T–Rex, de bekendste dinosaurus onder de dinosaurussen

De Tyrannosaurus Rex (T Rex) is mede dankzij Hollywood films als Jurassic Park, de bekendste dinosaurus onder de dino´s. De T-Rex is een enorm groot en angstaanjagend beest, maar was hij de grootste onder de rechtopstaande vleesetende dinosaurussen? Wat was er zo opmerkelijk aan de T-Rex?

Rechtopstaand carnivoor

Door Hollywood films zoals (bijvoorbeeld) Jurassic Park, kent vrijwel iedereen de enorm grote en angstaanjagende rechtopstaande carnivoor T-Rex (Tyrannosaurus). Alhoewel de T-Rex behoorlijk groot en een enorm beest was, was de T-Rex niet de grootste rechtopstaand carnivoor onder de dino´s. De T-Rex staat op de 5de plaats onder de dino´s die rechtopstaand carnivoren waren.

Grootste dino

Als de dinosaurus T-Rex (Tyrannosaurus) niet de grootste rechtopstaand carnivoor onder de dino´s was, welke dino was dan het grootste? Aangezien wetenschappers vermoeden dat er nog veel soorten dinosaurussen ontdekt moeten worden, is het rijtje van de grootste 5 rechtopstaande carnivoren onder de dino´s op dit moment:

Waar

Waar kwam de Tyrannosaurus, de T-Rex, voor? De T-Rex kwam voor in het westelijk deel van het huidig Noord-Amerika.

Wanneer

Wanneer leefde de T-Rex? De T-Rex leefde aan het eind van het tijdperk Krijt. Het einde van het tijdperk Krijt was ook het einde van de dinosaurussen.

Ontdekt

Het eerste fossiel van een Tyrannosaurus werd ontdekt in het jaar 1874.

De naam

Wat betekend de naam Tyrannosaurus, T-Rex? Rex staat voor koning, Tyrannosaurus voor tiranreptiel: Koning onder de tiranreptiel.

Jager

De T-Rex dinosaurus wordt gezoen als de ultieme jager onder de dinosaurussen. Dat beeld wordt verscherpt door Hollywood films. Echter, onderzoekers vermoeden dat T-Rex dinosaurussen in groepen jaagden. Vermoedelijk jaagde de jonge T-Rex dinosaurussen in groepen het opgejaagde wild op, waarna de volwassenen het dier verscheurden. Anderen vermoeden dat de T-Rex niets anders was dan een aaseter. Vast staat dat de angstfactor van de T-Rex het hoogst was onder alle dino´s.

Opmerkelijk

Wat is opmerkelijk aan een Tyrannosaurus? De T Rex kon 230 kilogram vlees in 1 hap naar binnen werken. De sterke kaken van de T Rex wordt door paleontologen gezien als de krachtigste kaken van (vermoedelijk) alle dieren die ooit hebben geleefd. Uit gevonden fossielen en fossielen uitwerpselen van de T-Rex blijkt dat deze dino de botten van zijn prooi verbrijzelde voor hij ze op at. De T-Rex beschikte over 58 gekartelde en gekromde tanden, tanden die wel tot zo´n 23 cm lengte konden worden!
Ook de kop van de T-Rex was opmerkelijk: met zijn 1,6 meter grootte was de kop omvangrijker dan die van andere theropod dino´s.

Theropod

Een T-Rex is een theropod dinosaurus. Wat is een theropod dino? Een theropod is een dinosaurus met de volgende kenmerken:
 • Vleesetende dinosaurus, een carnivoor,
 • Een enorm groot beest was,
 • Leefde tijdens het Jura en Krijt tijdperk en
 • Liep op zijn (sterke!) achterpoten.

Tyrannosaurus, de T-Rex dino

Hoe groot was de T-Rex? Enkele indrukwekkende maten van de T-Rex:
 • Hoogte: 5 meter,
 • Lengte: 13 meter,
 • Gewicht: 9 ton,
 • Kopgrootte: 1,6 meter.
© 2011 - 2020 Roberta, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Dinosaurus Giganotosaurus, was hij de grootste dino ooit?Dinosaurus Giganotosaurus, was hij de grootste dino ooit?Het prehistorisch roofdier Giganotosaurus bezit een naam die doet vermoeden dat hij de grootste carnivoor ooit was. Maar…
Dinosaurus Mapusaurus jaagt in groepenDe Dinosaurus Mapusaurus is een enorm groot vleesetend prehistorisch roofdier dat in tegenstelling tot andere Dino´s in…
Dinosaurus Spinosaurus, een van de grootste dino's ooitDinosaurus Spinosaurus, een van de grootste dino's ooitDinosaurussen zijn uitgestorven prehistorische roofdieren, ze blijven tot de verbeelding spreken. Sommige dinosaurussen…
De moeilijke naam dinosaurus: CarcharodontosaurusDe moeilijke naam dinosaurus: CarcharodontosaurusDe dinosaurus Carcharodontosaurus dankt zijn naam aan zijn dodelijke en gekartelde tanden. De tanden van deze dino lijke…

Zelf een houten terrarium bouwenEen belangrijk onderdeel bij het goed verzorgen van een reptiel hoort de huisvesting. In de handel worden genoeg terrari…
Was de Tyrannosaurus rex een jager of een aaseter?Was de Tyrannosaurus rex een jager of een aaseter?De Tyrannosaurus rex spreekt tot de verbeelding en was de grootste hagedis die de wereld ooit gekend heeft. Het is dan o…
Bronnen en referenties
 • http://www.natuurwetenschappen.be/fun/dinoweb/fiches/tyrannosaurus_rex
 • http://www.nu.nl/wetenschap/2520114/t-rex-jaagde-mogelijk-in-groepen--.html
 • http://www.scientias.nl/flinke-t-rex-woog-meer-dan-9000-kilo/48317
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Tyrannosaurus
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Sue_(skelet)
 • http://www.richard-seaman.com/USA/Cities/Chicago/PhotoGalleries/index.html

Reageer op het artikel "T–Rex, de bekendste dinosaurus onder de dinosaurussen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Roberta
Laatste update: 27-11-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Reptielen
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!