Betta Splendens - Kempvis | Een prachtige aquariumvis

Betta Splendens - Kempvis | Een prachtige aquariumvis De Betta Splendens, ook wel Kempvis genaamd, is een vrij lastige vis om te houden. Dit maakt hem geen geschikte beginnersvis, hoewel juist beginners vaak vallen voor de prachtige kleuren van deze vis. Heb je echter een ruim aquarium en rustige soortgenoten, dan is deze prachtige vis echt een aanwinst voor het aquarium. Vooral de kweek van de Betta is heel interessant, waarbij het mannetje een indrukwekkend schuimnest bouwt. In de thuislanden van de mooie Kempvis worden wedstrijden gehouden waarbij twee mannelijke Kempvissen in een klein aquarium worden gezet. Er wordt geld ingezet op de vissen, en vervolgens wachten de omstanders net zo lang tot de ene vis de andere heeft afgemaakt. Hiermee wordt meteen de belangrijkste regel met betrekking tot deze vissen duidelijk: houdt nooit twee mannetjes samen in één aquarium.

  • Wetenschappelijke Naam Betta Splendens
  • Nederlandse Naam Kempvis of Siamese Kempvis
  • Familie Anabantidae (Labyrintvissen)
  • Herkomst Thailand, Laos

Lengte

Mannetjes worden tot ongeveer zeven centimeter groot. Vrouwtjes blijven een stuk kleiner, zij worden ongeveer vijf centimeter lang.

Geslachtsonderscheid

Het mannetje is veel groter en kleurrijker dan het vrouwtje. Hij heeft ook veel langere vinnen. De vrouwtjes zijn vaak wat saai van kleur, ze zijn meestal bruinachtig met iets gekleurde vinnen.

Aquarium voor Kempvissen

In veel winkels wordt de Betta Splendens verkocht in piepkleine aquaria. Dit wordt alleen gedaan omdat mannetjes niet samen kunnen worden gehouden, niet omdat ze zich prettig voelen in zo'n klein bakje. Houdt de Kempvis dus in een ruim aquarium, vanaf een meter lang. Zorg voor voldoende schuilplaatsen in de vorm van planten, zeker als je ook vrouwtjes houdt. Drijfplanten zijn tevens noodzakelijk om het licht wat te dempen. Een dekruit is noodzakelijk. Omdat de vissen aan het wateroppervlak ademhalen door middel van hun labyrint (orgaan), mag het temperatuurverschil boven het water niet te groot zijn. Ze kunnen dan ziek worden.

Mannelijke Kempvissen worden vaak aangeboden in jampotten, dit wekt de indruk dat je ze in een klein aquarium (Aqua40) kunt houden. Veel aquarianen zeggen dat dat met een enkel mannetje ook kan, maar als je zowel mannetjes als vrouwtjes houdt dan kan dit absoluut niet! Naar mijn eigen mening zou ik ook geen enkel mannetje in een klein aquarium houden.

Karakter

De Betta splendens is naar mannelijke soortgenoten toe zeer agressief. Ze zullen vechten tot de dood. Houd daarom altijd maar één mannetje. Houd er twee of drie vrouwtjes bij, of houd het mannetje solitair. Houd de vis niet samen met barbeelsoorten, die zullen aan de vinnen gaan knabbelen. Houd ze ook niet met al te drukke vissen omdat ze daar gestresseerd van raken. Een school corydoras vormt bijvoorbeeld een zeer geschikte mede-bewoner, evenals een school rustige karperzalmpjes.

Aan het vrouwtje kun je goed zien hoe ze zich voelt. Heeft ze horizontale strepen op haar lichaam, dan voelt zij zich niet op haar gemak. Zonder strepen voelt ze zich normaal, en bij verticale strepen is zij bereid om te paren.

Waterkwaliteit

  • Temperatuur: 24-30°C
  • Ph: 7-7,5
  • GH: 8-12

Labyrintvissen hebben absoluut warm water nodig en kunnen ook goed tegen hogere temperaturen in de zomer.

Voeding

Deze vis zal droogvoer, diepvriesvoer en levend voer tot zich nemen.

Betta Splendens kweken

De kweek is vrij lastig. Voor de kweek kun je een kleinere bak gebruiken, die je inricht met fijnbladige planten en drijfplanten. Het waterpeil houdt je laag, ongeveer 15cm. Het water moet warm zijn, ca. 28 graden. Stop een mannetje en een vrouwtje in de bak, als het vrouwtje verticale strepen op haar lijf krijgt, is ze bereid om te paren. Het mannetje bouwt dan een schuimnest, waarna hij de eitjes na het leggen in het nest spuwt. Haal nu het vrouwtje uit de bak en laat het licht in de kweekbak constant aan. De eitjes komen na een dag uit. Na 2 dagen gaan de jongen zwemmen en is het tijd om het mannetje ook uit de bak te verwijderen. De jongen kun je voeren met Liquifry, vloeibaar voedsel. Na ongeveer 3 weken kunnen ze wat groter voer aan. Mannetjes zul je regelmatig een schuimnest zien bouwen als ze zich goed voelen, dit betekent echter niet meteen dat je ook jonkies zult krijgen. Heel vaak mislukt de kweek, bijvoorbeeld doordat het vrouwtje niet bereidt is om te paren.
© 2006 - 2024 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De kempvis, een prachtige visDe kempvis, een prachtige visDe Latijnse naam van de kempvis is Betta splendens en hij behoort tot de familie van de labyrintvissen (Anabantidae). Va…
Labyrintvissen - BelontiidaeLabyrintvissen - BelontiidaeLabyrintvissen zijn populaire aquariumvissen, ze zijn dan ook over het algemeen erg vreedzaam, waardoor ze goed te combi…
Maximale leeftijd aquariumvissenMaximale leeftijd aquariumvissenVeel vissen kunnen veel ouder worden dan je denkt, daarom een overzichtje van de maximale leeftijd van vissen, gerangsch…
Gyrinocheilus aymonieri - Siamese AlgeneterGyrinocheilus aymonieri - Siamese AlgeneterDeze vis wordt onder de Nederlandse naam vaak verward met die andere Siamese Algeneter, de Crossocheilus siamensis. Deze…

Carassius Auratus - GoudvisCarassius Auratus - GoudvisWat je op het plaatje hiernaast ziet, is wel het grootste misverstand dat er bestaat over de goudvis: hij mag absoluut n…
Poecilia Sphenops - Black MollyPoecilia Sphenops - Black MollyDe Poecilia Sphenops, in de volksmond Black Molly genoemd, is al jaren een van de meest geliefde aquariumvissen. Omdat d…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 4361694, Pixabay
  • Esther J.J. Verhoef-Verhallen - Tropische aquariumvissen encyclopedie
Reacties

Els, 08-07-2018
Kunnen betta splendens wel bij andere vissen? Groet Els Reactie infoteur, 11-09-2019
Hoi Els, zeker, maar bij lang niet alle vissen. Ik raad aan ze bij rustige bodemvissen te houden, denk aan een schooltje algeneters bijvoorbeeld. Dan zitten ze elkaar niet in de weg!

Caekebeke Carless, 15-11-2017
Beste ik heb een aquarium van 1,10 m+-230l water, kan en mag ik daar een betta in houden of is deze te groot? Mvg Reactie infoteur, 25-12-2017
Hoi, nee hoor, dat is prima!

Naomi, 28-07-2017
Mijn betta man en vrouw hebben 4 keer al in 3 weken gepaard. Bij de eerste keer at het mannetje de eitjes op waarschijnlijk omdat ze niet goed waren, de 2de keer kwamen een paar uit en maar toen gingen ze na een dag dood en de 3de keer bleven 7 leven. Ik heb ze apart gezet. Ze leven nu al een week en het mannetje en vrouwtje hebben gisteren weer nieuwe eitjes gemaakt dus ik ga veel betta visjes erbij krijgen. Nu maar aankijken hoeveel het overleven tot ze volwassen zijn. Reactie infoteur, 11-09-2019
Wat spannend Naomi, gaaf!

Shafieq, 09-03-2017
Beste,

Ik heb 3 beta vrouwtjes maar kan het kloppen dat deze hun kieuwen ook opblazen en achter elkaar aan zwemmen of hebben ze me per ongeluk een niet volgroeide man mee gegeven? daar heb ik al een keer eerder ervaring mee gehad en dat was geen groot succes :(

Graag hoor ik van jullie!

Met vriendelijke groet,
Shafieq Reactie infoteur, 13-04-2017
Hi Shafieq, het klinkt alsof dat inderdaad best zou kunnen… Hebben je vissen wel een ruim genoeg aquarium met voldoende schuilplekken?

Mien, 10-02-2017
Ik heb een zwangere betta vrouw, maar hoelang is de draagtijd? Nu het mannetje is overleden, komen er nu wel jonkies of niet zonder man. Moet ze alleen zitten of moeten er andere vissen bij zodat ze zich niet alleen voelt?
Mvg Mien Reactie infoteur, 20-03-2017
Hoi Mien, heeft het mannetje een schuimnest gebouwd? Anders kan ze haar eitjes niet goed kwijt.

Guusje, 29-01-2017
Ik wil graag een betta man nemen maar om hem alleen te houden vind ik erg saai dus zou ik de betta met een paar neon tetras kunnen houden?

mvg
guusje Reactie infoteur, 20-03-2017
Hi Guusje, ik zou bij een Betta niet al te drukke vissen doen. Als je aquarium groot genoeg is zou het op zich wel kunnen, maar bij voorkeur zou ik echte bodemvissen erbij doen. Corydoras bijvoorbeeld zijn perfect, of een algeneter bijvoorbeeld.

Mahelia, 02-12-2016
Hallo,

Ik heb het idee dat mijn pomp te hard staat voor mijn beta. Hij gaat tegen de pomp aanhangen. Daarom heb ik het vaak uit staan met vervolg dat er een soort wittige olielaag op het water komt. Wat voor pomp is goed voor een beta in een bak van 30 liter?

Mvg Mahelia Reactie infoteur, 17-12-2016
Een bakje van 30 liter is wel heel weinig… Ik zou bij je aquariumwinkel eens vragen om een niet zo krachtige pomp. Succes!

Natali, 30-11-2016
Hallo,

Sinds de aankoop en info van de verkoopster, 1 okt. tot zonet, dachten wij dat het een vrouwtje was, halfmoon bettavis. Volgens google, schijnt het een mannetje te zijn… Lange vinnen… En die moest alleen in een klein aquarium. Mag dat? Kan het geen kwaad?…

Alvast bedankt. Reactie infoteur, 17-12-2016
Hi Natali, het is een misverstand dat je een Betta in een klein aquarium moet houden, ook al worden ze vaak in kleine bakjes verkocht. Net als andere vissen heeft een Betta ruimte nodig.

Ids van den Booren, 20-08-2016
Ik heb al een mannelijke kemp vis van ongeveer (met staart) een centimeter of 6 a 7, kan ik hier een maanvis bij houden? Reactie infoteur, 26-09-2016
Hi Ids, dat zou ik zeker niet doen. Je kempvis zal waarschijnlijk in de vinnen van de maanvis gaan knagen. Maanvissen moet je overigens ook altijd in een groepje houden.

Leonoor, 11-04-2016
Hallo!
Ik heb een vraag.
Ik heb 2 weken geleden betta splenders half moon vissen gekocht, 1 man, 2 vrouwtjes. Dit ging niet goed. Een dag nadat ze in het aquarium zaten, was het mannetje ineens helemaal aangevreten :( zo zielig en leek dood te gaan. Ik heb deze in een aparte bak gedaan, om weer beter te worden en dat lukte gelukkig! Nu zit ik erover na te denken om de 2 vrouwtjes weg te doen. Van eentje weet ik zeker dat die de boosdoener is en de andere joeg hem ook achterna. Kan het mannetje alleen in de bak met de 5 hyphessobrycon amandae en de 4 corydoras panda?

Alvast bedankt! Reactie infoteur, 02-05-2016
Hoi! Voor de rust lijkt me dit een heel goed idee! Een betta kan ook prima alleen dus heel goed dat je deze beslissing wilt nemen. Succes!

Patty Groenendaal, 18-03-2016
Goeienavond ik had een vraagje,
sinds kort hebben wij een aqarium met visjes we hadden dus ook 2 kempvissen 2 vrouwtjes
1 werd alleen uit het niets erg dik. en een wit uitstupsel op haar buik Wij naar de vissen winkel met een foto en daar zeide ze dat dit mischien eitjes waren.
Nu kwamen we net echter thuis en is ze overleden. Haar buikje leek wel ontploft of aangevreten.
nu ben ik bang dat mischien gewoon een erge ziekte was en dat me andere vis dit ook kan krijgen? Reactie infoteur, 20-03-2016
Hi Patty, dit zou buikwaterzucht geweest kunnen zijn. Dit zorgt voor een opgezwollen buik. Het is besmettelijk dus ik zou je andere vis ook even goed in de gaten houden. Succes ermee!

Marijke, 12-03-2016
Hallo!

Ik heb hulp nodig! Ik heb sinds een paar weken een bak met betta's, 1 man en 3 vrouwen. In het begin ging het redelijk goed, de man joeg wel veel achter de vrouwtjes aan, maar die konden prima wegkomen. Zelfs al mooie schuimnesten gehad maar zonder eitjes. Nu zag ik ineens vanmorgen dat een van mijn vrouwtjes het mannetje achterna zat en dat mijn prachtige man gereduceerd was tot een sneu hoopje. Zijn vinnen zijn gescheurd en aangevreten en hij is echt zielig. Ik heb meteen de aanstichtster uit de bak gehaald met nog een andere vrouw, en de man in de bak gelaten met wat ik denk dat de vrouw van zijn keus is geweest. Wat kan ik verder nu doen? De andere vrouwtjes heb ik nu in een ander aquarium wat niet geheel betta-proof is ( teveel stroming en guppen etc). Wat kan de oorzaak zijn dat mijn vrouw mijn mannetje heeft aangevallen? En zal hij ooit weer zijn mooie prachtige vinnen terug krijgen? Reactie infoteur, 17-03-2016
Hoi! Het kan zijn dat je vrouwtje toch een mannetje blijkt te zijn, dat verhaal heb ik vaker gehoord. Is je bak wel ruim genoeg voor alle vissen en zijn er genoeg schuilmogelijkheden. Slim dat je de aanstichtster hebt verwijderd in ieder geval!

Yoshi, 06-03-2016
Hallo,

Ik heb een juwel vision 180. Bak van 93*43*53 als ik me niet vergis. Is rijp gedraaid geweest enz. Graag zou ik daar het volgende inzetten:

- 1 betta man plus vier vrouwen
- 10 corydoras panda
- 2 kersenbuikcichliden.

Ik heb een hele boel cabomba die uitschiet als de neten, net zoals mijn lelies, dan heb ik nog wat rood groene voorgrondplanten en dracanea geloof ik erin staan. Heb een soort "matje" gevlecht van een bussel cabomba als drijfplant voorlopig want in de winkels vind ik niet het drijfplantje dat ik zoek en uit de sloot vissen lijkt me ook niet al te best.

Ik heb ook terracotta potjes en een mooie, niet al te grote steen liggen. Waarbij ik op de steen nog een plantje ga bevestigen. Ook heb ik een klein varentje staan.

Ik heb wat meer gaatjes gemaakt in de lily pipe on de stroming te reduceren daar mijn buitenfilter te zwaar zal trekken naar behoeftes van de bettas. De pomp trekt er op een uur namelijk vlot vier keer de hele bak erdoor. Zelfs op de laagste stand vrees ik dat de pomp Anders teveel zou worden zonder de extra gaatjes in de lily pipe.

Maar gaat dit vissenbestand wel bij elkaar? Ik twijfel namelijk een beetje tussen de kersenbuikjes versus de bettas. Maar een betta zwemt vaak bovenaan, en kersenbuikjes bevinden zich niet zo vaak in die regionen geloof ik. Vandaar de overweging van ze bij elkaar te zetten. Maar ik vind online zeer weinig over die combo…

Weet u raad?

Mvg

Yoshi Reactie infoteur, 17-03-2016
Hoi Yoshi, wat goed dat je je zo goed voorbereid zeg. Inderdaad zwemmen de vissen in verschillende lagen dus wat dat betreft zou het moeten kunnen. Wel zijn zowel Betta's als Kersenbuiken erg territoriaal. Persoonlijk zou ik dan ook niet zo snel doen en kiezen voor een van beide soorten en dan wat rustiger vissen erbij. Bv Bijlzalmen als je voor de kersenbuiken kiest, en een zalmsoort als je voor de Betta's kiest.

Maarten, 27-12-2015
Heb een tijd geleden eentje gekocht voor in men aquarium. Ze zeggen dat die niet samengaan met sumatraan. Maar heb 2 maanvissen die normaal ook niet samengaan met sumatraan. Heb vandaag ontdekt dat mijn betta is opgevreten door men algeneters. Zou de oorzaak zijn door men sumatraantjes. En waarom zijn mijn maanvissen dan nog niet gestorven als ze ook niet samen kunnen met sumatraantjes? Reactie infoteur, 18-01-2016
Hoi Maarten, het is inderdaad geen goed idee om bijtende vissen zoals sumatraantjes te houden met langvinnige vissen zoals Maanvissen en Betta's. Het is niet dat ze ze perse opvreten maar ze gaan snel knabbelen aan de lange vinnen. Niet best dus. Het lijkt me sterk dat je algeneters een Betta te pakken krijgen… Was het een grote Betta? Maanvissen kunnen ook heel goed andere vissen opeten als ze klein genoeg zijn.

Jurian van de Beek, 13-11-2015
Hallo.
Ik heb 2 dagen geleden een kamp vis gekocht en alles was goed maar nu net is hij gaan verkleuren van rood naar doorzichtig ik denk dat hij ziek is wat kan ik hier aan doen? Reactie infoteur, 17-11-2015
Hi Jurian, wat vervelend. Zijn je waterwaardes in orde? Gedraagt je Betta zich ook anders?

Beau, 04-08-2015
Hallo, ik heb een week geleden een betta gekocht. In de winkel was hij heel actief en zwom goed rond. Ik heb hem nu al een week, heb hem elke dag eten gegeven maar hij eet niets op. Hij gaat ernaar kijken maar zwemt terug weg. Alles zakt dan naar de bodem. Elke keer tel ik de korreltjes die gezakt zijn en dat zijn het aantal die ik hem heb gegeven. Ik weet niet wat ik moet doen, ik denk dat hij ook vermagerd is. Is het normaal dat je een bobbeltje zie langs de zeikant van zijn buik langs de 2 kanten? Met de grote van de bak waar hij inzit is ook niets mis. Ik weet niet wat ik moet doen Reactie infoteur, 13-08-2015
Hoi Beau, een bobbeltje lijkt me geen goed teken! Is de bak ook wel echt ingericht op het houden van een Betta? Dat wil zeggen: houd je hem niet met drukke vissen en heb je iets van drijfplanten of iets dergelijks waar hij goed kan schuilen?

Nicky, 22-07-2015
Hallo!
Een paar weken terug heb ik gevraagd over mijn 2 betta's die nogal agressief naar elkaar waren. Nu blijkt dat de 1 toch een mannetje is maar met korte vinnen. Hoe ik dit weet? Ik had in 1 x een schuim nest vol eitjes.
Ik heb besloten om de natuur z'n gang te laten gaan en ze niet apart te houden in een kweekbak. De eitjes waren uitgekomen en zoals ik al verwacht had hebben de jongen het niet lang overleefd.
Maar 2/3 dagen later was er weer een schuimnest en een dag later weer gevuld met eitjes. Hiermee gebeurde hetzelfde als bij het eerste nest. Eieren Uitgekomen, maar niet overleefd.
Nu is het weer 2 dagen later en ligt er wéér een schuimnest vol eieren.
Mijn vraag is, hoevaak achter elkaar kan dit? Ik vind het nogal apart dat het zo snel achter elkaar is. Klopt dit? Ik heb zelf geen interesse om met betta's te kweken dus ik laat de natuur z'n gang gaan, maar ik weet niet of dit allemaal zo goed is voor mijn betta's.

Alvast bedankt! Reactie infoteur, 28-07-2015
Hoi Nicky, volgens mij kan dit inderdaad best vaak achter elkaar! Maar je hebt nu 1 mannetje en 1 vrouwtje? Misschien beter om nog twee extra vrouwtjes erbij te plaatsen zodat het vrouwtje wat meer rust krijgt?

Emiel, 30-06-2015
Hallo, ik probeer momenteel betta's te kweken. Nu heb ik echter een vraag; ik heb de vrouwtjes uit de bak gehaald en het mannetje zit er nog in. Hij blijft maar bezig met het nest te bouwen en spuwt hier dag in dag uit eitjes in. Nu duurt het +- 2 dagen voor de eitjes uitkomen heb ik gelezen, ik ben middels al 5 dagen verder. Geen jonkies maar wél een schuimnest dat blijft groeien en groeien. Doe ik iets verkeerd of hoort dit?
mvg Reactie infoteur, 18-07-2015
Hi Emiel, spannend! Weet je zeker dat je mannetje eitjes in het nest spuwt en dat hij niet alleen bezig is het schuimnest verder uit te bouwen? Wellicht je vrouwtjes weer eens terugzetten en het opnieuw proberen?

Nicky, 17-06-2015
Hallo!
Ik had een gek vraagje. Ik had 3 betta's (1 man, 2 vrouw). Helaas is mijn betta man overleden aan vinrot en zijn mijn 2 betta vrouwtjes nog over (uiteraard in quarantaine met medicijn).
Maar nu lijkt het alsof 1 van mijn vrouwtjes achter de ander aan zwemt en haar wegjaagt.
Ze zwemt zelf vooraan de bak en door de bak heen maar zodra ze de ander ziet blijft ze er achteraan zwemmen tot de de andere betta zich weer verstopt heeft. Aangezien ze langere vinnen heeft twijfel ik af en toe of het niet ook een mannetje heeft, maar lijkt me sterk aangezien ze wel strepen liet zien toen ik nog het mannetje had. Waarom zoekt mijn vrouwtje steeds ruzie met de ander? Er is genoeg beschutting en ze hebben alle ruimte. Reactie infoteur, 18-07-2015
Hi Nicky, wat gek! Ik heb dit eerlijk gezegd nog niet eerder gehoord maar wellicht is hun verhouding verstoort nu er geen mannetje meer bij zit en vertoont daarom het vrouwtje territoriale neigingen? Ik hoop dat het snel beter wordt met ze, misschien als alles weer gezond is, weer een nieuw mannetje erbij plaatsen?

Malou, 17-05-2015
Heeii,

Ik heb een mannetjes kempvis (geen vrouwtjes of ander mannetjes)
Maar hij doet vaak zijn kieuwen uit en gaat dan achter 2 andere vissen aan hij doet het alleen bij die 2 het zijn platy's
Ik vraag me af of dat komt door stress of omdat ze op andere mannetjes lijken.
hij doet ze geen pijn maar jaagt ze wel weg.
is er iets wat ik kan doen want ik wil hem misschien terug naar de winkel brengen maar ik hou hem natuurlijk het lifst gewoon thuis :) Reactie infoteur, 18-07-2015
Hi, Betta's zijn erg territoriale vissen en houden helemaal niet van drukke vissen als platy's! Ik zou dus zeker ervoor kiezen om een van beiden terug te brengen bij de winkel. (overigens zijn platy's scholenvissen en zou je die eigenlijk met zeker 5/6 exemplaren moeten houden).

Kiki, 13-04-2015
Hallo,

dank je voor je snelle reactie. Het water staat momenteel op 25 graden. Hij zwemt nu al veel meer rond.
Ik heb nog een klein vraagje. Er hangt een dik bruin bolletje tussen de borstvinnen, is dit ontlasting of is het toch iets waar ik me zorgen om moet maken? Dank bij voorbaat. Reactie infoteur, 27-04-2015
Hi Kiki, als het vanzelf loslaat is het ontlasting. Dit blijft wel vaker even 'hangen' bij vissen!

Kiki, 08-04-2015
Hallo iedereen, misschien kunnen jullie mij helpen. Mijn betta vis hangt altijd rond het verwarmingsbuisje, is dit schadelijk voor hem? zo ja, hoe kan ik dit vermijden? Dank bij voorbaat Reactie infoteur, 10-04-2015
Hi Kiki, volgens mij kan dit geen kwaad voor je Betta. Staat de verwarming wel hoog genoeg? Betta Splendens houden van warm water!

Lisa, 31-01-2015
Goeie morgen

ik heb een 10 tal baby betta's, ze zijn intussen een maand n half oud. Ze blijven meestal op de bodem, en eten het voedsel. Is het normaal dat ze nog niet echt rondzwemmen? ze gaan af en toe naar boven voor een luchtje te scheppen, maar voor de rest altijd op de bodem… Reactie infoteur, 09-02-2015
Hoi Lisa, ik heb zelf eerlijk gezegd geen kweekervaring met Betta's, maar wellicht is dit een veiliger locatie voor ze dan bovenin?

Lisa Vdp, 08-12-2014
Ik heb een vraagje. Er zijn ongeveer 10 eitjes uitgekomen van mijn bettas. De jongen liggen op de bodem en zwemmen af en toe naar het wateroppervlak. De papa en mama zijn verwijderd. Is dit normaal? Reactie infoteur, 25-12-2014
Hi Lisa, wat leuk dat je kleine Betta's hebt, hopelijk groeien ze goed. Slim dat je de ouders hebt verwijderd, veel succes met opkweken! Betta's zijn oppervlaktevissen dus dat ze naar het watervlak zwemmen, lijkt me niet meer dan normaal!

Aritcia, 06-11-2014
Beste,

Ik ben ongeveer twee jaar geleden begonnen met kweken van betta's. In het begin van september 2014 ben ik hier echter mee gestopt omdat ik had besloten terug te studeren en nachtje door doen voor op men vissen te passen kon ik dus niet meer aan.
Ik heb één betta gehouden (een zoon van mijn eerste kweekstel) en die zit nu rustig in zen eentje in een kweekbakje. Vrij gelukkig zelfs. Nu had ik besloten om een grotere gezelschapsaquarium aan te maken, die ik nu langzaam ben aan het opbouwen.
Ik heb enkel problemen met de juiste vissen te kiezen.
Ik heb momenteel al twee botia's zitten voor de slakken van de planten te halen.
Zat dan ook te denken aan een ancistrus, een klein schooltje corydoras en vervolgens een schooltje van een zalmsoortje die rode strepen krijgt op het lichaam. (Ben de naam even vergeten)
Is dit geschikt of heb je misschien tips met welke vissen hij samen kan worden gehouden?
Het belangrijkste is voor mij dat mijn Loki (betta) zijn staart kan behouden en zijn rust.

Alvast bedankt Reactie infoteur, 25-11-2014
Hi Atricia, goed dat je je er zo in verdiept! Het komt zo vaak voor dat mensen maar allerlei vissen samenstoppen bij een Betta… Ik vind je combinatie van botia's, ancistrus en corydoras heel mooi. Dit zijn allemaal bodemvissen terwijl je Betta bovenin het aquarium zwemt. Een schooltje zalmpjes (ik gok dat je neontetra's bedoelt?) is redelijk druk, het zou kunnen als je een soort schoolvissen kiest die ook redelijk aan de onderkant zwemt, neontetra's zou kunnen.

Angelo, 19-10-2014
Hallo ik heb een vraag.

Afgelopen zaterdag heb ik:

1 Kempvis + 3 vrouwtjes
10 Neon tetra`s
5 Brokaatbarbelen

Nu lagen vanmorgen:
1 Brokaatbarbeel en 6 Neon Tetra`s dood in het aquarium (de 4 andere Neon`s zijn spoorloos)

Zou de kempvis hier mee te maken kunnen hebben?

Hoop op spoedig antwoord! Reactie infoteur, 20-10-2014
Hi Angelo, wat vervelend en zonde! Barbelen mag je nooit samen houden met kempvissen, deze zijn veel te druk voor de rustige kempvissen en daarnaast staan ze ook bekend als bijters… Zeker niet doen dus! Maar zo'n massasterfte duidt waarschijnlijk op waterwaardes die niet in orde zijn, heb je deze al getest?

Jojo, 06-05-2014
Hallo ik heb een vraag.
Sinds een week heb ik een Kempvis man alleen In een aquarium. Alleen nu sinds 2 dagen ligt ie aldoor maar wat stil beneden op de bodem(deed ie eerder ook wel) maar nu soms de hele tijd. Eerder zwom die nog wel redelijk vaak alleen zie hem nu meer liggen dan zwemmen. Ik heb er een verwarmings element in 25 graden en plantjes voor beschutting maar wat nu? Hij zat wel in een best volle aquarium bij de winkel is het nu stress of wat anders wat kan ik doen? Mvg Reactie infoteur, 24-05-2014
Hallo Jojo, misschien kun je even laten weten wat voor aquarium je hebt, is het wel groot genoeg? En zijn je waterwaardes in orde? Indien je aquarium groot genoeg is, zou je er wat vrouwtjes bij kunnen plaatsen bijvoorbeeld.

Jolanda, 23-04-2014
Sinds afgelopen zaterdag hebben wij een siamese kempvis (mannetje) in ons aquarium. In ons aquarium wonen 4 neon tetra's, 2 mannelijke zwaarddragers, 4 goudvissen, 5 guppy's (mannen), 1 black molly, 3 mannelijke zebra's en nog 4 andere visjes waarvan nu even niet zo snel de naam meer van weet. onze kempvis was eerst vrij actief en had zo nu en dan een pittig onderonsje met een zwaarddrager. Nu ligt hij steeds op de bodem, in een plant, in de binnenzijde van een schip dat in het aquarium staat of houdt zich schuil onder koraal. Bij het voederen komt hij ook niet naar boven. Het voelt niet goed en we vragen ons af wat er aan de hand kan zijn. In de dierenspeciaalzaak werd aangegeven dat hij rustig bij de anderen kon worden gezet. Wat moeten we doen? Reactie infoteur, 29-04-2014
Hoi Jolanda, je bent helaas verkeerd ingelicht door de dierenspeciaalzaak. Een kempvis heeft rust nodig en zwaarddragers, black molly's en guppen zijn VEEL te druk voor een kempvis. Ik denk dan ook dat je kempvis gewoonweg teveel stress heeft in de bak en zich daarom zo gedraagt. Ik raad je aan je visbestand opnieuw aan te pakken want je houdt nu vissen met veel te weinig exemplaren per soort en bovendien passen deze soorten passen ook totaal niet bij elkaar. Als je me meer info kunt geven over je aquarium (grootte) dan help ik je graag verder bij het samenstellen van een geschikt vissenbestand.

Hanneke, 12-01-2014
Sinds een maand een 60 ltr bak. Natuurlijk laten draaien etc etc. Langzaam aan mn bak laten bewonen samen met een Beta. Eergister een dode neon gevonden en net heb ik er weer 3 dode vissen (moly en 2 platys) er uit gevist. Ik heb sectie verricht op de visjes en vond geen ziekte of iets anders schrikbarends. Nu ben ik bang dat mn beta ze inderdaad doodjaagd. Wat kan ik doen? Reactie infoteur, 15-01-2014
Hoi Hanneke, deze drukke visjes zijn inderdaad geen geschikte mede-bewoners voor een Betta, want die wil rust in de tent… Heb je wel genoeg schuilplaatsen in je aquarium?

Je kunt een Betta beter met een rustige bodemvis houden, zoals een schooltje Corydoras.

Danny, 20-11-2013
Mijn betta mannetje heeft een nest gebouwd, na een paar dagen heb ik zoals het hoort het vrouwtje erbij gezet. Nu zit zij er al 3 dagen bij en er gebeurd niets. Mag ik dit schuimnest laten en een ander mannetje zetten of moet hij dat zelf bouwen? Reactie infoteur, 21-11-2013
Hoi Danny, normaal gesproken bouwt de Betta zijn nest zelf maar je zou eens kunnen proberen er een ander mannetje in te zetten om te kijken wat er gebeurt, daar ben ik ook wel benieuwd naar! Wel het andere mannetje eruit halen dan, anders zullen ze gaan vechten.

Jennifer, 26-09-2013
Hallo, wij hebben sinds kort een kempvis mannetje. Mijn vriend wil allerlei vissen erbij doen (maanvissen, fantoomzalmen, dwerggoenami). Maar ik las dat er een helboel visen zijn, waar hij niet mee samen kan. Ik ben dus bang dat de vissen die mijn vriend wil ook niet echt kan. Kunt u mij vissen voorstellen die zeker weten wél bij de kempvis kan? zodat ik mijn vriend op andere gedachten kan brengen? Reactie infoteur, 02-10-2013
Hoi Jennifer, je kunt enkele vrouwtjes bij de mannelijke kempvis doen. Houdt de Betta Splendens niet met barbelen, die zullen aan zijn vinnen gaan eten. Houdt ze ook niet met heel drukke vissen, daar raken ze gestressed van. Een school corydoras vormt bijvoorbeeld een zeer geschikte mede-bewoner, of een school rustige karperzalmpjes.

Rifra, 17-07-2013
Hoi hoi, wij hebben een aquarium van 150x60x60cm. Black molly's, torpedovissen, zwaarddragers, corydora's, gourami's en een mannetje beta en 2 vrouwtjes. Nu is het mannetje een schuimnest aan het maken en met het vrouwtje aan het dansen. Wat moet ik nou doen? Ze eruit halen en apart zetten? Of verstoor ik dan hun paringsdans? Ik geloof niet dat het goed gaat met al die andere vissen pfff. Hoe snel doen ze een nest vullen na elkaar? Heeft iemand antwoord voor me? Reactie infoteur, 01-08-2013
Hoi, ik geef je inderdaad weinig kans in zo'n gezelschapsbak… Als je echt kleintjes wilt, kun j het beste de stappen volgens zoals in het artikel beschreven onder het kopje "Kweek"

Jens, 15-07-2013
Hey ik heb sinds kort een mannelijke betta aangeschaft, maar nu zou ik graag weten welk soort planten ik het best in mijn aquarium zet en welk soort drijfhout? Ook had ik graag de paartijd en de gemiddelde tijd tot de eitjes "uitkomen". Alvast bedankt. ; -) Reactie infoteur, 16-07-2013
Hoi Jens, de soort planten maakt niet heel veel uit maar zorg in ieder geval voor planten die hoog zijn, zodat je Betta genoeg schuilplaatsen heeft. Ook drijfplanten zijn een must. Meer over de kweek kun je lezen in het artikel.

Thomas, 29-03-2013
Ik heb zelf 2 aquariums (ca. 20l & 30l) gekocht om bettta's te kweken. Nu heb ik op internet diverse info gezocht voor het kweken en verzorgen ervan. Alleen zijn een aantal van mijn vragen nog niet beantwoord, ik hoop dat u wel de juiste informatie voor mij heeft zodat ik mijn kweek succesvol kan laten lopen.
Mijn vragen zijn:
- Hoelang heeft het mannetje de tijd (als het vrouwtje in een vaas in het aquarium zit) nodig om het schuimnest te maken en hoeveel moet het oppervlakte van het schuimnest zijn?
- Hoelang hebben de vissen nodig om bij te komen?
- Zijn kiezel steentjes ook goed als bodum? (ipv zand of niks)
- Hoe kan ik een mannetje herkennen als de guppen wat ouder zijn? want dan moeten ze gesplitst worden?
- Is het goed als het aquarium 100% vol zit of voor ca. 60%?

Ik hoop dat u antwoord kunt geven op deze vragen. Ik hoor het graag.

Met vriendelijke groet, Thomas Reactie infoteur, 11-04-2013
Hallo Thomas, ik kan je helaas niet helpen met al je vragen maar ik weet wel dat over het algemeen wordt aangeraden je bak niet 100% vol te doen. Mijn Betta man heeft jaren geleden 1x een schuimnest gemaakt en dat was volgens mij na een dag klaar en het was niet heel groot, ik schat zo'n 5x5 centimeter. Het bodemmateriaal is denk ik niet van groot belang omdat Betta's zich nooit op op de bodem van de bak bevinden. Ik hoop dat je zo weer iets verder kunt, veel succes met de kweek en hou ons op de hoogte!

Stefan, 07-03-2013
Hallo,

Ik heb een aquarium van 80 liter, heb een week geleden een kempvis dombo oor gekocht en nu ik in me bak kijk heeft die aan 1 kant van zijn lichaam een soort wittige schimmel lijkt het wel. Maar heb ook gelezen dat het een bacterie infectie kan zijn, wat moet ik nou doen? Hij ziet er best wel verzwakt uit, er zitten neon tetra's bij en 2 clown botia's

alvast bedankt Reactie infoteur, 19-03-2013
Hallo Stefan, ik raad je aan mijn artikel over ziektes bij aquariumvissen te raadplegen:
http://dier-en-natuur.infonu.nl/vissen/1654-visziekten-symptomen-en-behandeling.html

Tommy, 04-03-2013
Hallo Ik heb sinds vorige week eindelijk mijn vissen in mijn aquarium mogen steken. Het aquarium heeft minstens een maand moeten rijpen tot het water goedgekeurd was om vissen in te doen. Er staan voldoende echte planten in en temp. 25°C en zuurstofpomp zoals mij was aangeraden. Ik koos voor betta vissen in het aquarium te plaatsen in combinatie met paarplattyvissen. Reactie infoteur, 05-03-2013
Beste Tommy, fijn dat je kan beginnen met je aquarium! Ik zou afraden om Betta Splendens samen met Platy's te houden, omdat Platy's veel te druk zijn voor de rustige Betta's. Veel succes met je aquarium!

Thoony, 07-01-2013
Ik heb een aquarium van 1 meter breed en ik heb er visjes van 2, 5 3 cm inzitten. Ik wil hier graag bettas bij, kan dit?

Alvast bedankt Reactie infoteur, 11-01-2013
Hallo Thoony, wat voor vissen zijn het? Het gaat niet alleen om de grootte van je aquariumvisjes, maar je kunt Bettas bijvoorbeeld ook niet met heel drukke visjes houden.

Eelkje, 02-01-2013
Hallo,

Ik heb sinds 8 maanden een betta man met 2 vrouwen in mijn bak. Het ging de hele tijd goed, tot 3 dagen geleden. De vrouwen zitten de hele tijd achter de filter en als ze naar buiten komen worden ze gelijk achter na gezeten door de man. Ik ben dus bang dat ze al een paar dagen geen eten meer hebben gehad. Er is verder niets veranderd in mijn bak dus wat kan er aan de hand zijn?

Groetjes Eelkje Reactie infoteur, 11-01-2013
Hallo Eelkje, wat vervelend! Is je Betta man ook schuimnesten aan het maken? Wellicht is hij klaar om te paren en daarom extra aggressief tegen je vrouwtjes. Ik hoop dat je een ruim aquarium hebt met veel schuilmogelijkheden waar de vrouwtjes terecht kunnen. Je zou kunnen proberen nog een extra vrouwtje aan te schaffen zodat je Betta man wat meer 'keus' heeft en zijn aandacht meer kan spreiden.

Ilena, 10-08-2012
Hey! Ik ben pas begonnen met een nieuwe hobby, mij bezig houden met betta's. Als eerste had ik ene mannetje gekocht, dat bijna volgroeid is volgens mij. Hij is een heel mooie vis, paars lichaampje, vuurrode vinnen… Ik had ze op kamertemperatuur staan, en dat ging allemaal goed en wel. Dan heb ik gezocht naar 2 vrouwtjes. Maakt het eigenlijk uit welke vrouwtjes ik erbij zet? Of zijn betta vrouwtjes praktisch hetzelfde? Ik heb een grotere bak gekocht, met plantjes in, en een zuurstofschelpje. Heb er ook verwarming in gezet.
Verder heb ik gezien, dat mijn mannetje zijn staart precies aan het barsten is, sinds hij een schuimnest aan te maken is. Hij jaagt precies ook de hele tijd achter mijn vrouwtjes.
Kan ik ze eigenlijk samen in 1 bak houden? Of moeten ze na een tijd apart, en enkel voor de kweek samen zitten?

Groetjes Ilena Reactie infoteur, 15-08-2012
Hallo Ilena, ik zou vrouwtjes van hetzelfde type erbij zetten ja. Houdt minimaal 2, maar liever 3 vrouwtjes, want mannetjes Kempvissen kunnen behoorlijk agressief worden naar de vrouwtjes toe. Zorg daarom ook voor voldoende schuilplaatsen in je bak. Je kunt ze dan verder normaal samenhouden. Tips voor de kweek lees je in het artikel.

Shelly, 06-04-2012
Goedendag ik heb een mannetjes kempvis en een vrouwtjesbkempvis met platys het gaat heel goed in mijn aquarium de platys hebben al 2 keer babyvisjes gegeven maar nu zie ik bubbeltjes in mijn aquarium met van die zwarte dingetjes erin zijn dat eitjes? Of zijn de eitjes van de kempvis wit van kleur? Het mannetje gaat ook steeds achter het vrouwtje aan heeftbu misschien advies

mvg shelly Reactie infoteur, 14-04-2012
Platy's zijn levendbarend en leggen dus geen eitjes. De eitjes zijn dus van je Kempvissen. Ik raad wel aan er nog minimaal 1, maar liever 2 vrouwtjes Kempvissen bij te kopen. Als je maar 1 vrouwtje hebt jaagt het mannetje haar constant achterna en daar kan ze uiteindelijk aan overlijden.

Blubblub, 29-03-2012
Vanaf welke leeftijd kan/gaat een mannetje kempvis paren? Reactie infoteur, 14-04-2012
Hallo, dat weet ik eerlijk gezegd niet! Meestal koop je een mannetjes kempvis pas als hij volwassen is (omdat ze dan hun mooie lange vinnen hebben) en dan zijn ze ook vruchtbaar.

Alessandro, 27-03-2012
Kan ik garnalen samen met een kempvis houden? Ik lees op verschillende forums van wel, maar ook van niet? Wat is het nou? Reactie infoteur, 02-04-2012
Hallo Allessandro, dat ligt voornamelijk aan het formaat garnaal. Met kleintjes zou ik het zeker niet doen, wellicht met een wat grotere soort wel.

Myrthe, 29-01-2012
Sinds een week heb ik een mannelijke kempvis in mijn aquarium. Ik heb toen ook een platy gekocht en dit ging de hele week goed. Totdat ik gister zag dat de platy voortdurend wordt achtervolgt en een wond heeft bij zijn mond. In de winkel vertelde ze me dat deze soorten goed samen gingen. Wat kan de oorzaak zijn voor het plotselinge agressieve gedrag van de kempvis naar de platy? Of zijn deze soorten toch niet geschikt om gezamenlijk te houden? Reactie infoteur, 30-01-2012
Hallo Myrthe, persoonlijk zou ik een Kempvis en Platys niet samen houden, Platys zijn namelijk erg druk. Houd Platys ook nooit alleen, dit is een echte scholenvis.

Chakira de Wachter, 26-01-2012
Er zijn pas een paar eitjes opengegaan. Zo precies kleine eitjes met een staartje die boven tegen de luchtbelletjes hangen. Ze bewegen ook, zijn dat de babykempvisjes die pas geboren zijn?Ik ken daar niks van :D Ik ben wel al speciale voeding gaan halen. Ik had bij dat ventje pas twee vrouwtjes gezet en na 1 dag was hij al bezig met schuimnestje en eitjes er in te zetten. Ze zitten apart in een babyhome. Reactie infoteur, 30-01-2012
Hoi Chakira, spannend zeg! Hou ons op de hoogte van de kweek!

Marco, 20-01-2012
Er kan best veel bij een kempvis als je bak maar niet te klein is en de vissen genoeg hebben om zich te kunnen verstoppen (hout, planten, halve kokosnoot) alleen oppassen met guppen deze kunnen niet echt samen met de beta Reactie infoteur, 21-01-2012
Het is inderdaad niet slim om Betta's met drukke vissen als guppen te houden. Ook kun je ze niet samenhouden met barbelen, omdat die aan hun vinnen gaan eten.

Kenny, 24-05-2011
Is het mogelijk om een schooltje dwergrasboras samen te houden met een kempvis? Of zullen die enkel duur voedsel zijn? Reactie infoteur, 24-05-2011
Hallo Kenny, ik zou het niet proberen als ik jou was. De dwergrasbora is zo klein dat ik denk dat je Kempvissen die wel op zullen eten.

Nino, 06-04-2011
Hoi,
Ik heb al dik 3/4 jaar een Kempvis. Normaal zwemt hij rustig tussen de andere vissen in. Twee weken geleden heb ik nieuw zand in het aquarium gedaan en en 3/4 van het water ververst. Normaal bij de maandelijkse "schoonmaak" ververs ik max. de helft van het water. Sinds 2 dagen houdt hij zich voortdurend schuil. Hij heeft twee opgezwollen ogen. De ene nog erger dan de andere. Wat kan hier de oorzaak van zijn en wat kan ik eraan doen? Reactie infoteur, 07-04-2011
Hallo Nino, was het zand misschien niet schoon (genoeg)? 3/4 van het water verversen is veel te veel. Heb je je waterwaardes al getest en zijn die goed?

Anouk, 08-01-2011
Mijn Betta man is helemaal aangevreten, ik houdt hem in een gezelschaps bak (120x45) met oa Guppen (dit is altijd goed gegaan, meerdere Betta`s erbij gehad) een aantal Bijlzalmpjes en nog wat klein spul.
Heb bij de man 2 dames het meest opvallende is dat alle vissen met staart (dus incl. guppen) zijn aangevreten op 1 betta dame na… die lijkt helemaal niets te hebben.
Ook valt het op dat de hele kudde vissen zich van hoek naar hoek verplaatst voor deze ene vrouw(!)
Heb de vrouw nu uit de bak om te kijken hoe dat gaat, en tot nu toe veel meer rust in de bak.
Maar mijn belangrijkste vraag is eigenlijk groeien de staarten weer aan? van zowel de guppen en de betta? (vooral de betta, want die is erg gehavend!)
Alvast bedankt voor het antwoord. Reactie infoteur, 09-01-2011
Beste Anouk, normaal gesproken zouden staarten inderdaad weer aan moeten groeien. Ik denk dat je er goed aan hebt gedaan om de vrouw uit de bak te halen, succes met je aquarium nog.

Rachelle, 13-08-2010
Ik heb sinds een week een beta mannetje en twee vrouwtjes, verder zit er nog niets in het aquairum. Ik vraag me af welke vissen ik allemaal bij mijn beta mannetje en zijn twee vrouwtjes kan doen.
Kan iemand me helpen?

Alvast bedankt,

Rachelle Reactie infoteur, 13-08-2010
Hoi Rachelle,

Dat hangt ook een beetje van de grootte van je aquarium af. Ik zou aanraden de Betta's te combineren met wat rustige scholenvisjes, bijvoorbeeld Corydoras. In ieder geval geen heel drukke of agressieve vissen.

Succes!

Johan, 18-05-2010
Hi. Bedankt voor je advies. Wel erg rigoreus, want ik begrijp dat én de neons, én de betta's én 3 vd 5 scholenvissen moet wegmoeten, maar ook de sleutelgatcychlide?
Neem zo aan wat je zegt, maar gelukkig gaat het met de sleutelgatcychlide in het grote aquarium prima, ondanks de aanwezige kersenbuiken.
De Betta's (vrouwtje +mannetje) zitten nu in het kleine aquarium met 4 babygups, 2 neon-en 3 robijntetra's & 1 labeo albino. Op zich ziet het er goed uit, al heb ik het idee dat onze witte vriend iets te druk/opjagerig is voor vnl de (witte) vrouwtjes betta! Kan het kloppen dat dit niet goed samen gaat?

In het grote aquarium zitten ook al 1 labeo frenatus albino & 1 labeo bicolor & dat gaat goed. Zal ik de andere albino daar dan ook bij doen, of vraag ik dan om problemen?
1 platy is sinds vandaag dood (helemaal verstijfd & z'n staart werd steeds smaller/rechthoekiger), dus die neem ik niet meer. Hou ik de black molly over (overgenomen met de cory & de sleutelgatcychlide van iemand die ze weg wilde spoelen), gaat verbazend goed zo in hun eentje tussen de rest, want ik was aanvankelijk bang dat het met de bicolor & de Black Molly niet zou matchen…

Ik heb er vandaag 3 zwaarddragers (1 man, 2 vrouw) bijgedaan omdat de platy dood is & ik de betta's overgeheveld heb naar het andere aquarium!

Kan het nog zijn dat 1 vd bettavrouwtjes die ik sinds zondag "kwijt" ben nog tevoorschijn komen of kunnen ze zich niet zo lang verstoppen? Of kunnen ze in korte tijd ook volledig opgegeten zijn, want meestal zie je nog wel een stuk vis ergens liggen…

Laatste vraag: welke van mijn vissen zou nou zo agressief op de bettavrouwtjes kunnen reageren? Want ik zie het niet direct aan het gedrag.
Alvast bedankt.
Gr. Johan Reactie infoteur, 25-05-2010
Hallo Johan,

Labeo's kunnen soms wat agressief zijn, dus wellicht kan dit inderdaad een slechte combi opleveren. Bovendien is "een klein aquarium" misschien te klein voor een labeo? En Betta's hebben ook een bak van 1 meter nodig. Ik zou dan ook als eerste de labeo aanwijzen als "schuldige" voor wat betreft de agressie naar het Bettavrouwtje.

Blijft een lastig verhaal! Ik raad je aan om sowieso de komende tijd geen nieuwe vissen bij te kopen. Ook de zwaarddragers zijn weer erg drukke vissen die niet goed combineren met Betta's.

Succes verder!

Funkyfish (226 artikelen)
Laatste update: 03-01-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.