waarde (waarde moet zich tussen 8 en 12 bevinden)
  • Carbonaathardheid of KH-waarde (moet tussen 5 en 12 liggen)

Indien de waterkwaliteit niet in orde is met de waarden die hierboven opgesomd zijn, wil dit zeggen dat de waterkwaliteit van je vijver niet in orde is. Het beste dat je dan kan doen is 25% van het water verversen door nieuw water. Dit doe je tot de waarden perfect in orde zijn.

Enkel bij de zuurgraad heeft deze methode geen zin. Hierbij kan je best zout in het water toevoegen. Ga daarom best langs bij een speciaalzaak om perfect te weten hoeveel zout je in je vijver moet toevoegen om de waarden terug optimaal te krijgen.

Houd rekening met de juiste temperaturen

Mensen moeten zich zeker geen zorgen maken voor hun vijver als het winter is. Net zoals de meeste vissen kunnen koikarpers ook goed tegen koude temperaturen. Echter is het wel beter om de temperatuur boven het vriespunt te houden, mits er dan geen ijs op het water ontstaat. Gebruik hiervoor een waterverwarmingssysteem om zo de perfecte temperatuur voor de kois te behouden.

Voordelen van de juiste temperatuur:
  • Koikarpers groeien veel sneller bij een temperatuur rond 23°C
  • Wanneer de temperatuur van het water verwarmt van onder het vriespunt naar 20°C zijn de vissen veel gevoeliger voor ziektes. De kans op de doorbraak van een parasiet of ziekte is dus veel hoger bij temperatuurverschillen die ontstaan van winter op zomer.
  • Vissen die ziek zijn moeten altijd behandeld worden bij kamertemperatuur, anders zal in vele gevallen de behandeling niet werken.

Vermijd het overvoeden van je vissen

Het overvoeden van je koivissen is zeker één van de meest ongezonde praktijken die je kan uitvoeren en moet ten koste van alles zeker vermeden worden. Doordat er teveel eten gegeven wordt zullen de overgebleven restjes rotten in de vijver en ervoor zorgen dat de waterkwaliteit ontzettend slecht wordt. Hierdoor kan vergiftiging van de koivissen ontstaan.
Wanneer je niet precies weet hoeveel je moet voederen probeer je het best zo weinig mogelijk eten te geven. Het is beter om wat minder voedsel te strooien dan teveel voedsel. Verhoog de hoeveelheid voedsel dagelijks totdat je merkt dat er restjes overblijven in de vijver. Zo weet je perfect hoeveel voedsel je moet strooien voor je koivissen.

Gebruik een goed filtersysteem voor je vijver

Waterfiltering is één van de belangrijkste factoren voor het verkrijgen van een gezonde vijver. Een goed filtersysteem bestaat voornamelijk uit een goede filter, een sterke waterpomp met een hoog debiet, een skimmer en een ultraviolet-lamp.

De waterpomp

Zoveel te hoger het debiet van deze pomp, zoveel te sneller de volledige hoeveelheid water van de vijver langs de filter gepompt wordt. Let wel op dat het debiet niet hoger is dan de totale hoeveelheid water van je vijver!

Skimmer

Deze zorgt ervoor dat oppervlakkig vuil zoals bladeren van de vijver gescheiden wordt. Hierdoor is de kans op vervuiling veel kleiner.

UV-lamp

Deze lamp zorgt ervoor dat de eencellige zweefalgen gedood worden. Op deze manier wordt de vermenigvuldiging van de algen tegengegaan en voorkom je groen water. Let wel op: Deze lamp is niet goed voor zowel de slechte als de goede bacteriën in de vijver! Ga daarom zorgvuldig om met het gebruik van een UV-lamp.
© 2014 - 2024 Nonstopmuzik, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koikarpers: De geschiedenis van de KoiDe Japanse koi wordt ook wel Nishikigoi of brokaatkarper genoemd. Alle soorten koi stammen af van de zwarte vis die de n…
Karpers kweken, karpers vissen, een regelrechte verslavingKarpers kweken, karpers vissen, een regelrechte verslavingKarpervissen in Nederland, België of Frankrijk. Het is verslavend. Karpers zijn dan ook geen gewone vissen, maar in vrij…
Vissoorten: De karperVissoorten: De karperEen veelvoorkomende zoetwatervis in onze Nederlandse wateren. Onder sportvissers een zeer geliefde vissoort vanwege de g…
De koi karper, een prachtige vijvervisDe koi karper, een prachtige vijvervisDe Latijnse naam voor de koi karper is Cyprinus carpio en hij behoort tot de karperachtigen (Ciprinidae). Het is een gew…

Orka's en mensen: vijanden of vriendenOrka's en mensen: vijanden of vriendenDe orka wordt ook wel aangeduid als ‘killer whale’. In het wild zijn orca’s geraffineerde jagers. Het is onbekend dat ee…
Koiziektes: Trichodina bij koikarpersTrichodina is één van de meest voorkomende parasieten op koikarpers. Trichodina is een ééncellig organisme en tast de hu…
Bronnen en referenties
  • http://koi-vissen-vijver.nl/top-10-tips-om-je-koi-levend-en-wel-te-houden/goo
Nonstopmuzik (28 artikelen)
Laatste update: 25-10-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.