Koivijver: Bakki shower filter

Koivijver: Bakki shower filter Voor een koivijver is het belangrijkste aspect een goede waterkwaliteit. Een goede en gezonde waterkwaliteit zal ervoor zorgen dat de vissen zich thuis voelen. Gezond water draagt bij aan de gezondheid van uw koi. Redenen waarom er problemen ontstaan met koi, zoals over het algemeen parasieten, bacteriële problemen en lusteloosheid, beginnen over het algemeen met een slechte waterkwaliteit. Om ervoor te zorgen dat het water gezond blijft, dient er gebruik te worden gemaakt van een filtersysteem. Het bakki shower filter is hiervoor een mogelijkheid. Wat betreft biologische filtratie is er haast geen vergelijkbaar filter dat aan de capaciteit van de bakki shower kan tippen.

Bakki shower filtersystemen

Een bakki shower filter is misschien wel één van de simpelste vormen van filtering die toegepast kan worden bij een vijver of koivijver. Een bakki shower filter is een toren welke bestaat uit meerdere lagen, over het algemeen drie lagen. In ieder van de lagen wordt filtermedium aangebracht. Tussen de lagen in zijn openingen gehouden. Het water wordt vanuit de vijver of vanuit een voorfilter in de bovenste trede ingebracht, vaak met een verdeelbuis. Vervolgens zoekt het water de weg naar onderen tussen het filtermateriaal door, het valt en klettert daadwerkelijk naar onderen. Dit kletterende effect zorgt ervoor dat het water maximaal contact heeft met de buitenlucht, waardoor grote hoeveelheden zuurstof door het water opgenomen kunnen worden. Zuurstofrijk water betekent vervolgens dat er een grote hoeveelheid bacteriën kunnen vestigen op een relatief klein oppervlak in de bakki shower. Dat is gunstig, hoe meer bacteriën er aanwezig zijn in het filter, hoe groter de biologische filtercapaciteit.

Bron: MyLifeStory, Flickr (CC BY-2.0)Bron: MyLifeStory, Flickr (CC BY-2.0)

Keuze filtermateriaal in een bakki shower filter

Filtermateriaal is uiteindelijk het belangrijkste component in ieder filter, zo ook in een bakki shower filter. De keuze moet dan ook gedegen zijn, denk logisch na en vergelijk materialen met elkaar. Het beste filtermedium is Momotaro Bacteria House. Dit medium is uitstekend geschikt voor het gebruik in bakki shower en druppelfilters, is zeer poreus en bied daardoor een enorm oppervlak waarop bacteriën zich kunnen hechten. De naam doet al vermoeden waar het filtermedium vandaan komt, namelijk van de Japanse koikweker Momotaro. Op deze koikwekerij wordt het medium gebruikt in de bakki shower filtersystemen, waarvoor het product speciaal is ontwikkeld. Momotaro heeft een grote hoeveelheid binnenvijvers waar de bakki shower filters opgesteld gaan.

Zelfbouw bakki shower

Het concept van de bakki shower filters is zeer eenvoudig, waardoor het goed mogelijk is om deze zelf te maken. Wat je nodig hebt is een frame met een aantal bakken welke boven elkaar aangebracht kunnen worden. Tussen ieder van de bakken moet een aantal centimeters aan tussenruimte aangebracht worden, waarmee de nodige zuurstof aangezogen kan worden. In de bovenste bak kan een PVC buis aangebracht worden welke voorzien wordt van gaten, hierop kan de vijverpomp worden aangesloten. In de onderste bak dient een terugvoer gemaakt te worden naar de vijver toe, dit kan bijvoorbeeld door een gleuf aan te maken aan de zijkant van de bak, of door te werken met een doorvoer en een stuk PVC pijp welke het water terugbrengt naar de vijver.

Belang van voorfiltering

Voor bakki shower filters is het van belang dat er voordat het water over de bakki wordt gepompt, er eerst voorfiltering aan vooraf gaat. Het water valt en klettert vanaf de bovenste trede van de bakki shower naar onderen. Hierdoor zal vuil wat in de bakki shower wordt gepompt afbrokkelen en steeds fijner worden, wat erin zal resulteren dat het vijverwater troebeler zal worden. In eerste instantie is dit geen probleem, troebel water wil niet zeggen dat het water niet gezond is. Echter vinden de meeste vijverbezitters het niet fijn wanneer de vissen niet meer goed zichtbaar zijn. Hiervoor is het aan te raden gebruik te maken van een voorfilter in de vorm van bijvoorbeeld een zeeffilter, trommelfilter of vortexfilter.

Minimaal onderhoud aan het filter

Een bakki shower is totaal niet onderhoudsintensief, waardoor het een ideaal filter is met een enorme biologische filtercapaciteit. Dankzij de voorfiltratie hoeft het bakki shower filter zo goed als niet schoongemaakt te worden. Eventueel fijn stofvuil wat toch in de bakki shower terechtkomt, wordt afgebrokkeld en opgegeten door de bacteriën die in het filtermedium aanwezig zijn. Het is raadzaam eens per jaar, de bakki shower door te spoelen met wat emmers water of de tuinslang. Hoe minder onderhoud aan het filter, hoe beter bacteriën de kans krijgen zich te vestigen en de biologische werking te doen.

Voordelen van een bakki shower filter

  • Zeer zuurstofrijk filteren, waardoor een zeer grote hoeveelheid bacteriën zich kunnen vestigen op een relatief klein oppervlak.
  • Pure biologische filtratie.
  • Zeer weinig tot geen onderhoud.
  • Door de grote hoeveelheid aan kletterend water, ontgassen afvalstoffen, waaronder ammoniak.

Nadelen van een bakki shower

  • Bij filtering met een bakki shower is een voorfilter een vereiste om het vijverwater helder te krijgen.
  • Het vallende en kletterende water zorgt voor lawaai, waar bijvoorbeeld buren niet blij mee kunnen zijn.
  • Het water heeft veel contact met de buitenlucht, waardoor het water snel zal afkoelen tijdens koude nachten, en snel opwarmt op een warme dag. Temperatuurschommelingen zijn niet gunstig voor een vijver.
  • Wanneer in de buitenlucht opgesteld, met temperaturen onder nul is de kans op bevriezing zeer groot.
© 2015 - 2024 Anteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koi vijver: FiltermaterialenHet hart van iedere koi vijver, een goed werkend filter. Maar welk soort filtermateriaal moet ik toepassen? Er is een ze…
Koi vijver: De keuze van een vijverpompEen vijverpomp voor een koi vijver uitkiezen kan niet altijd even makkelijk zijn. Er zijn enorm veel vijverpompen in de…
Filter voor een koivijver kiezenFilter voor een koivijver kiezenHet filter vormt een essentieel onderdeel voor een koivijver. Zonder filter, zullen er teveel schadelijke stoffen in het…
Vijver in de winterVijver in de winterDe winterperiode brengt altijd wat moeilijkheden mee voor mensen die een vijver in de tuin hebben. Het voornaamste gevaa…

De vijf snelste vissoortenDe vijf snelste vissoortenVissen zijn niet alleen de meest voorkomende bewoners van de zee, maar zijn daarnaast ook de snelste bewoners. Bepaalde…
Dwergvinvis - noordelijke en zuidelijke dwergvinvissenDwergvinvis - noordelijke en zuidelijke dwergvinvissenDwergvinvissen zijn walvissen die ook in de Noordzee voorkomen. Het zijn de kleinste baleinwalvissen. Net als hun grote…
Bronnen en referenties
Anteur (147 artikelen)
Laatste update: 22-11-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.