Natuurlijke prikkels, fascinerend!

Natuurlijke prikkels, fascinerend! De natuur reguleert zichzelf en dat is maar goed ook, anders was er niets meer van deze aardkloot over. Maar een van meer ultieme vormen van afweer is toch het dier of de plant met stekels of ander puntig materiaal. Wat een perfecte vorm van afweer, die al miljoenen jaren werkt.

De natuur

Het ene dier zet zijn tanden in je om je op een afstand te houden, of gaat zelfs verder en zet zijn tanden in je om een maaltijd binnen te krijgen. Maar niet ieder dier is bij machten om dit te doen. Dat neemt niet weg dat ieder dier of plant zichzelf wil voortplanten en er dus voldoende afweer moet zijn om lang genoeg te leven teneinde tot het ultieme … zichzelf voortplanten te komen. Kunnen planten en dieren soms gif overbrengen om je op afstand te houden, stekels of ander puntig materiaal kan ook een optie zijn. En wat voor een optie, sommige leven al miljoenen jaren en houden het prima vol.

Bekende stekels!

Cactus

Als ik een rondje doe en vraag naar dieren en planten met stekels, dan is de eerste die zowat iedereen roept de cactus. De cactus, en er zijn vele soorten, behoort tot de vetplanten. Oorspronkelijk zijn ze terug te vinden in Amerika (noord, midden en zuid), maar over de hele wereld geëxporteerd. Ze hebben zich in de loop der jaren perfect aan het droge klimaat aangepast en zeker op de droge vlakten lijkt de sappige cactus wel erg lekker. Maar daar zijn de stekels voor, om het sappige weefsel te beschermen.

Mug

Een ander veelgenoemde stekel is natuurlijk de mug. Het dier waar niemand echt op zit te wachten, maar wat je zomaar toekomt in de warmere maanden. Het diertje gaat op je huid zitten, spuit wat antistollingsmiddel – om verstopping van de zuigsnuit te voorkomen – en haalt dan zijn maaltje uit je. Overigens is het antistollingsmiddel wat de jeuk en de bult kan veroorzaken.

Spons

De spons in zee kent de wat meer glasachtige stekels en deze plant is erg gewild bij verschillende vissoorten. Om zichzelf te kunnen verdedigen zitten deze glasachtige stekels op het oppervlak van de verschillende sponssoorten.

Zee-egel

De zee-egel is bij verschillende dieren erg gewild en sommige mensen zeggen dat de zee-egel ook voor de mens erg lekker is. Maar het diertje laat zich niet snel te grazen nemen, de stekels zijn een prima afweermechanisme.

Egel

En behalve de zee-egel heb je natuurlijk ook de gewone egel. Deze heeft scherpe naalden (zijn haren) en pak je niet zomaar op. Als er gevaar dreigt dan trekt hij zijn snuit in en rolt zich op. Zie hem dan nog maar te pakken. Overigens worden de jongen gelukkig voor moeder egel zonder puntige naalden geboren.

Wesp

De wesp heeft het ultieme wapen altijd bij zich. De angel gebruikt het diertje om andere insecten te kunnen vangen en en passent prikt hij ook nog wel eens een mens, maar daar is de angel niet voor “uitgevonden”. Dit is meer uit noodweer.

Zeewesp

De zeewesp, een kwallen soort, is in Nederland niet zo bekend, maar in Australië deste meer. Deze kwal kan dusdanig steken dat je verlamd raakt en is erg pijnlijk. Hoewel we er relatief weinig van weten, maakt het dier meer slachtoffers dan de grote (boze) haai. Alleen is de haai veel spectaculairder als er een mens aangevallen wordt.

Brandnetel

De brandnetel kennen we allemaal wel. Vinden we er meestal niet erg fraai uitzien en als we hem dan met de blote handen uit de grond trekken, kunnen je vingers erg branderig aanvoelen. Dit is mierenzuur wat er dan op je handen komt en het duurt even voor het gevoel wegtrekt. Als je de brandnetel echter goed oppakt, is er niets aan de hand (met de haren mee).

Schorpioen

De schorpioen – er ze zijn er vele soorten - behoord tot de spinachtigen en heeft een slecht imago, maar de schorpioen zal niet snel de aanval kiezen. Echter, als hij in het nauw gedreven wordt, zal hij uithalen. Toch zijn er maar enkele soorten die ook dodelijk zijn voor de mens. De meeste soorten zijn niet in staat een mens te doden.

Tot slot

En zo zijn er nog veel meer die zich weten te verdedigen met hun stekels. Een perfect ontwikkeld mechanisme wat al eeuwen dienst doet, fascinerend. En blijkbaar werkt het, anders zouden deze dieren en planten er immers niet meer geweest zijn.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De winterslaap van de egelDe winterslaap van de egelEen voorbeeld van een dier dat een winterslaap houdt, onze stekelige vriend de egel. Zijn normale lichaamstemperatuur is…
De levensloop van de egelDe levensloop van de egelMensen die wel eens gekampeerd hebben kennen het knisperen in de voortent vaak als geen ander. Na een kleine zoektocht i…
Alles over de egelAlles over de egelDe egel komt veel voor in Nederland. Vooral in de herfst worden er veel egels gezien, dit komt doordat de egel in de her…
Voorkomen en behandelen van zee-egel stekenVoorkomen en behandelen van zee-egel stekenZee-egel steken zijn pijnlijk en in sommige gevallen zelfs gevaarlijk. Gelukkig zijn de steken goed te voorkomen. Zee-eg…

De gevaarlijke berg, de K2De K2 is de op één na hoogste berg van de wereld. Het wordt door vele bergbeklimmers als de gevaarlijkste berg te wereld…
Tornado's, hoe en wat?Een tornado is een wervelwind die met enorm grote windsnelheden en met een diameter die varieert van enkele meters tot e…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 11-06-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Natuur
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.