Zelf een houten terrarium bouwen
Een belangrijk onderdeel bij het goed verzorgen van een reptiel hoort de huisvesting. In de handel worden genoeg terrariums aangeboden maar het is ook mogelijk om zelf iets in elkaar te knutselen. Daarom overlopen we hier even snel hoe we een terrarium kunnen bouwen.
Hout of glas?
De meest voorkomende terrarium types zijn glas of hout. We zullen even de eigenschappen van glas en hout op een rijtje zetten om te zien wat de beste keuze is.
- Kostprijs: Er zijn vele verschillende houtsoorten maar we hoeven hiervan niet het duurste en beste te nemen. Met MDF of OSB platen is de klus al geklaard. Hout komt dus goedkoper uit dan glas.
- Isolatie: Hout isoleert beter als glas wat we zullen merken op de elektriciteitsrekening.
- Vochtbestendig: Hout dienen we eerst te behandelen terwijl glas vanzelf al waterdicht is.
- Uitzicht: Hout oogt toch wat mooier als glas en kan men schilderen naar believen.
We moeten ook aan de belangen van het reptiel voldoen dat het terrarium uiteindelijk zal bewonen. De meeste reptielen houden graag van beschutting en voelen zich pas echt goed in hun vel als ze zich veilig voelen. In een houten terrarium hebben ze een veel veiliger gevoel dan in een glazen terrarium waar ze langs alle kanten kunnen bekeken worden en vice versa. Na wat wikken en wegen kan er dus wel besloten dat hout een betere keuze is dan een glas.
Houtkeuze
De houtkeuze is volledig persoonlijk. Alles wat iet of wat stevig is is geschikt. MDF of OSB platen, best van 18mm dienen wel nog extra vernist te worden vanwege de vaak hoge luchtvochtigheid in terrariums. Betonplex platen daarentegen zijn al vochtbestendig maar zijn wel prijzig en wegen ook veel. Geschikte waterdichte vernissen zijn er in overvloed. Deze zullen bijna altijd gemaakt zijn op basis van polyurethaan. Hiermee moet je wel opletten dat je het terrarium lang genoeg laat verluchten alvorens er een reptiel in te plaatsen.
Verwarmingskeuze
Er zijn vele manieren om een terrarium te verwarmen, gaande van lampen tot matten en kabels. Bij het gebruik van matten en kabels mag men deze nooit in het terrarium zelf gebruiken. Het reptiel kan zich hier namelijk serieus aan verbranden. Maar als men een verwarmingsmat of kabel onder het terrarium gaat leggen dan gaat er te veel warmte verloren gaan. We hebben deels voor hout gekozen vanwege zijn isolerende eigenschap. Dan is het niet slim om het terrarium langs buiten te verwarmen. Dus kunnen we best warmtelampen in het terrarium zelf gebruiken. Hierbij moet men wel opletten dat het reptiel deze lampen niet kan raken of het kan zich alsnog verbranden. Daarom kan men best met gaas een kokertje rond de lamp maken.
De constructie
De bouw van het terrarium is uiteindelijk helemaal niet moeilijk. De maten kiest men zelf naargelang de behoefte van het te huisvesten reptiel. En voor de rest komt het er op neer dat men een gesloten bak maakt. Enkel bij de voorkant kan men wel best 2 keer nadenken. Onderaan de bak maakt men best een verhoogde voorkant. Zo valt er geen bodemmateriaal uit het terrarium. En afhankelijk of min dit wil of niet, puur voor het oog, kan men dit ook bij de boven en/of zijkanten doen. Bij het profiel voor het glas moet men ook opletten. Het profiel met diepe groeven plaatst men bovenaan het terrarium! Het laag profiel onderaan. Zo kunnen de schuifruiten er makkelijk ingezet worden door de ruiten in het bovenste profiel even op te tillen en dan in het onderste profiel te laten zakken. Bovenin het terrarium kan men ook nog is een rand maken die eventuele lampen verbergt.
De inrichting
De inrichting hangt af van jou persoonlijke smaak en de behoefte van het reptiel. Wat voor elk reptiel opgaat is dat er zeker genoeg schuilplaatsen aanwezig moeten zijn. Een houten terrarium geeft hier nog een extra voordeel dat het makkelijk bewerkt kan worden langs de binnenkant. Het hout geeft al een natuurlijke uitstraling en men kan hier makkelijk dingen in schroeven en bevestigen.