Rasbora heteromorpha - Kegelvlekbarbeel

Rasbora heteromorpha - KegelvlekbarbeelDe kegelvlekbarbeel is een zeer populair aquariumvisje, dat vrij makkelijk te houden is. Hij heeft een tijdje aan populariteit ingeboet, maar is nu weer helemaal terug! Deze scholenvis kun je dankzij zijn vreedzame karakter prima houden in een gezelschapsaquarium. Waar komt de kegelvlekbarbeel vandaan, hoe kun je het aquarium voor deze vis het beste inrichten, wat eten ze en hoe kun je kweken met kegelvlekbarbelen?
Wetenschappelijke naam: Rasbora heteromorpha of Trigonostigma heteromorpha
Nederlandse naam: Kegelvlekbarbeel
Herkomst: Zuid-Oost Azië

Lengte

Dit kleine karpertje kan tot 5cm lang worden.

Geslachtsonderscheid

Bij de vrouwtjes is de driehoek op het achterlijf wat minder scherp afgebakend. De vrouwtjes zijn ook wat groter dan de mannetjes.

Huisvesting

Deze vis kan door zijn geringe lengte gehouden worden in een aquarium met een minimum lengte van 50cm. Richt het aquarium in met veel planten en een donkere bodem. Zorg ook voor wat drijfplanten zodat de vissen genoeg schuilplekken hebben en het licht een beetje wordt gedimd.

Karakter

Dit is een zeer vreedzame en actieve vis. De kegelvlekbarbeel is een scholenvis, en moet daarom met meerdere exemplaren worden gehouden. Houd er minimaal 6 maar liever nog wat meer. Doordat ze zeer vreedzaam zijn, is deze vissoort heel geschikt om te houden in een gezelschapsaquarium. Combineer ze bijvoorbeeld met een schooltje Corydoras of andere karperzalmen uit dezelfde regio.

Waterkwaliteit

  • Temperatuur: 22-26°C
  • Ph: 6-7
  • GH: 5-8

Voeding

De kegelvlekbarbeel is een echte alleseter. Ze doen het goed op droogvoer, levend voer en diepvriesvoer.

Kweek van de kegelvlekbarbeel

De kweek van kegelvlekbarbelen is vrij lastig. Verhoog de temperatuur van het water tot 26°C. Het water moet zachter en zuurder zijn dan normaal. Dit kun je bijvoorbeeld bereiken door te filteren over turf. Zorg voor wat grootbladerige planten en verwijder de ouders na het afzetten van de eieren. De eieren komen na 24 uur uit. De jongen moeten dan gevoederd worden met stofvoer.
© 2007 - 2025 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.
Bronnen en referenties