Natuurgebied Bussums Bloei en Fransche Kamp Heide en bos
Bussums Bloei en Fransche Kamp(heide en bos) zijn variabele natuurgebieden, ze liggen dicht bij elkaar en maakten vroeger voordat een doorgaande weg de heide en het bos van elkaar scheidde, tegen elkaar aan. De naam stamt van de tijd dat de Fransen probeerden Naarden Vesting over te nemen, de Fransen Bivakkeerden in het Fransche kamp. De naam is blijven bestaan, net als de herinnering. Van heide tot bebossing en een diversiteit aan bezichtigingen en activiteiten is dit gebied zeker een aanrader!
Geschiedenis Bussums Bloei en Fransche Kampheide
Bussums Bloei /
Bron: Neveah
In het verleden bood de Fransche Kamp en nabijgelegen gebied terrein aan 3000 Franse soldaten. Het gebied leent hier dan ook zijn naam aan. Ooit begonnen mensen deze plek de naam Fransche Kamp te noemen en dat is altijd zo gebleven. De Fransen verbleven in dit gebied in 1672, onder het bewind van koning Lodewijk XIV, met als doel de beslaglegging op nabijgelegen vestingstad Naarden.
In 1932 werd een deel van het bos opgekocht door Amsterdam om hier een camping te vestigen die vandaag de dag nog steeds aanwezig is.
Bussums Bloei en Fransche Kampheide en bos vandaag de dag.
Bussumerbloei is min of meer omgeven door de Franse Kampheide.
Bussums Bloei /
Bron: Neveah Bussums Bloei is een bosrijk gebied en een mengeling van naald- en loofbomen. In het centrum van dit gebied ligt een grote open plek dat bestaat uit een mengeling van gras en heideachtige bodem. De Fransche Kampheide is echt een heidegebied waar ook veel bebossing voor komt. Op de Fransche Kampheide vindt men de standaard type planten die je zou verwachten op de heide en ook het licht beschermde Grasklokje of de licht- tot zwaar beschermde vaatplanten. De Fransche Kampheide en daarmee ook Bussums Bloei is een gewilde broedplaats voor vele vogels door de diversiteit van het gebied. Er is heide, bebossing van zowel Bussums Bloei en de Fransche Kamp (nabijgelegen bos) en dan is er ook nog het landschappelijke gebied
Bantam min of meer om de hoek. Een greep uit de diversiteit van vogels volgt:
- Sperwer
- Boomvalk
- Groene Specht
- Grote Bonte Specht
- Gekraagde Roodstaart
Bussums Bloei /
Bron: Neveah
- Goudhaantje
- Kleine Bonte Specht
- Staartmees
- Glanskop,
- Matkop
- Kuifmees
- Boomklever
- Boompieper
- Zwarte Kraai
- Havik
- Zwarte specht
- Ransuil
De Fransche Kamp (bos) omsluit het landgoed genaamd Bantam, ooit was het een heidegebied en maakte deel uit van de Fransche Kampheide die alleen afgescheiden wordt van elkaar door een doorgaande weg. In dit bos vind je enorm veel verschillende soorten paddenstoelen en is om deze reden dan ook erg populair onder de kenners. Het bos bestaat uit een mengeling van naald- en loofbomen en grenst aan Zanderij Crailo.
Activiteiten en bezichtigingen
Met uitzondering van Bussums Bloei heb je de gelegenheid om paard te rijden. Op Bussums Bloei mogen de honden los lopen,
Op enkele plekken mogen honden loslopen /
Bron: Neveahop de Fransche Kamp (bos en heide) is dat verschillend. Let goed op de bordjes. Verder zijn er vele wandel- en fietsroutes. Zoals al eerder aangegeven is er een camping (dag- en seizoens), nabij deze camping is ook een trimbaan. Nabij deze trimbaan en natuurlijk ook in het bos zelf zijn ontzettend veel soorten paddestoelen te vinden, een lust voor de kenners. Ook is er een bezoekerscentrum nabij, ze zijn geopend van woensdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur, zeker een aanrader als je meer wilt leren over het gebied. Verder is het ook aan te raden om af en toe te kijken op de site van Goois Natuurreservaat, zo nu en dan organiseren zij ook activiteiten in dit gebied. Ook is er op één enkele plaats, op de Fransche Kampheide een van de Bussumse Batterij te zien, namelijk een standpaaltje, O2 genaamd, verder zijn er nog enkele muren gezien maar de batterij is weggehaald wegens verval.