Verzorging van de rattenslang

Bij de meeste slangenhouders is het waarschijnlijk hiermee begonnen. De rattenslang of hoe hij wel vaker genoemd wordt: het gutje. In dit artikel wat meer uitleg omtrent de verzorging van deze slang.

Waarom de rattenslang

Veel mensen die graag een slang willen houden en info aan een kenner vragen omtrent de soort krijgen vaak als antwoord: de rattenslang. Dit is niet zonder reden. Deze slang is vrij makkelijk te houden. Dit wil niet zeggen dat deze slang geen goede verzorging nodig heeft! Maar als er is iets fout loopt met de temperatuur of er sluipen wat beginnersfoutjes in de verzorging dan zal de gezondheid van deze slang er niet zozeer onder leiden. Bovendien heeft deze slang een zeer hanteerbaar formaat.

De voeding

Een korenslang kan alles eten van muizen tot kuikens. Toch is het het handigst om muizen te geven wegens de kostprijs en een slang die gevogelte heeft gegeten kan serieus stinken. Groot of klein, bij deze slang kan je aanhouden 1 muisje per week even dik als het dikste gedeelte van de slang. Dit gaat dan van pasgeboren muisjes tot volwassen muizen.

Het terrarium

Rattenslangen klimmen weleens graag dus voorzie hiertoe de mogelijkheid via stokken, plateaus, .... Een minimale afmeting voor een volwassen slang is toch 1 meter op 50cm diep. Een hoogte van 50cm is voldoende. Zoals vele andere soorten heeft ook de rattenslang graag een drinkbak waar hij helemaal kan in liggen. Een hotspot van 32 graden is aangewezen en aan de koude kant van de bak kan het best niet onder de 22° zakken. 's Nachts mogen deze temperaturen enkele graden zakken en mag de hotspot uit maar dit is niet per se nodig.

De kleur

Door de relatief makkelijke verzorging van de rattenslang is deze al veelvuldig gekweekt. Met als gevolg dat men allerlei kleuren heeft gekweekt. Een wildkleur rattenslang bevat vooral veel rood en zwart, en enkele tinten hier tussen.
 • Amel: Bij een amel is het zwarte gedeelte van de slang weggevallen, men houdt dus een overwegend rode slang over.
 • Anery: Bij een anery is het rode gedeelte van de slang weggevallen, men houdt dus een overwegend zwarte slang over.
 • Albino: Bij een albino is zowel het rode als het zwarte gedeelte weggevallen en men houdt dus een overwegend witte slang over.

Over de rattenslang

 • Latijnse naam: Elaphe guttata guttata
 • Nederlandse namen: Korenslang, Rattenslang
 • Engelse naam: Cornsnake
 • Lengte: 1.2-1.8 meter, vrouwtjes over het algemeen groter.
 • Natuurlijke leefomgeving: Noord-Amerika
 • Vochtigheid: 50-70%
 • Gewicht: 300 gram
 • Leeftijd: 15 jaar

Lees verder

© 2011 - 2020 Bienstman, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Zelf een houten terrarium bouwenEen belangrijk onderdeel bij het goed verzorgen van een reptiel hoort de huisvesting. In de handel worden genoeg terrari…
Dieren: kopen van een terrariumDieren: kopen van een terrariumEen terrarium kan vrij goedkoop worden gekocht. Er zijn verschillende manieren waarop dat kan, zoals via het internet. O…
Hoe bouw ik een terrarium?Veel mensen die reptielen houden als een huisdier, denken eraan om de terraria zelf te bouwen. Dit kost vaak minder geld…
De Physignatus cocincinus of wateragameEen erg mooi en populair reptiel is de wateragame. Het is een reptiel dat vrij tam te krijgen is. Hieronder wat meer uit…

Verzorging van de haakneusslangVerzorging van de haakneusslangDe haakneusslang is de enige lichtgiftige slang die gehouden mag worden in België. Dit wil niet zeggen dat deze niet gev…
T–Rex, de bekendste dinosaurus onder de dinosaurussenDe Tyrannosaurus Rex (T Rex) is mede dankzij Hollywood films als Jurassic Park, de bekendste dinosaurus onder de dino´s.…

Reageer op het artikel "Verzorging van de rattenslang"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Wilko Poortman, 02-09-2020 20:43 #4
Hallo,

Kan de man van een koppel rattenslangen het vrouwtje opeten?
Ze zijn al meerdere jaren bij elkaar. Ik heb ze vorige week woensdag nog 3 muizen gevoerd en nu is het vrouwtje verdwenen.
Heb haar maandag nog gezien. Het terrarium is afgesloten met een slot. Kan er echt niet uit ontsnappen.
Gr Wilko

Lennert, 29-12-2016 00:40 #3
Ik heb 2 korenslangen en als 1 van hen een groote boodschap doet zitten er daar witte vlekke of puntjes. hoop dat het niets ergs is

Morgan, 07-01-2014 23:26 #2
Als eerste, wat een duidelijk artikel!
Nu even een vraagje… Ik ben sinds vandaag trotse eigenaar van een prachtige albino slang, alleen deze lijkt nog al wat van streek van de verhuizing en ik vroeg mij af of dit normaal is? Ik heb hem opgehaald in Oss (Noord-Brabant) en woon zelf in Heerhugowaard (Noord-Holland) een behoorlijk eindje rijden met de auto dus… Volgens de verkoper in de winkel was een kruik in een schone theedoek gewikkeld een goede oplossing voor de warmte en dit heb ik dan ook gedaan… Nu veilig thuis is mijn slang alleen behoorlijk rustig en lijkt een beetje verward dus ik maak me wel een beetje bezorgd… Is dit normaal na zo'n reis?

Groetjes van Morgan.

Peter, 25-03-2012 20:23 #1
Mijn slang wil al twee dagen zijn muis niet eten. Hij heeft geen doffe ogen, dus vervellen? wat zou het kunnen zijn. Hij is verder zeer actief, actiever dan gewoonlijk.
Hij knuffelt bijna met de muis
Ik hoor graag wat het zou kunnen zijn dat hij niet wil eten.

bedankt alvast peter Reactie infoteur, 07-06-2012
Peter,

Dit kan zoveel redenen hebben, geef hem een week zoveel mogelijk rust en probeer dan nogmaals. Als hij blijft weigeren kan je misschien best eens langs een dierenarts gaan om te testen op eventuele parasieten.

Infoteur: Bienstman
Gepubliceerd: 06-11-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Reptielen
Special: Slangen houden
Reacties: 4
Schrijf mee!