Koiziektes: herpes bij koikarper

Koiherpes of KHV is één van de meest dodelijke ziektes bij koikarpers. Het koiherpesvirus werd in 1996 voor het eerst ontdekt in Groot-Brittannië, maar verspreidde zich razendsnel over de hele wereld. Vandaag is het herpesvirus bij koikarpers over de hele wereld verspreid, enkel in Australië zijn er tot op heden nog geen gevallen gekend van het virus.

De symptomen

Wanneer een koikarper besmet is met het koiherpesvirus kan men dit, in de meeste gevallen, merken doordat de kieuwen verslijmen en er weefselverval optreedt. Daarnaast zal de koikarper zoals bij de meeste ziektes zich ook afzonderen van de andere vissen in de vijver. Andere kenmerken van deze ziekte zijn:
  • Ingevallen ogen
  • Wonden aan de huid
  • De koi gaat overmatig happen naar lucht aan het wateroppervlak
  • De koi zwemt heel raar (aanzwemmen tegen de wanden, steeds rechtdoor zwemmen, evenwichtsverlies,…)
  • Geen eetlust

Let wel op! In vele gevallen sterven er veel koikarpers aan KHV zonder er ook maar één teken is van besmetting. Indien er veel koikarpers sterven in je vijver, is het altijd beter om eens langs een koispecialist te gaan. Deze neemt dan een staal van de huid van de vis en laat dit dan onderzoeken.

De oorzaken

De besmetting van deze ziekte kan op verschillende manieren gebeuren. Het kan gebeuren via de vissen zelf, via besmette handen of via besmette netten. Ook kan KHV zich verder zetten via het water van de vijver waarin de vissen zich bevinden. Het virus heeft als kenmerk dat het zich ontzettend snel verspreidt tussen de vissen. Daarom is het dus belangrijk dat men snel optreedt bij het kleinste vermoeden van besmetting door KHV.

Daarbuiten heeft de temperatuur van de vijver ook een rol in de verspreiding van het virus. KHV verspreidt zich bij een watertemperatuur van minstens 18°C en van maximum 30°C. Hierdoor kan de verspreiding van het virus vermeden worden door de vissen uit de vijver te halen en in kouder water te zetten. Let wel op! Het temperatuurverschil mag niet te groot zijn, tenzij men dit geleidelijk aan doet.

De gevolgen

De gevolgen van deze ziekte zijn over het algemeen fataal voor koikarpers. Zoals eerder al vermeld, verspreidt het virus zich ontzettend snel in de vijver en is, zonder behandeling weliswaar, sterfte van de besmette vissen onvermijdelijk. Daarom is het heel belangrijk om je vissen bij het minste teken van besmetting zo snel mogelijk te behandelen voor deze ziekte.

De behandeling

De behandeling van het herpesvirus is erg moeilijk. Het beste wat je kan doen is de temperatuur verhogen naar 30-32°C of het water af te koelen tot onder 18°C. Zo stop je het vermenigvuldigingsproces van de ziekte en kan verdere besmetting niet meer gebeuren. Daarbuiten is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende zuurstof in het water zit, omdat de lucht sneller verdwijnt uit het water bij een hogere temperatuur. Let ook op de kwaliteit van het water en probeer het water in stappen te verversen. Dit doe je best door 33% van de totale hoeveelheid water uit de vijver te pompen en deze dan terug op te vullen met vers water. Dit doe je best telkens opnieuw om de twee dagen.

Door deze methode worden de vissen sneller resistent tegen het virus en kan men het water weer op de juiste temperatuur brengen, ongeveer 23°C. Let wel op! Verkoop deze vissen niet of zet geen nieuwe vissen bij in de vijver. De vissen blijven namelijk drager van het KHV. Ze zullen nieuwe vissen besmetten waardoor het virus weer kan doorbreken in de vijver. Het lijkt misschien wreed maar de verstandigste beslissing is om de besmette vissen uit de vijver te halen en zo opnieuw te beginnen.

De preventie

Het probleem is dat de meeste hobbyisten koikarpers aankopen rond maart en april. Rond die tijd is de temperatuur van niet-verwarmde vijvers niet hoog genoeg voor het virus om door te breken en kan men besmette koikarpers moeilijk ontdekken in deze maanden. Daarom is het beter om pas aangekochte koikarpers in quarantaine te zetten en de temperatuur van het water te verhogen tot ongeveer 23°C. Hou de vis dan ongeveer twee weken in quarantaine. Nu kan je zien of de vis gezond is of niet.

Lees verder

© 2014 - 2024 Nonstopmuzik, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
SOA: herpes (herpes genitalis)SOA: herpes (herpes genitalis)Steeds meer (jonge) mensen hebben een seksuele overdraagbare aandoening (SOA). Een veel voorkomende SOA is herpes genita…
Een koortslip, zeer gevaarlijk voor baby's!Een koortslip, zeer gevaarlijk voor baby's!Een koortslip is pijnlijk en vervelend, maar is voor volwassenen niet gevaarlijk. Voor baby's en jonge kinderen is een h…
Koortslip / HerpesEen koortslip is geen ernstige aandoening maar voor de meest ijdele onder ons kan het de nodige stress veroorzaken. Wat…
Koortsblaasjes – koortslip; hoe onderdruk ik het?Koortsblaasjes – koortslip; hoe onderdruk ik het?Koortsblaasjes – Koortslip zijn een uiting van het toeslaan van het Herpes simplex virus. Ben je eenmaal in je leven bes…

Tips voor het houden van koikarper in je vijverHet hebben van een koivijver kan voor sommige mensen een goede manier zijn om tot rust te komen. Een koivijver kan een e…
Eiwitafschuimer voor de vijver om schuim te verwijderenEen eiwitafschuimer is een vijver filtersysteem welke opgeloste organische stoffen uit het water kan filteren. Veel vers…
Bronnen en referenties
  • http://edis.ifas.ufl.edu/vm113
Nonstopmuzik (28 artikelen)
Laatste update: 11-04-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.