Hasemania nana - Koperzalm

Hasemania nana - Koperzalm Het koperzalmpje is een ideale scholenvis voor vrijwel elk gezelschapsaquarium. Door de geringe lengte heeft hij geen groot aquarium nodig, en dankzij de vreedzame aard van de Koperzalm kan hij makkelijk gecombineerd worden met andere vissen.
  • Wetenschappelijke naam: Hasemania nana
  • Nederlandse naam: Koperzalm
  • Familie: Characidae (karperzalmen)
  • Herkomst: Brazilië

Lengte

Hasemania nana wordt ongeveer vijf centimeter groot.

Geslachtsonderscheid

Dit is niet eenvoudig te zien. Over het algemeen zijn de mannetjes wat slanker dan de vrouwtjes, ook zijn ze vaak intenser van kleur dan de vrouwtjes.

Aquarium voor Koperzalmpjes

Zoals in de inleiding al werd vermeld hebben Koperzalmen geen groot aquarium nodig. Het zijn wel redelijk fanatieke zwemmers, houd ze daarom in een aquarium van minimaal 60 centimeter breed. Door de zwemlust van dit visje is het van belang dat er genoeg open zwemruimte is in de middelste waterlaag van het aquarium. Richt het aquarium verder in met wat planten waartussen ze kunnen schuilen. Drijfplanten worden zeer op prijs gesteld. Zorg voor een donkere bodem zodat de koperkleur waardoor deze aquariumvis zijn bijnaam kreeg, mooier uitkomt. Wat stroming in het water wordt op prijs gesteld.

Karakter

Hasemania nana is vreedzaam te noemen, je zult ze soms wel achter andere vissen aan zien jagen, maar echt aanvallen doen ze niet. Ze zijn daarom prima te combineren met andere vreedzame vissen. Koperzalmen zijn echte scholenvissen, pas in een flinke school voelen ze zich echt goed op hun gemak. Houd ze daarom met minimaal zes exemplaren. Indien de school kleiner is kunnen ze soms eindeloos achter elkaar aanjagen. Voor de gemoedsrust van Hasemania nana is het dan ook verstandig om een flinke school te houden.

Waterkwaliteit

  • Temperatuur: 22-28
  • Ph: 6,5-7,5
  • GH: 8-12

Voeding

Koperzalmen zijn alleseters en eten zowel droog,- diepvries- als levend voer.

Koperzalmen kweken

Noodzakelijk voor de kweek is een goed kweekkoppel en juiste waterwaardes. Het water moet zeer zacht zijn, en wat zuur. Een GH van 3-4 en een Ph van 5,5 zijn ideaal. De kweekbak moet worden ingericht met veel fijnbladige planten, hier kunnen de eitjes in worden afgezet. Voer langzaam de temperatuur wat op en vang de ouderdieren uit na het afzetten van de eieren of gebruik een legrooster.
© 2007 - 2024 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De koperzalm, een klein scholenvisjeDe Latijnse naam van de koperzalm is Hasemania nana en hij behoort tot de familie van de karperzalmen (Characidae).
Familie: Characidae (karperzalmen)Veel van de karperzalmen kunnen in aquarium gehouden worden. En veel soorten zijn ook niet veeleisend. De karperzalmen z…
Inpaichthys kerri - Blauwe KeizertetraInpaichthys kerri - Blauwe KeizertetraDe Inpaichthys kerri of Blauwe Keizertetra is een vreedzame scholenvis die heel goed gehouden kan worden door beginners.…
Rasbora heteromorpha - KegelvlekbarbeelRasbora heteromorpha - KegelvlekbarbeelDe kegelvlekbarbeel is een zeer populair aquariumvisje, dat vrij makkelijk te houden is. Hij heeft een tijdje aan popula…

Iriatherina werneri - Werners regenboogvisIriatherina werneri - Werners regenboogvisDe Iriatherina werneri is een van de kleinere regenboogvissen, en daarom zeer populair onder aquarianen. Met zijn lange…
Zeemonsters: De ReuzeninktvisDe Reuzeninktvis (of reuzenpijlinktvis), in het Engels Giant Squid genoemd, is voor zover bekend de grootst levende soor…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Juan R. Lascorz, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Esther J.J. Verhoef-Verhallen - Tropische aquariumvissen encyclopedie
Funkyfish (226 artikelen)
Laatste update: 16-01-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.