Zelf een houten terrarium bouwen

Een belangrijk onderdeel bij het goed verzorgen van een reptiel hoort de huisvesting. In de handel worden genoeg terrariums aangeboden maar het is ook mogelijk om zelf iets in elkaar te knutselen. Daarom overlopen we hier even snel hoe we een terrarium kunnen bouwen.

Hout of glas?

De meest voorkomende terrarium types zijn glas of hout. We zullen even de eigenschappen van glas en hout op een rijtje zetten om te zien wat de beste keuze is.

  • Kostprijs: Er zijn vele verschillende houtsoorten maar we hoeven hiervan niet het duurste en beste te nemen. Met MDF of OSB platen is de klus al geklaard. Hout komt dus goedkoper uit dan glas.
  • Isolatie: Hout isoleert beter als glas wat we zullen merken op de elektriciteitsrekening.
  • Vochtbestendig: Hout dienen we eerst te behandelen terwijl glas vanzelf al waterdicht is.
  • Uitzicht: Hout oogt toch wat mooier als glas en kan men schilderen naar believen.

We moeten ook aan de belangen van het reptiel voldoen dat het terrarium uiteindelijk zal bewonen. De meeste reptielen houden graag van beschutting en voelen zich pas echt goed in hun vel als ze zich veilig voelen. In een houten terrarium hebben ze een veel veiliger gevoel dan in een glazen terrarium waar ze langs alle kanten kunnen bekeken worden en vice versa. Na wat wikken en wegen kan er dus wel besloten dat hout een betere keuze is dan een glas.

Houtkeuze

De houtkeuze is volledig persoonlijk. Alles wat iet of wat stevig is is geschikt. MDF of OSB platen, best van 18mm dienen wel nog extra vernist te worden vanwege de vaak hoge luchtvochtigheid in terrariums. Betonplex platen daarentegen zijn al vochtbestendig maar zijn wel prijzig en wegen ook veel. Geschikte waterdichte vernissen zijn er in overvloed. Deze zullen bijna altijd gemaakt zijn op basis van polyurethaan. Hiermee moet je wel opletten dat je het terrarium lang genoeg laat verluchten alvorens er een reptiel in te plaatsen.

Verwarmingskeuze

Er zijn vele manieren om een terrarium te verwarmen, gaande van lampen tot matten en kabels. Bij het gebruik van matten en kabels mag men deze nooit in het terrarium zelf gebruiken. Het reptiel kan zich hier namelijk serieus aan verbranden. Maar als men een verwarmingsmat of kabel onder het terrarium gaat leggen dan gaat er te veel warmte verloren gaan. We hebben deels voor hout gekozen vanwege zijn isolerende eigenschap. Dan is het niet slim om het terrarium langs buiten te verwarmen. Dus kunnen we best warmtelampen in het terrarium zelf gebruiken. Hierbij moet men wel opletten dat het reptiel deze lampen niet kan raken of het kan zich alsnog verbranden. Daarom kan men best met gaas een kokertje rond de lamp maken.

De constructie

De bouw van het terrarium is uiteindelijk helemaal niet moeilijk. De maten kiest men zelf naargelang de behoefte van het te huisvesten reptiel. En voor de rest komt het er op neer dat men een gesloten bak maakt. Enkel bij de voorkant kan men wel best 2 keer nadenken. Onderaan de bak maakt men best een verhoogde voorkant. Zo valt er geen bodemmateriaal uit het terrarium. En afhankelijk of min dit wil of niet, puur voor het oog, kan men dit ook bij de boven en/of zijkanten doen. Bij het profiel voor het glas moet men ook opletten. Het profiel met diepe groeven plaatst men bovenaan het terrarium! Het laag profiel onderaan. Zo kunnen de schuifruiten er makkelijk ingezet worden door de ruiten in het bovenste profiel even op te tillen en dan in het onderste profiel te laten zakken. Bovenin het terrarium kan men ook nog is een rand maken die eventuele lampen verbergt.

De inrichting

De inrichting hangt af van jou persoonlijke smaak en de behoefte van het reptiel. Wat voor elk reptiel opgaat is dat er zeker genoeg schuilplaatsen aanwezig moeten zijn. Een houten terrarium geeft hier nog een extra voordeel dat het makkelijk bewerkt kan worden langs de binnenkant. Het hout geeft al een natuurlijke uitstraling en men kan hier makkelijk dingen in schroeven en bevestigen.
© 2011 - 2020 Bienstman, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Hoe bouw ik een terrarium?Veel mensen die reptielen houden als een huisdier, denken eraan om de terraria zelf te bouwen. Dit kost vaak minder geld…
Dieren: kopen van een terrariumDieren: kopen van een terrariumEen terrarium kan vrij goedkoop worden gekocht. Er zijn verschillende manieren waarop dat kan, zoals via het internet. O…
De Physignatus cocincinus of wateragameEen erg mooi en populair reptiel is de wateragame. Het is een reptiel dat vrij tam te krijgen is. Hieronder wat meer uit…
Slang als huisdier: waaraan denken?Slang als huisdier: waaraan denken?Een slang als huisdier: sommigen gruwelen ervan, anderen lijkt het fantastisch. Als je tot die laatste groep behoort en…

Verzorging van de rattenslangBij de meeste slangenhouders is het waarschijnlijk hiermee begonnen. De rattenslang of hoe hij wel vaker genoemd wordt:…
T–Rex, de bekendste dinosaurus onder de dinosaurussenDe Tyrannosaurus Rex (T Rex) is mede dankzij Hollywood films als Jurassic Park, de bekendste dinosaurus onder de dino´s.…

Reageer op het artikel "Zelf een houten terrarium bouwen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Patricia van Gent, 21-06-2020 17:23 #3
Is het ook mogelijk om een terrarium van meubelhout te maken?
die al zo'n afwasbare laag hebben waar ze bijvoorbeeld je dressoir en eettafel van maken enz?.

afz Patricia van Gent

Sander, 29-05-2020 09:26 #2
Hallo,

Ik ben van plan om een groot terrarium te bouwen voor mijn opgroeiende retic.
De bak wordt 2 x 1.25 x 1.25 'm.
Ze krijg nog een grotere bak als ze volwassen is.

Maar ik heb een vraag en hoop dat u mij hierbij kunt helpen.
Hoe krijg ik zo'n grote bak op temperatuur?
Ik gebruik liever geen warmtelampen want die vindt ik zelf niet economisch in gebruik.

Heb voorkeur aan matten, kabels of warmtepanelen.
Of misschien heeft u nog ideeën.

Graag hoor ik van u.

Mvg sander

Finn, 25-09-2018 14:09 #1
Hoi!

Ik vroeg me af hoe je er voor zorgde dat het terrarium goed geisoleerd is. Moet het helemaal potdicht zijn of moeten er ook gaatjes zijn waardoor het reptiel toch nog lucht krijgt?

M.v.g. Finn

Infoteur: Bienstman
Gepubliceerd: 05-11-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Reptielen
Reacties: 3
Schrijf mee!