Vijveroverkapping voor de winter

De winterperiode is een periode welke voor koi niet erg aantrekkelijk is. De koi groeien niet meer, eten nauwelijks of zelfs helemaal niet en de conditie van de koi gaat langzaam achteruit. De koudere periode van het jaar kan zelfs gevaarlijk zijn voor koi. Wat is eigenlijk precies de reden om een vijver te overkappen, wat voor voordelen brengt het met zich mee? En wat is het nut als de vijver toch al verwarmd is?

Overkappen van de vijver

Het overkappen van de vijver in de koudere periode van het jaar brengt een aantal grote voordelen met zich mee. Zo zal er bijvoorbeeld veel minder vuil de vijver in waaien. Hierbij kan gedacht worden aan bladeren en takken van bomen. Maar waar het voornamelijk om gaat is de isolatie die de vijveroverkapping te bieden heeft.

Lage temperatuur, gevaarlijk?

Bij temperaturen onder de 4 graden Celsius is het kritisch voor koi. Deze zullen bij dit soort temperaturen echt moeten gaan overleven. Er kunnen ijskristallen vormen in het water die zich kunnen gaan afzetten op de kieuwen van koi. Dit kan ernstige problemen veroorzaken waar een koi nooit meer van zal genezen en wat voor sterfte kan zorgen. Wanneer de temperatuur van het water stabieler en boven de 4 graden Celsius blijft zullen de koi veel gemakkelijker de winter door kunnen komen. En tevens nog veel belangrijker, de koi zal in een veel betere conditie de winter door komen en vervolgens het voorjaar in gaan.

Het voorjaar is namelijk een vrij moeilijke periode voor koi. In het voorjaar wordt niet alleen de koi actiever, maar ook veel soorten parasieten en bacteriën worden actiever in deze periode van het jaar. Het probleem is vaak dat de conditie van de koi die net de winter uit komen hier nog niet op voorbereid zijn en zeer gevoelig zijn voor de parasieten en bacteriën. Door gebruik te maken van een overkapping op de vijver kunnen deze problemen deels verholpen worden.

Stabiele temperaturen

De temperatuur zal veel stabieler zijn. Door de overkapping koelt het water in de nacht veel minder snel af, en overdag warmt het vijverwater minder snel op. Hierdoor zijn de verschillende tussen dag en nacht aanzienlijk kleiner. Wat de koi alleen maar ten goede komt. Hoe groter de verschillende tussen temperatuur in korte perioden, hoe meer stress de koi zal hebben en hoe moeilijker het voor de vissen is om de winterperiode te overleven.

Minder snel afkoelen

De temperatuur zal verder veel minder snel afkoelen. De overkapping zal er zelfs voor zorgen dat de temperatuur meestal ongeveer rond de 6 graden Celsius blijft. Een prima temperatuur waarbij de Koi zelfs lichtjes doorgevoerd kunnen worden met licht verteerbaar voer. Ook zul je zeker geen last krijgen van ijsvorming op het wateroppervlak.

Regenwater en smeltwater tegenhouden

Regenwater en smeltwater van sneeuw zal niet in het water belanden. Regenwater is zeer zacht, dit kan resulteren in het verlagen van de kH waarde (hardheid van het water). Een dalende kH waarde kan als gevolg hebben een pH-crash (zuurgraad van het water). Dit kan zeer snel resulteren in vissterfte en wordt vaak onderschat.

Energiekosten besparen bij verwarmen

Zeker wanneer de vijver verwarmd wordt is het zeer zeker aan te raden om gebruik te maken van een vijveroverkapping. Vaak wordt er gebruik gemaakt van elektrische verwarming elementen die erg veel stroom verbruiken. De overkapping zal zorgen voor isolatie. Deze isolatie zorgt ervoor dat de warmte langer in het vijverwater zal blijven. De elektriciteit die de verwarming verbruikt, blijft op deze manier langer benut. De energiekosten voor het verwarmen zullen hierdoor aanzienlijk verlaagd worden. De investering van een vijveroverkapping zal dan ook snel terugverdiend worden.

Lees verder

© 2013 - 2025 Anteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koi voeren in de winterKoi voeren in de winterKoi zijn echte alleseters, ze zijn dol op zowel dierlijke als plantaardige voeding, zoals waterplanten, algen, muggenlar…
Vijver in de winterVijver in de winterDe winterperiode brengt altijd wat moeilijkheden mee voor mensen die een vijver in de tuin hebben. Het voornaamste gevaa…
Bouwen en maken van een overkappingBouwen en maken van een overkappingVeel mensen hebben een overkapping achter het huis. Het hoeft niet heel duur te zijn om een overkapping te bouwen. Deze…
Onderhoud en winterklaar maken vijverIn het najaar daalt de vijvertemperatuur doordat het buiten steeds kouder wordt. Vanwege de dalende temperaturen daalt d…

Vissoorten: De kroeskarperVissoorten: De kroeskarperKroeskarpers kunnen in veel verschillende Nederlandse watertypen voorkomen. Voornamelijk komen ze voor in plassen, meren…
Vissoorten: De beekprikDeze slangachtige soort, die veel weg heeft van een paling of de rivierprik komt vrij weinig voor in onze Nederlandse wa…
Anteur (147 artikelen)
Gepubliceerd: 28-10-2013
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.