Brachydanio rerio - Zebrabarbeel

Brachydanio rerio - ZebrabarbeelDe Brachydanio rerio is een sterke aquariumvis, die ook zeer geschikt is voor beginnende aquarianen. De Zebrabarbeel is zeer actief en vreedzaam ingesteld, en daarom uitermate geschikt voor een gezelschapsaquarium.
  • Wetenschappelijke naam: Brachydanio rerio
  • Nederlandse naam: Zebrabarbeel of Zebravisje
  • Familie: Cyprinidae
  • Herkomst: het oosten van India

Lengte

Tot 5-6 centimeter.

Geslachtsonderscheid

Het mannetje van Brachydanio rerio is kleiner en slanker dan het vrouwtje.

Huisvesting

Brachydanio rerio heeft veel vrije zwemruimte in de bovenste en middelste waterlaag van het aquarium nodig. Zorg echter ook voor een flinke beplanting aan de zijkanten van het aquarium. De Zebrabarbeel houdt van een lichte stroming in het water. Brachydanio rerio kan gehouden worden in een aquarium van 60 cm lang, maar 80 cm of meer is beter omdat de Zebrabarbeel veel en snel zwemt.

Karakter

Brachydanio rerio is een zeer actieve scholenvis. Houd ze met minimaal 5 exemplaren, maar liever met meer. Houdt de Zebrabarbeel absoluut niet met zeer rustige of schuwe vissen. Als de Zebrabarbeel met te weinig exemplaren wordt gehouden, kunnen ze zich aggressief gaan gedragen, maar in een school zijn deze aquariumvissen zeer vreedzaam. Omdat ze voornamelijk in de bovenste en middelste waterlagen zwemmen, is het aan te raden ze met vissen te houden die in de onderste waterlagen zwemmen. Denk bijvoorbeeld aan Antennebaarsjes of Corydoras.

Waterkwaliteit

  • Temperatuur: 18-24°C
  • Ph: 6,5-7
  • GH: 5-8

Voeding

Brachydanio rerio is een echte alleseter. Wissel droogvoer, diepvriesvoer en levend voer af.

Zebrabarbelen kweken

Zebrabarbelen zijn trouw aan elkaar en zullen niet snel met een ander paren. Zorg dan ook voor een goed kweekstel en breng die over naar een flink beplante kweekbak. Verwijder de ouders na het afzetten van de eieren, ze eten namelijk hun eigen legsel op. Er worden tot wel 500 eieren afgezet. De jongen kun je voeren met stofvoer.
© 2006 - 2025 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Marrabbio2, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Esther J.J. Verhoef-Verhallen - Tropische aquariumvissen encyclopedie