Pelvicachromis pulcher - Kersenbuikcichlide
De kersenbuikcichlide is een graag gehouden cichlide, hij is dan ook geschikt voor een gezelschapsbak. Deze vis wordt echter vaak in een te kleine bak gehouden, waardoor hij agressief wordt. De kersenbuikcichlide heeft daarom bij veel mensen ten onrechte een slechte naam.
- Wetenschappelijke naam: Pelvicachromis pulcher
- Nederlandse naam: Kersenbuikcichlide
- Familie: Cichlidae (Cichliden)
- Herkomst:Kameroen en Nigeria
Lengte
- Tot 10cm (man)
- Tot 7cm (vrouw)
Vaak blijven de vissen in aquaria echter kleiner.
Geslachtsonderscheid
Het mannetje is groter dan het vrouwtje en zijn rug- en aarsvin zijn puntiger en minder kleurig dan bij het vrouwtje. De buik is bij de vrouwtjes feller rood dan bij de mannetjes, zeker als ze klaar is om te paren.
Het aquarium voor de kersenbuikcichlide
Pelvicachromis pulcher moet in een ruim aquarium gehouden worden van minimaal 80 centimeter lang, maar liever in een groter aquarium. Zorg voor een goed beplante bak met veel zwemruimte in de onderste waterlagen. Zorg ook voor een niet te scherpe bodem, zand of fijn grind (1-3 mm) dus. Schuilplaatsen in de vorm van bloempotten, halve kokosnoten, kienhout en een dichte beplanting zijn essentieel.
Karakter
Deze vis wordt graag gehouden, ondanks dat zijn karakter niet altijd even goedaardig is. Over het algemeen is de vis niet agressief, behalve tijdens de paartijd en als er jongen zijn. Houd kersenbuikcichlides in een paartje (man en vrouw). Het komt wel voor dat een paartje elkaar niet ligt, probeer dan een van de vissen te ruilen. Pelvicachromis pulcher bakent een territorium af, zorg dan ook voor een ruim genoeg aquarium.
Waterkwaliteit
- Temperatuur: 24-26°C
- Ph: 6,5-7
- GH: 8-12
Voeding
Kersenbuikcichliden eten zowel droogvoer, diepvriesvoer als levend voer. Zorg voor voldoende afwisseling op het menu.
Kersenbuikcichliden kweken
De kweek is van de Kersenbuikcichlide is vrij gemakkelijk als er eenmaal een goed stel is ontstaan. Zorg voor een goed kweekstel en een plek waar de eieren in kunnen worden afgezet. Een bloempot is hiervoor geschikt. Na het afzetten worden de eieren door de ouders verzorgd, ook worden de jongen na het uitkomen nog enkele weken verzorgd. De eieren komen na een paar dagen uit. Meestal worden er rond de 100 eieren afgezet.