Groen Nederland
Het groen in Nederland is niet een vanzelfsprekendheid. Met zoveel mensen op de postzegel die Nederland heet, kan het niet anders dan dat het groen mondjesmaat is. Reden te meer om er zuinig op te zijn. De Veluwe is een van de gebieden. Maar ondanks het spaarzame groen, gaan we er niet altijd even zorgvuldig mee om.
Onverantwoord
Als je de Veluwe oploopt en achter de hekken stapt, waar het wild zich kan bevinden, moet je eigenlijk met de grootste zorgvuldigheid te werk gaan. Enerzijds omdat er wilde dieren rondlopen en dat zicht schitterend kan zijn, maar anderzijds is het groene gedeelte van de spaarzame natuur die we nog rijk zijn.
Toch zal je je verbazen over het feit dat er nog wel eens peuken gevonden worden, ook in de drogere seizoenen. En als het geen peuken zijn, dan is het wel rommel wat mensen achterlaten. Alsof je thuis ook de blikjes fris of bier en zakken chips op zomaar op de grond gooit. Er vanuit gaand dat je die ook in de afvalbak gooit, kan dit ook in de natuurgebieden. Op de stopplaatsen waar je de auto kunt parkeren (beter is de fiets uiteraard, maar niet altijd haalbaar) staan nagenoeg altijd afvalbakken klaar om je rondzooi in te dumpen. Logisch ook, want menigeen gebruikt het groen om te gaan picknicken. Met de partner of het hele gezin, voor velen een dagje uit om te genieten van een dag samen uit én de natuur.
Genieten van de natuur
Ieder seizoen heeft zo haar mooie momenten, je moet er alleen goed naar kijken. De lente is prettig, omdat alles ontwaakt en dat zie en ruik je. De zomer voelt goed omdat de zon alles zachter maakt en je ruimte krijgt om details op te merken. De herfst is mooi om het groen wat je langzaam allerlei bruintinten aan ziet nemen en de typische herfstgeuren en tenslotte is het in de winter stil, bijna sereen. Tijd voor diepzinnigheid.
Veluwezoom
Eigenlijk moet je dit alles ongestoord laten, maar als je er als mens dan toch van wilt genieten is het belangrijk om zorgvuldig om te gaan in het natuurgebied. Daarvoor zijn ook speciale routes uitgezet, waar je op beschutte plaatsen ook nog kunt kijken naar de wilde dieren. De Veluwezoom is daar een voorbeeld van. Het Nationaal Park de Veluwezoom ligt in de buurt van Rhenen en behalve de benodigde plaatsen waar je ongestoord (ook de dieren zelf) kunt genieten van de dieren en al het groen, is er ook plaats om even een broodje te eten of wat te drinken. Bovendien zijn er allerlei wandelroutes uitgezet voor de geoefende en de minder geoefende wandelaar. Een heerlijk dagje in het groen.
Toekomst
Maar het gegeven dat we nu nog hier en daar wat stukjes groen hebben, wil niet zeggen dat dit zo blijft. Daar doen verschillende mensen en ondernemingen, ondermeer Natuurmonumenten, wel hun best voor. Echter, als we zien hoe roekeloos we soms omgaan met de natuur, is het maar de vraag hoe we er over 50 jaar voor staan.
Niet alleen de onverantwoorde man of vrouw die argeloos sigarettenpeuken weggooit, maar ook het milieu in zijn algemeenheid, wat zorgt dat de natuur verschraalt en langzaam wegkwijnt. Of dit nu de uitstoot van de zware industrie is of de vele auto’s en vrachtwagens die de weg bevolken, de natuur heeft het zwaar.
Een druppel...
Een druppel op de groeiende plaat is wellicht wat je als individu kunt doen, maar al die individuen samen hebben weer wel meer impact. Alleen komen de initiatieven maar mondjesmaat op gang en bovendien, wat je doet doe je waarschijnlijk voor de volgende generatie. Iets wat niet door iedereen als heel ‘belonend’ wordt gezien. Daarnaast is het zo dat waar sommige mensen gescheiden hun vuil verzamelen, gaat het soms alsnog gezamenlijk de stortkoker van de vuilverbrander in. Als de daad bij het woord gevoegd wordt, moet het wel collectief gebeuren. Helaas heeft de Haagse agenda momenteel andere prioriteiten.
De knop om…
Je ziet mensen vaak pas veranderen als ze een gebied letterlijk in rook op hebben zien gaan. En hoewel de natuur zich wel herstelt en er zomaar andere planten letterlijk de kop op kunnen steken, ziet een zojuist verbrand natuurgebied er ernstig uit. Of het nu bos, heide of duinen zijn, een brand heeft in eerste instantie iets alles vernietigends en maakt mensen soms ook emotioneel.
De natuur in stand houden
Dus alles initiatieven zijn goed als het gaat om het behouden van de natuur. Kleinschalig op scholen, waar kinderen de buurt in gaan, geld inzamelen of de ouders een lesje natuurbehoud geven. Maar ook de ondernemer die zijn/haar medewerkers bewust maakt van de natuur en gescheiden spullen verzamelt, niet gebleekt papier gebruikt of zuinig met de energie om gaat. Als de overheid het nu wat meer stimuleert, hebben we voor de volgende generaties ook nog wat groen over.