Natuurgebied Ankeveense Plassen

Het 628 hectare grote gebied genaamde 'De Ankeveense Plassen' is een natuurgebied ontstaan door turfwinning. Oorspronkelijk was dit gebied moerasland maar na honderden jaren van intensieve turfwinning is het een bijzonder natuurgebied geworden dat vandaag de dag onderdak biedt aan vele bijzondere planten en dieren en nu beschermd word door Natuur Monumenten. Een prachtig gebied om echt tot rust te komen!

Geschiedenis van de Ankeveense Plassen

De Ankeveense Plassen, gelegen in Ankeveen is het resultaat van turfwinning, in het jaar 953 werd het dorp Ankeveen gesticht door de Duitse koning Otto en geeft dit gebied aan bisschop Balderik van het aardsbisschopdom van Utrecht. Het doel van dit gebied was het ontginnen van de grote moerasgebieden rond Ankeveen. Halverwege de achttiende eeuw, toen Ankeveen uitgegroeid was tot een dorp, verdienden de meeste inwoners hun geld met het steken en verkopen van turf. Dit is vandaag de dag nog steeds terug te zien in de vorm van legakkers en petgaten.

De Ankeveense Plassen vandaag

Vandaag de dag zijn de Ankeveense Plassen onderdeel van Natuur Monumenten en een Hollands landschap bij uitstek. De Ankeveense Plassen zijn vrij toegankelijk voor wandelaars op wandelpaden en toegankelijk voor fietsers op fietspaden. Honden moeten aangelijnd worden en zijn beperkt toegestaan in dit gebied. De Ankeveense Plassen zijn een mengeling van plassen, grasland en moerasbos en onderdeel van de vechtplassen De wateren van de Ankeveense Plassen zijn enkel begaanbaar door middel van een vaarexcursie. Vandaag de dag zijn de Ankeveense Plassen een waar broedgebied voor vogels zoals de Kleine Karekiet, de Grauwe Gans en de Rietzanger, maar ook aan zeldzame vogels zoals de Zwarte Stern en de Waterral. Tevens biedt het huis aan de zeldzame planten: Nimfkruid, Blaasjeskruid en Drijvend Fontijnkruid. Echter, door de woningbouw en infrastructuur worden de Ankeveense Plassen en de omgelegen gebieden bedreigd. Natuur Monumenten doet zijn best om deze uitzonderlijke, zeldzame en variabele gebieden te beschermen. Gebieden zoals de Ankeveense Plassen zijn erg zeldzaam buiten Nederlands, het is dus de verantwoordelijkheid voor Nederland om op Internationaal niveau deze gebieden te behouden en te beschermen. Er zijn plannen om dit afgezonderde bijzondere ecologische gebied in contact te brengen met het nabijgelegen Naardermeer, dit door middel van twee zogenaamde ecologische passages, ofwel faunapassages, in dit geval onder de N236 door.

Activiteiten in de Ankeveense Plassen

Buiten wandelen en fietsen om kun je ook mee gaan met een vaarexcursie onder begeleiding van een gids, op deze manier kun je optimaal genieten van, en veel leren over dit prachtige en unieke natuurgebied. Vaarexcursies zijn op woensdag, zaterdag en zondag van 13:30 tot 15:30, twee uur genieten dus in dit prachtige natuurgebied. Aanmelden voor deze excursie kunt u doen op de site van Natuur Monumenten, hieronder, bij bronnen en referenties kunt u de directe link naar de excursie terug vinden. Er is ook de mogelijkheid om mee te gaan met een langere excursie, van 10:30 tot 15:30, bij deze excursie wandel je eerst een uur, vervolgens zit je drie uur op de boot, met picknick en wandelt daarna ongeveer een uur terug. In de winter veranderen de Ankeveense Plassen in een zwarte zee van ijs, de Ankeveense Plassen staan bekend om hun geweldige waterkwaliteit, om dezelfde reden ontstaat er al snel een sterke ijslaag die goed begaanbaar is. De eerste wedstrijden en afstandschaatsen wordt meestal op de Ankeveense Plassen gehouden. Voor meer informatie over de Ankeveense IJsclub, kijk even bij bronnen en referenties, hier vind u een directe link naar de site.

Zeldzame planten en dieren

Doordat het ecosysteem van dit gebied zo uniek is en de waterkwaliteit zo goed is komen er een aantal zeldzame planten en dierensoorten voor, één van de redenen waarom het zo van belang is dat dit gebied behouden- en uitgebreid wordt.

Zwarte Stern

De Zwarte Stern is een zwartgrijze trekvogel die van oorsprong uit Noord- en Midden-Amerika, het noorden van Zuid-Amerika, Eurazië en Afrika voorkomt. Echter in zeldzame gevallen, zoals in de Ankeveense Plassen kun je hem ook tegen komen in de broedperiode. Rond 1950 waren er nog rond de 20.000 broedparen, vandaag de dag zijn het er nog maar 1200 en staat de Zwarte Stern om die reden op de lijst van beschermde dieren. Er zijn verschillende redenen waarom de Zwarte Stern langzaam aan verdwijnt. Één ervan is het gebrek aan Krabbescheer, een plantsoort die voor nestmogelijkheden zorgt. Krabbescheer huist niet goed in het aangevoerde harde (kalkrijke) water, ook komen er door bemesting van land veel minder grote insecten voor, wat de basisvoeding is van de Zwarte Stern. Echter wordt er hard aan gewerkt om deze vogelsoort terug te krijgen in Nederland. De Zwarte Stern broedt uitsluiten in zompige moerassen en akkerlanden in de directe omgeving van zoet- of brakwatermoerassen. De Zwarte Stern eet voornamelijk insecten maar zijn dieet bestaat ook uit ongewervelden en vis.

Waterral

De Waterral is donkergrijs van kleur bij zijn kop en onderzijde van de borst, de rug is bruin met donkere tekeningen en de achterste helft van de buik is zwart/wit gevederd. De snavel is lang en rood. Ook deze vogels doen het prima in de Ankeveense Plassen. In tegenstelling tot de Zwarte Stern verblijft de Waterral vaak in Nederland gedurende het hele jaar, soms trekken de vogels meer naar het Zuiden, naar Frankrijk. Deze vogel is iets minder zeldzaam als de Zwarte Stern, maar nog steeds bedreigd, er zijn ongeveer 3000 broedparen in Nederland. De vogels eten voornamelijk insecten en weekdieren maar zijn ook zeker niet vies van bessen, zaden, woelmuizen, vogels en aas.

Nimfkruid

Nimfkruid is een plantje dat in ondiepe wateren (minimaal een halve meter diep) het beste voelt. Het is belangrijk dat de bodem slibachtig is en het water dient zoet, kalkhoudend of licht brak te zijn. Het plantje nestelt zich in de moerassige bodem en van daaruit vertakt het zich vele malen, het ziet er uit alsof het vele doorntjes heeft. Het plantje is erg zeldzaam.

Drijvend Fonteinkruid

Drijvend Fonteinkruid heeft een kokosnootvormig plat blad dat als een lelie op het wateroppervlak drijft. De bloemen zijn vrij groot en steken als groene antennes boven het water uit. Deze plant kan 60 cm tot 1,50m groot worden. Deze plant heeft dezelfde soort biotoop nodig als de Nimfkruid maar is iets minder selectief en daardoor ook minder zeldzaam.

Blaasjeskruid

Ook het Blaasjeskruid doet het het beste in hetzelfde biotoop als het Drijvend Fonteinkruid en Nimfkruid. Het is een plant van 30 cm tot 2 m groot en in de lente en zomer bloeit het met gele bloemen op stengels tot wel 30 cm lang. De bladeren hebben een eivorm en zijn ook de reden waarom deze plant Blaasjeskruid genoemd wordt. Deze plant is ook erg zeldzaam, maar niet zo zeldzaam als het Nimfkruid.
© 2010 - 2024 Neveah, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schaatsen op natuurijs in het Gooi en omgevingIn het Gooi en in de onmiddellijke omgeving kan, bij aanhoudende vorst, op meerdere plekken ruim geschaatst worden. Voor…
De Nieuwkoopse plassenDe Nieuwkoopse plassenDe Nieuwkoopse plassen zijn onderdeel van een groot natuurgebied. Het is een prachtig gebied om te wandelen, te fietsen…
Top 10 beste plekken om te schaatsen op natuurijsTop 10 beste plekken om te schaatsen op natuurijsZodra het eerste dunne vliesje ijs het water bedekt gaat bij veel Nederlanders het hart iets sneller kloppen. IJs beteke…
Turf, turfwinning, veengronden en verveningTurf werd in het jaar 23 na Christus al gestoken door Romeinen en tot 1950 nog steeds actief gestoken als brandstof voor…

Natuurgebied Zanderij Cruysbergen, uniek stukje NederlandNatuurgebied Zanderij Cruysbergen, uniek stukje NederlandCruysbergen, ooit een voedselarm grondgebied, gebruikt als zanderij voor Amsterdam en vervolgens ingericht voor akkerlan…
Natuurgebied BantamDe geschiedenis van Bantam rijkt terug tot 1634, waar het eigendom werd van de heer Abel Mathijsz Burgh. In het verleden…
Bronnen en referenties
  • Natuur Monumenten: http://www.natuurmonumenten.nl
  • Varen op de Ankeveense Plassen: http://www.natuurmonumenten.nl/content/varen-op-de-ankeveense-plassen-18
  • Ankeveense IJsclub: http://www.ankeveenseijsclub.nl/
  • Foto met dank aan: Frank Moorman
Neveah (102 artikelen)
Laatste update: 31-08-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Natuur
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.