Bikbergen, Crailo, IJzeren veld, Luchtkasteel en Trapjesberg

De natuurgebieden Bikbergen, Crailo, IJzeren veld, Luchtkasteel en Trapjesberg zijn in feite een aaneengesloten mengeling van bos en heidegrond. Grote delen kenmerken zich door het landschappelijke karakter met dank aan de beukenlanen. Bijzonder zijn de trapjesberg wat een heuvel is met uitzicht over graslanden en de mengeling van akkerlanden, naaldboom percelen, heidegrond en loofboom gebieden. Een gebied dat je blijft verrassen. Voor het gemak wordt hier gesproken van Bikbergen, maar ik bedoel hier ook het IJzeren veld, het Luchtkasteel, Crailo en Trapjesberg mee, waar nodig zal ik extra informatie aanvullen. Dit simpelweg voor het lees- en schrijfgemak.

Geschiedenis

De Douglas dennen zijn hier goed zichtbaar / Bron: NeveahDe Douglas dennen zijn hier goed zichtbaar / Bron: Neveah
Bikbergen is een jong bos dat geplant werd na de tweede wereldoorlog. Enkele bomen zijn ouder, waaronder twee percelen Douglasdennen die uit 1933 stammen. Tijdens de tweede wereldoorlog werd heel het bos gekapt voor gebruik in brandkachels. Echter een boswachter wist de twee percelen met douglasdennen te redden van de bewoners in de omgeving. Dit heeft heb veel nachtrust gekost. Verder zijn er ook beukenlanen te vinden uit 1820 die deel uitmaken van een landgoedstructuur, dankzij deze lanen is het bos erg open en de nabijgelegen akkers helpen hier aan mee. In het verleden was Bikbergen heidegrond maar toen de boeren niet langer de heidegrond nodig haden voor hun bestaan is de grond dichtgegroeid tot een bos.

Vandaag de dag

Bikbergen is een vrij open bos van 55ha groot. Je kunt hier heerlijk tot rust komen en genieten van de omgeving en je even 'alleen' wanen als je een beetje geluk hebt. Om misverstanden te voorkomen: Bikbergen is zowel een bos als een
Één van de Beukenlanen / Bron: NeveahÉén van de Beukenlanen / Bron: Neveah
woongebied in de plaats Huizen. Het gebied grenst aan de Beek en Oud Bussem, de trapjesberg, ook een stuk bos die direct overloopt in Bikbergen, het IJzeren veld en de heide Tafelberg. De gehele omgeving is rijk aan variatie van zowel dennenpercelen die, als je hier onder loopt, bijzonder donker zijn, ze sluiten nagenoeg alle daglicht buiten en er is nagenoeg geen grondbegroeing door het gebrek aan licht. Sommige van deze dennen zijn wel 30 meter hoog. Deze percelen zijn omgeven door een diversiteit aan loofbomen die doorkruisd worden door brede beukenlanen die het bos zijn eigen karakter geeft. Verder kun je midden in dit bos ook akkers vinden en is er zelfs een open lapje grond met gras. Hier en daar zijn er open plekken in het bos te vinden wat duidelijk als oorzaak heeft: Houtkap. Dit is doelbewust gedaan door Goois Natuur Reservaat om heidegrond terug te kunnen laten keren in de bossen en het hiermee in hun oude staat te kunnen herstellen.

IJzeren veld

Typisch Bikbergen / Bron: NeveahTypisch Bikbergen / Bron: Neveah
Het IJzeren veld is vreemd in meerdere opzichten, er is weinig van bekend, zelfs de oorsprong van de naam is onduidelijk en het is een mengeling van vrij grote akkerlanden en aangeplant bos. Alleen de vier oude beuken die er nog staan stammen van voor de tweede wereldoorlog.

De Trapjesberg

De Trapjesberg is kenmerkend door zijn grote heuvel, een uitzichtpunt over het nabijgelegen grasveld. Een favoriete plek om tot rust te komen en te genieten van de omgeving. In de winter is deze heuvel een favoriete sleeplek.

Het Luchtkasteel

Het Luchtkasteel is een, voorheen akkerland grenzend aan Bikbergen. Vandaag de dag is het opgekocht door GNR en hier een natuurgebied van gemaakt waar Schotse Hooglanders ervoor zorgen dat dit gebied de kans krijgt om heidegrond te ontwikkelen, bomengroei wordt tegen gegaan met dank aan de Schotse Hooglanders.

Crailo

Crailo, ten zuiden gelegen van Bikbergen heeft dezelfde karakterestieken als de rest van het gebied en is 56ha groot, in het verleden ooit uitgekocht van mensen die hier een villawijk wilden gaan bouwen. Crailo betekend letterlijk Kraai, ofwel Kraaienbos, waar deze benaming vandaan komt is onduidelijk.

"Panorama" van Bikbergen / Bron: Neveah"Panorama" van Bikbergen / Bron: Neveah

Activiteiten en mogelijkheden

In de bossen kun je paardrijden en de honden mogen buiten de broedtijd om lekker loslopen. Wandelen en fietsen is geen probleem en het is zeker de moeite waard om dit te combineren met een tocht door de Beek en Oud Bussem of over de Tafelberg.

Bijzonderheden

In dit bos zijn vele zwerfstenen te vinden. Deze stenen zijn lange tijd terug door Skandinavisch landijs hier naartoe gestuwd en hier uiteindelijk blijven liggen. Bij recreatieterrein 'De steen' is de groote kalksteen te vinden die in de vijftiger jaren bij de ontginning door werkeloze Amsterdammers uitgegraven werd. De kalksteen is ontstaan door Verkitting. Ook zijn hier nog grafheuvels te vinden.
© 2010 - 2024 Neveah, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De herder: Op de grote, stille heideDe herder: Op de grote, stille heideIn de muziek van de negentiende eeuw speelde de inrichting van het nieuwe land Nederland een grote rol. Nederland had en…
Houthem, wandelen door Bergse Heide en langs de GeulHouthem, wandelen door Bergse Heide en langs de GeulIn het Zuiden van Limburg ligt, tussen Maastricht en Valkenburg in, het dorpje Houthem. Aan de hand van een routebeschri…
Heide, type landschap en populair recreatiegebiedHeide, type landschap en populair recreatiegebiedHeide wordt gekenmerkt door zure en onvruchtbare grond. Oorspronkelijk werd heide aangetroffen in duinen, berggebieden b…
Natuurmonumenten, een goed doel voor de Nederlandse natuurNatuurmonumenten, een goed doel voor de Nederlandse natuurNatuurmonumenten was de eerste vereniging in Nederland die zich bezighield met het beheren van natuurgebieden. Het is la…

Natuurgebied Tafelbergheide en BlaricummerheideDe tafelbergheide en de Blaricummerheide zijn zo'n 200.000 jaar oud en herbergen een schat aan bijzondere kruiden en blo…
Wat wel en vooral niet te doen bij onweerWat wel en vooral niet te doen bij onweerDat een blikseminslag niet per se dodelijk hoeft af te lopen bewees Roy Sullivan, de man die zeven inslagen overleefde.A…
Bronnen en referenties
  • Logo met dank aan: Goois Natuurreservaat.
  • Goois Natuur Reservaat: www.gnr.nl
  • Natuur wegwijzer: www.natuurwegwijzer.nl
  • Afbeelding bron 1: Neveah
  • Afbeelding bron 2: Neveah
  • Afbeelding bron 3: Neveah
  • Afbeelding bron 4: Neveah
Neveah (102 artikelen)
Laatste update: 18-05-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Natuur
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.