Koi vijver aanleggen met optimale omstandigheden

Koi vijver aanleggen met optimale omstandigheden Bij het aanleggen van een koi vijver komen een aantal aspecten naar boven waar rekening mee gehouden moet worden. In dit artikel worden deze aspecten verder toegelicht. Want wat komt er eigenlijk allemaal bij kijken wanneer je zelf je eigen koi vijver wil aanleggen? Het is meer dan alleen een gat graven en hier vijverfolie in leggen. De diepte, stroming en inhoud van de vijver zijn een aantal factoren waar rekening mee gehouden moet worden. De waterkwaliteit is van groot belang in een vijver met juwelen als koi, hierdoor is een belangrijke factor de filtertechniek van het vijversysteem. In dit artikel worden deze punten verder toegelicht om zelf aan de slag te kunnen.

Waar moet je rekening mee houden bij het aanleggen van een koi vijver?

Een koi vijver is niet zomaar een vijver, er zijn heel wat punten om op te letten zodat de vijver goed kan functioneren. Dat alles begint bij de juiste afmetingen, voldoende stroming, en vele andere noodzakelijke maatregelen. Je legt je vijver immers maar één keer aan. Hoe beter je dit kan doen, hoe meer plezier je eraan gaat beleven. We behandelen de belangrijkste onderwerpen.

Bron: Bluefish Japan, PixabayBron: Bluefish Japan, Pixabay

Inhoud van de vijver

Koi hebben voldoende ruimte nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. De vuistregel hiervoor is zeer simpel, hoe groter de inhoud van de vijver, hoe beter het is voor de koi. Als minimale ondergrens hanteren we voor een koi vijver 10.000 liter. De inhoud van een koi vijver is zeker geen punt om op te besparen. Heb je de ruimte, doe jezelf dan één plezier en neem deze. Koi kunnen onder goede omstandigheden een flink formaat behalen, er zijn exemplaren die de meter grens passeren.

Overigens is het geen noodzaak om de vijver 10.000 liter of groter te maken. In een kleinere vijver kun je ook koi houden. Maar de omstandigheden zijn minder optimaal en minder stabiel. Hoe groter, hoe gemakkelijker voor jou en des te beter voor jouw koi.

Diepte van de vijver

De diepte van een koi vijver is van wezenlijk belang. Het belangrijkste is om voldoende diepte te creëren zodat de temperatuurschommelingen minder worden. Een zeer ondiepe vijver warmt overdag snel op. In de avond koelt deze weer snel af. Die temperatuurschommelingen kunnen problemen veroorzaken voor koi. Als minimale diepte hanteren we 125 cm, liever nog 150 cm diepte. Ook hier geldt dat een diepte van 125 cm geen randvoorwaarde is, maar een optimale minimale diepte voor een gezonde leefomgeving.

Stroming in een koi vijver

De stroming is belangrijk in een koi vijver. Stroming moet ervoor zorgen dat al de vuildeeltjes welke aanwezig zijn in de vijver afgevoerd worden naar het filtersysteem van de vijver. Om voldoende stroming te creëren moet er gezorgd worden voor een minimale waterverplaatsing van 50% van het aantal liters inhoud van de vijver per uur. Een vijver met een inhoud van 10.000 liter moet een minimale doorstroom hebben van 5.000 liter per uur. Afhankelijk van het filtertype kan er gekozen worden voor een grotere doorstroom.

Constructie van de vijver

Om de vijver te construeren en deze waterdicht te maken kunnen verschillende methoden gebruikt worden. Eén voor koi vijvers vaak gebruikte methode is het storten van een betonlaag, met hierop en gemetselde muur welke als randen van de vijver dienen. Vaak wordt hierbij één meter diep gegraven, met vervolgens een opgemetselde rand van 150cm, waardoor de vijver 50cm boven het maaiveld uit komt. Eén andere methode is het gebruiken van sandwichpanelen.

Om de vijver waterdicht te makken kunnen de volgende materialen gebruikt worden:
  • EPDM rubberfolie
  • PVC folie
  • Polyester

Een essentieel onderdeel van een koi vijver is de filtering. Het gedeelte waar de koi in zwemmen is een kale bak, zonder enkele vorm van planten of substraat, hierdoor is een filter noodzakelijk om het geheel gezond te kunnen laten functioneren. Het filter kan dus gezien worden als het belangrijkste onderdeel of het hart van de koi vijver.

Er zijn velen type filters in omloop welke toegepast kunnen worden op de koi vijver. Enkele voorbeelden hiervan zijn meerkamerfilters, beadfilters, tricklefilters en bakki shower filtersystemen. De werking van deze systemen is verschillend, maar allen hebben uiteindelijk hetzelfde doel: het zuiveren van water.

Bij de aanleg is het belangrijk te denken aan een bodemdrain en skimmer. Deze kunnen geplaatst worden in de vijver en aangesloten op het filtersysteem. Hiermee kan een optimaal werkende filtering gerealiseerd worden in het vijversysteem.

Bodemdrain gebruiken tijdens de aanleg

Bodemdrains zorgen ervoor dat het vuil wat op de bodem bezinkt, snel afgevoerd wordt door een "putje" in het diepste gedeelte van de vijver. Bodemdrains zijn achteraf niet gemakkelijk aan te sluiten, ze moeten dus direct wanneer de folie in de vijver gelegd wordt geïnstalleerd worden. Tevens zorgt een bodemdrain ervoor dat er geen slangen of leidingen van pompen zichtbaar zijn in de vijver. Ook brengt het als groot voordeel met zich mee dat de pomp niet steeds uit de vijver gehaald moet worden om deze te reinigen.

Skimmer voor oppervlaktevuil

Een skimmer is een oppervlakte afzuigpunt. Het oppervlakte vuil zoals stof en blad wordt gemakkelijk afgevoerd door gebruik te maken van een skimmer. Er zijn twee varianten in omloop welke gemakkelijk aangesloten kunnen worden op het filtersysteem, de buisskimmer en wandskimmer.

Overloop om het waterniveau stabiel te houden

Het gebeurt regelmatig, hevige regenbuien welke ervoor zorgen dat het waterniveau in de vijver snel doet stijgen. Hiervoor kan een overloop in de vijver gemaakt worden. Door gebruik te maken van een wanddoorvoer in de vijverrand met hieraan een omhoog staande PVC pijp te bevestigen welke op waterniveau afgezaagd wordt. Wanneer het waterniveau in de vijver stijgt, zal het water via de pijp en wanddoorvoer afgevoerd worden. Deze kan vervolgens aangesloten worden op bijvoorbeeld de riolering.

Lees verder

© 2013 - 2024 Anteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vijver: een vijver aanleggen in de tuinVijver: een vijver aanleggen in de tuinVeel mensen willen een vijver aanleggen in hun tuin. Het is dan wel belangrijk van de voren te bedenken hoe u deze vijve…
Zelf een vijver aanleggenHoe leg je zelf een vijver aan? Het is vrij eenvoudig. Maak eerst een keuze in vijvervorm. Een kant en klare (prefab) vi…
Waterfilter: kopen en aanleggen vijverfilter voor de vijverWaterfilter: kopen en aanleggen vijverfilter voor de vijverWanneer u een vijver is het belangrijk om ook een waterfilter te hebben. Dat dient om de vijver schoon te houden. U kunt…
Het aanleggen van een tuinvijverHet aanleggen van een tuinvijverEen mooie vijver kan een groot verschil maken voor het aanzien van een tuin. Het geeft een tuin meer rust en zorgt daarn…

Koi vijver: FiltermaterialenHet hart van iedere koi vijver, een goed werkend filter. Maar welk soort filtermateriaal moet ik toepassen? Er is een ze…
Koi vijver: hoe werkt een beadfilterKoi vijver: hoe werkt een beadfilterHet hart van iedere koi vijver, filters. Er zijn velen variëteiten aan filters in omloop, één hiervan is het beadfilter.…
Bronnen en referenties
Anteur (147 artikelen)
Laatste update: 22-11-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.