Natuurgebied Bussumerheide

De Bussumerheide kent een lange geschiedenis. Dit natuurgebied bestaat al sinds 200.000 jaar voor christus waar het door landijs gevormd werd waar vandaag de dag nog steeds de resultaten van te zien zijn. Het is een archeologische en historische schat mede omdat in het jaar 5000vC boeren hier vestigden, ook hier zijn nog vele tekenen van te zien zoals grafheuvels. Vandaag de dag is het tevens een habitat voor de zeldzame Korhoen, de Bussumerheide, een ware schat.

Geschiedenis Bussumerheide

Al 5000 jaar voor christus werd dit gebied bezet door boeren,
Gedenkteken van de tweede wereldoorlog op Bussumerheide / Bron: NeveahGedenkteken van de tweede wereldoorlog op Bussumerheide / Bron: Neveah
dit kan men zeggen aan de hand van de 7000 jaar oude grafheuvels in dit gebied. Boeren verbouwden het zandachtige land dat na enkele jaren uitgeput waren daar men toen nog niet aan bemesting deed. De boeren trokken dan verder naar een bebost gebied waar ze de bomen omhakten en daar hun akkerlanden vestigden.
Op 16 juli 1989 werd de Bussumer Heide aangetekend tot Natuurgebied van het Goois Natuur Reservaat (GNR). De Bussumerheide is een 160ha groot gebied dat voornamelijk bestaat door heide en naaldbebossing. In 2006 werd met behulp van de grond van Zanderij Cruysbergen een natuurbrug aangelegd die nu functioneert als 'snelweg' tussen de Bussumerheide en andere natuurgebieden die ook onderdeel zijn van GNR. Een gebied met een echte geschiedenis, dit is terug te zien aan veel zaken, één daarvan is de oude renbaan (1880-1893) die later als staplebaan als onderdeel van military gebruikt werd. Zelfs na ruim honderd jaar is deze baan nog duidelijk zichtbaar.

Bussumerheide vandaag de dag

Bussumerheide / Bron: NeveahBussumerheide / Bron: Neveah
Vandaag de dag is de Bussumerheide een belangrijk onderdeel van de Groene Ruggegraat, door de verbinding door middel van de Natuurbrug, ofwel faunapassage is deze functie alleen maar verbeterd. Dieren kunnen nu veilig via Zanderij Crailoo oversteken naar nabijgelegen natuurgebieden, als gevolg hiervan kunnen verschillende plantensoorten zich ook makkelijke verspreiden (zie bijvoorbeeld door zaden die in de vacht blijven zitten en elders loslaten of via de ontlasting van dieren).
In sommige gebieden is het toegestaan om honden los te laten lopen. Echter vele gebieden zijn afgezet wegens bedrazing door runderen en schapen, dit is om overbegroeiing door bijv. bomen te voorkomen. Om deze dieren, en natuurlijk ook het wild, een zo natuurlijk mogelijk leven te laten leiden in het zaak dat honden altijd aangelijnd zijn waar aangegeven.
Bussumerheide / Bron: NeveahBussumerheide / Bron: Neveah
De heidevelden en naaldbebossing geven een 'open' gevoel, zogenaamd ruimte om adem te halen. Vele mensen gebruiken deze omgeving dan ook om tot rust te komen en te genieten van de seizoenen die elk hun eigen nadruk vestigen op deze prachtige omgeving. De Bussumerheide is het grootste aaneengesloten heidegebied in de omgeving en bezit vele historische bezichtigingen en zaken van historisch en archeologisch belang. Als je op de heide wandelt wandel je niet alleen op heidegrond, maar ook op een gebied vol geschiedenis, dit komt mede door de grafheuvels, loopgraven, een urnenveld en resten van eeuwenoude wegen, waaronder handelsroutes waar men nog steeds over kan lopen.Aardwetenschappelijk gezien is dit gebied interessant door keileemerosieresten en aardjesberg. Verder dient dit gebied als huis aan de zeldzame Korhoen en de plant genaamd Steenanjer.

Bezichtigingen en activiteiten op de Bussumerheide

Zoals al eerder genoemd zijn er vele bijzonderheden in dit gebied. Zo zijn er loopgraven die stammen uit 1915, zijn er grafheuvels waarvan de oudste dateren uit 5000 jaar voor christus en tevens dateren uit de tijd dat de eerste boeren zich
Bosachtig gebied op de Bussumerheide / Bron: NeveahBosachtig gebied op de Bussumerheide / Bron: Neveah
vestigden in dit gebied en je vind er een urnenveld. Er zijn sporen van oude boerennederzettingen, waterputten, wildwallen, grenswallen, schaaps- en koedriften, stuwwallen die dateren uit 200.000 voor christus en het gevolg zijn van opstuwend landijs in de periode genaamd 'Saalien' en oude karrensporen van vroegere handelsroutes. Deze sporen zijn nog steeds begaanbaar. In dit gebied kun je heerlijk wandelen, een stuk fietsen, of het gebied kan verkend worden te paard. Er zijn ook vele wandel- of fietsroutes online beschikbaar en het is zeker aan te raden om op zijn minst één van deze wandel- of fietsroutes uit te proberen. Sommige routes kruisen ook andere gebieden zoals Zanderij Crailo. Het is zeker aan te raden om meer dan eens per jaar terug te keren naar dit gebied, de seizoenen hebben een bijzonder effect op dit natuurgebied, alleen al voor het oog, maar ook voor de flora en fauna. Verder is een camping aanwezig vlakbij de Bussumerheide.

De Korhoen

De Korhoen is een vogel uit de familie 'ruigpoothoenders', ze komen voor in heel noordelijk Europa en doen het uitstekend op heidegegrond met daaraan grenzend cultuurgebied, met name kleinschalige akkerlanden, echter door het verdwijnen van heidegebieden en de recreatiedruk is de populatie aanzienlijk verminderd. Een rede te meer om de Bussumerheide tot
Bussumerheide / Bron: NeveahBussumerheide / Bron: Neveah
beschermd natuurgebied uit te roepen. Nog steeds gedijen de Korhoenders redelijk goed in op de Bussumerheide. Op het eerste gehoor lijkt get geluid dat de Korhoen maakt op dat van een duif. De Korhoen staat op de rode lijst van bedreigde diersoorten vanwege hun sterke afname. In de afgeloppen eeuw waren er tussen de 750 en 1500 Korhoenderparen, vandaag de dag zijn het er nog maar 36 in Nederland. De Korhoen eet voornamelijk plantaardig voedsel, maar zeker de kuikens hebben ook insecten en spinnen als voedsel nodig.
© 2010 - 2024 Neveah, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Natuurgebied Bussums Bloei en Fransche Kamp Heide en bosBussums Bloei en Fransche Kamp(heide en bos) zijn variabele natuurgebieden, ze liggen dicht bij elkaar en maakten vroege…
Bikbergen, Crailo, IJzeren veld, Luchtkasteel en TrapjesbergDe natuurgebieden Bikbergen, Crailo, IJzeren veld, Luchtkasteel en Trapjesberg zijn in feite een aaneengesloten mengelin…
Natuurgebied Tafelbergheide en BlaricummerheideDe tafelbergheide en de Blaricummerheide zijn zo'n 200.000 jaar oud en herbergen een schat aan bijzondere kruiden en blo…
Natuurgebied Zanderij Cruysbergen, uniek stukje NederlandNatuurgebied Zanderij Cruysbergen, uniek stukje NederlandCruysbergen, ooit een voedselarm grondgebied, gebruikt als zanderij voor Amsterdam en vervolgens ingericht voor akkerlan…

Faunapassages, versterking van de Groene RuggengraatFaunapassages, versterking van de Groene RuggengraatFaunapassages bestaan nog niet zo heel lang, ze zijn er om versnipperde stukken natuur weer aan elkaar te verbinden. Iet…
Natuurgebied Ankeveense PlassenHet 628 hectare grote gebied genaamde 'De Ankeveense Plassen' is een natuurgebied ontstaan door turfwinning. Oorspronkel…
Bronnen en referenties
  • Goois Natuur Reservaat: www.gnr.nl
  • Provincie Noord Holland: www.noord-holland.nl
  • Hoogtelijnen: www.hoogtelijnen.nl
  • SynBioSys: http://www.synbiosys.alterra.nl/
  • Afbeelding bron 1: Neveah
  • Afbeelding bron 2: Neveah
  • Afbeelding bron 3: Neveah
  • Afbeelding bron 4: Neveah
  • Afbeelding bron 5: Neveah
Neveah (102 artikelen)
Laatste update: 17-05-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Natuur
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.